Μεφίστο: Μια παράσταση-ορόσημο του Εθνικού

Την παράσταση- ορόσημο «Μεφίστο» σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη παρουσιάζει έως και τις 15 Ιουνίου το Δημοτικό Θέατρο Πειραιάς.
Μεφίστο: Μια παράσταση-ορόσημο του Εθνικού
της Ιωάννας Κλεφτόγιαννη

Το «Μεφίστο», μια παράσταση-ορόσημο για το Εθνικό Θέατρο, αποτελεί ένα έργο με πολιτική αιχμή που σε διαπερνά σαν το ηλεκτρικό ρεύμα και μιλά για όσα μας καίνε - την επώαση του αυγού του φιδιού, την ξενοφοβία, το ρατσισμό και την ομοφοβία. Η παράσταση σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη θα παρουσιάζεται έως τις 15 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και από τον Οκτώβριο θα επιστρέψει στη «βάση» του, στο κτήριο Τσίλερ της Αγ.Κωνσταντίνου.

Μια από σκηνής πολύωρη και μετά μουσικής πολιτική δήλωση που συναρπάζει τον θεατή, προβληματίζοντάς τον έντονα, ενώ παρακολουθεί τον εκτροχιασμό ενός έθνους παράλληλα με τον ηθικό εκπεσμό ενός σπουδαίου ηθοποιού. Η επιλογή από το Εθνικό Θέατρο του εμπνευσμένου από το μυθιστόρημα του Κλαους Μαν θεατρικού έργου της Αριάν Μνουσκίν κάνει το πολιτικό σχόλιο, που χωρίς φωνασκίες οφείλει σε καιρούς επικίνδυνους, να αρθρώνει μια κρατική σκηνή.

Η δράση περιστρέφεται γύρω από τον κορυφαίο Γερμανό ηθοποιό Χέντρικ Χέφγκεν (ο Θάνος Τοκάκης) , ο οποίος συνεργάστηκε με τον Χίλτερ και τα παιδιά του Τόμας Μαν (Χάρης Φραγκούλης και Μελίνα Ασλανίδου), δυο προκλητικούς αντικομφορμιστές κι αντιφασίστες που ζουν στη σκιά του πατέρα τους.

Με στοιχεία καμπαρέ, θέατρο μέσα στο θέατρο, αποστασιοποίηση , ευρηματική αξιοποίηση όλων των χώρων του θεάτρου εκτός από τη σκηνή και εξαίρετες ερμηνείες (Κων/να Τακάλου , Υβόνη Μαλτέζου ,Αλέξανδρος Λογοθέτης, Βίκυ Βολιώτη , Μαρία Ζορμπά, έκπληξη η εμφάνιση του Ενκε Φεζολάρι) η παράσταση του «Μεφίστο», παρ’όλα τα προβλήματα στο ρυθμό, τα χάσματα σε σημεία, τολμηρή, μετωπικά πολιτική και άψογη αισθητικά, δικαιούται μια θέση στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου.

Στον 20μελή θίασο πρωταγωνιστών συμμετέχουν επίσης οι: Δανάη Κατσαμένη, Θύμιος Κούκιος, , Γιώρ­γος Παπαπαύλου, Τάκης Πυργιέρης, Γιάννης Στόλλας, Χάρης Τζωρτζάκης, Νίκος Ψαρρας, Γιουλικα Σκαφιδά και Μηνάς Χατζησάββας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v