Πάνθεον: Όσα θα δούμε στο νέο θέατρο της Αθήνας

Ο Σάκης Ρουβάς γίνεται Ηρακλής των 12 άθλων, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος Σιρανό και ένα νέο μεγάλο θέατρο ετοιμάζεται να εισβάλλει στις αθηναϊκές μας νύχτες.
Πάνθεον: Όσα θα δούμε στο νέο θέατρο της Αθήνας
της Ηρώς Κουνάδη

Ο θεατρικός χάρτης της Αθήνας έχει από φέτος μία ακόμα λαμπερή κουκίδα: Το εντυπωσιακό –στα όρια του μεγαθήριου– θέατρο Πάνθεον της Πειραιώς, σχεδιασμένο από τον Κώστα Βαρώτσο, που πέρυσι φιλοξενούσε παραστάσεις-συναυλίες όπως εκείνες του Γιάννη Πάριου ή της Άννας Βίσση, σκηνοθετημένη από τον Γιάννη Κακλέα, περνά φέτος σε νέα εποχή. Με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Λιγνάδη, το Πάνθεον μετατρέπεται σε πολυχώρο πολιτισμού, φιλοξενεί κυρίως μεγάλες θεατρικές παραγωγές, και φιλοδοξεί –όπως λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του– να είναι «όχι άλλο ένα θέατρο στην Αθήνα, αλλά ένα “άλλο θέατρο”».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι «να εδραιωθεί ως ένας χώρος, ο οποίος, με τη διασταλτική ερμηνεία του όρου “θέατρο”, θα αποτελεί ένα πεδίο ευρύτερης δημιουργίας, μια χοάνη που θα φιλοξενεί όσο πιο πολλές καλλιτεχνικές δραστηριότητες μπορεί, με άξονα πάντοτε το καλό Θέατρο. Και φυσικά, με γνώμονα την προσέλκυση ενός μεγάλου φάσματος κοινού. Και τούτο όχι μόνο επειδή το Πάνθεον έχει μια μοναδική χωρητικότητα (γύρω στα 2.000 άτομα –με δυνατότητες αξιοποίησης και πολλών άλλων χώρων, που υπάρχουν μέσα στο κτήριο). Όχι μόνο επειδή η ιστορία του Πάνθεον (ως, πρώην Αθηνών Αρένα), το ήθελε ως ένα χώρο μαζικής προσέλευσης. Αλλά κυρίως, επειδή –για τα δικά μου… προσωπικά στοιχήματα– θα ήθελα να αποδείξω ότι το εύρος του κοινού μπορεί να συνδυαστεί με το βάθος του σκηνικού γεγονότος» καταλήγει ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Πέρα από την κεντρική αμφιθεατρική αίθουσα, με τις 1.600 θέσεις της, το Πάνθεον διαθέτει επίσης μια δεύτερη, μικρή σκηνή, ένα συμπαθέστατο café-εστιατόριο που ακούει στο όνομα Coven, ένα μεγάλο εντυπωσιακό φουαγιέ και, βέβαια, μεγάλο χώρο πάρκινγκ για να μην πονοκεφαλιάζετε με το παρκάρισμα στην Πειραιώς. Αγαπημένη λεπτομέρεια, τέλος, αποτελούν τα πολυτελή θεωρεία-σουίτες στην κεντρική σκηνή.

 

Για να δούμε, λοιπόν, τι θα δούμε φέτος στο Πάνθεον.

Σιρανό ντε Μπερζεράκ
από 17 Οκτωβρίου

Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί την διαχρονική και κοσμαγάπητη επιτυχία του Εντμόν Ροστάν. Πρωταγωνιστούν οι Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Σμαράγδα Καρύδη, Κώστας Μπερικόπουλος και Γιώργος Παπαγεωργίου. Την μουσική υπογράφει και ερμηνεύει στο βιολί επί σκηνής η Ευανθία Ρεμπούτσικα. Τα εισιτήρια ξεκινούν από 15€ και φτάνουν έως 45€ (αναλόγως θέσης). Κάθε Πέμπτη γενική είσοδος 20€ (διατηρείται και η τιμή των 15€).

Ηρακλής: Οι 12 άθλοι
από τον Νοέμβριο

Μια μεγάλη παραγωγή για μικρούς και μεγάλους, με πρωταγωνιστή τον Σάκη Ρουβά στον ρόλο του μυθικού ήρωα, σε σκηνοθεσία Απόλλωνα Παπαθεοχάρη. Συμπρωταγωνιστούν η Ρούλα Πατεράκη, η Ναταλία Δραγούμη, η Αγορίτσα Οικονόμου και η Ελένη Ρουσινού. Η παράσταση θα παρουσιάζεται και πρωινές ώρες σε μαθητές και μαθήτριες.

Vienna Classic Orchestra
9 Δεκεμβρίου

Σε ένα ενδιαφέρον μείγμα παραδοσιακού και σύγχρονου, οι βιρτουόζοι της Ορχήστρας της Βιέννης μεταφέρουν στη σκηνή του Πάνθεον το πνεύμα της Κεντρικής Ευρώπης, σε μια συναυλία που αποτελείται από δύο μέρη: Το πρώτο θα περιλαμβάνει έργα του Mozart, και το δεύτερο του Strauss. Η φημισμένη σοπράνο Judith Halaz θα τραγουδήσει και στα δύο μέρη και θα εκτελέσει φημισμένα κομμάτια όπερας και των δύο συνθετών. Την ορχήστρα διευθύνει ο Daniel Kavatza.

Οι Καμπάνες του Εντελβάις
Ιανουάριος 2015

Στη νέα ροκ όπερα του Νίκου Καρβέλα, η μουσική συναντά το θέατρο και μαζί αφηγούνται μια ιστορία για το πάθος και τον απαγορευμένο έρωτα, σκηνοθετημένη από τον Γιάννη Κακλέα, με την ερμηνεία της Άννας Βίσση.

Victor Victoria
Από τις 27 Μαρτίου 2015

Ο Δημήτρης Λιγνάδης σκηνοθετεί και παρουσιάζει μέσα από αυτή τη σπιρτόζικη και συγκινητική ιστορία το μαγικό κόσμο των καμπαρέ. Τη Βικτώρια Γκραντ που μεταμφιέζεται καθημερινά σε Βίκτορα Γκρανζίσκι και γίνεται σύντομα ένας από τους μεγαλύτερους σταρ του Παρισιού, θα ερμηνεύσει η Μαρία Ναυπλιώτου. Τον γκέι ιμπρεσάριο που την οδηγεί στο να γίνει ο Κόμης Γκρανζίσκι, υποδύεται ο Γιάννης Ζουγανέλης. Τον αμερικανό γκάγκστερ από το Σικάγο που ερωτεύεται παράφορα τη Βικτώρια, υποδύεται ο Αλέξης Γεωργούλης.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v