Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγει αυλαία!

Μετά από δέκα χρόνια αναμονής, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά επιστρέφει, με ένα άκρως ενδιαφέρον ρεπερτόριο για τη νέα σαιζόν.
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγει αυλαία!
της Ηρώς Κουνάδη

Επιτέλους! Οι σκαλωσιές που έκρυβαν το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά εδώ και δέκα χρόνια εξαφανίστηκαν, και το ωραιότερο ίσως νεοκλασικό κτίριο της πόλης ετοιμάζεται να αποκτήσει ξανά ζωή. Κι αυτό θα γίνει με ένα πλούσιο ρεπερτόριο, που περιλαμβάνει ηχηρά ονόματα σκηνοθετών, πολλά υποσχόμενες παραγωγές, μουσικές παραστάσεις και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Μικρή θεατρική ιστορία

Το ιστορικό θέατρο που εγκαινιάστηκε ακριβώς πριν από 118 χρόνια έχει φιλοξενήσει παραστάσεις των σημαντικότερων Ελλήνων σκηνοθετών, όπως ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Κάρολος Κουν, ο Αλέξης Μινωτής και άλλοι, ενώ στη σκηνή του έχουν εμφανιστεί μερικές από τις μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού θεάτρου, όπως ο Ταβουλάρης και ο Αρνιωτάκης αρχικά, η Κυβέλη, η Μαρίκα Κοτοπούλη, η πειραιώτισα Κατίνα Παξινού, ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Χριστόφορος Νέζερ, ο Βασίλης Λογοθετίδης, ο Μάνος Κατράκης, ο Δημήτρης Χορν, η Ελλη Λαμπέτη, η Ελένη Χαλκούση, η Μαίρη Αρώνη, η Τζένυ Καρέζη, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και τόσοι άλλοι.

Το υπέροχο κτίριο που φιλοξενεί το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα δείγματα της μπαρόκ εποχής των θεάτρων στην Ευρώπη. Η κεντρική σκηνή, με τις 600 θέσεις και τα 23 επιβλητικά θεωρεία, μοιάζει βγαλμένη από ταινίες εποχής σαν το θρυλικό Amadeus.

Όσα θα δούμε τη νέα σαιζόν

Ο πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής που θα αναλάβει το τιμόνι του Δημοτικού Θεάτρου είναι ένας βέρος πειραιώτης, ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς. Προ λίγων ημερών, ο ίδιος ανακοίνωσε ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα, γεμάτο παραστάσεις από το διεθνές και ελληνικό δραματολόγιο, συναυλίες, εκθέσεις, διαδραστικό θέατρο, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, αναλόγια, αναγνώσεις και πολλά ακόμα.

Ανάμεσα στις θεατρικές παραστάσεις που ξεχωρίσαμε, η Ιλιάδα του Στάθη Λιβαθινού που σημείωσε τεράστια επιτυχία στο Φεστιβάλ Αθηνών το καλοκαίρι, η «Ρομαντική μου Ιστορία» του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, ο Έλλην Βρυκόλαξ του Κωνσταντίνου Ντέλλα, ο Άμλετ του Αιμίλιου Χειλάκη και το Μαμά Η Ζωή είναι αγρίως Απίθανη, της Άντζελας Μπρούσκου.

Στις συναυλίες, ξεχωρίζουν τα Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα του Σταύρου Γασπαράτου, το αφιέρωμα στους ρεμπέτες του Πειραιά με τους Σωκράτη Μάλαμα, Νίκο Πορτοκάλογλου, Παντελή Θαλασσινό και Γιάννη Κότσιρα, και οι συναυλίες της Καμεράτα, που θα πραγματοποιηθούν τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Κατεβάστε από τη δεξιά στήλη, Σχετικά Έγγραφα, το αναλυτικό πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για την φετινή σαιζόν.

Οι βραδιές των εγκαινίων

Δέκα χρόνια περίμεναν οι Πειραιώτες τα εγκαίνια του δημοτικού τους θεάτρου, υπήρχε περίπτωση να μην είναι η διοργάνωση πανηγυρική; Δύο γεμάτες μέρες εορταστικών εγκαινίων, λοιπόν, με την υπογραφή του Φωκά Ευαγγελινού, και τίτλο «Δρόμοι του Πειραιά», ανοίγουν την αυλαία του θεάτρου. Την παράσταση του Ευαγγελινού υποστηρίζουν με τις ερμηνείες τους σημαντικοί καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Μπέζος, ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Ελένη Κοκκίδου, η Κερασία Σαμαρά. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος, μάλιστα, μας… κλείνουν το μάτι ότι «η έκπληξη θα καιροφυλακτεί στα καμαρίνια» αλλά δεν μπορούν να αποκαλύψουν περισσότερα.

Την δεύτερη ημέρα των εγκαινίων, τη σκυτάλη παίρνει η σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου, η οποία θα ερμηνεύσει αγαπημένες άριες του λυρικού ρεπερτορίου, με τη συνοδεία του Μανώλη Παπασηφάκη στο πιάνο. Την Τζίνα Φωτεινοπούλου συνοδεύει ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων πραγματοποιείται έκθεση φωτογραφίας της Μαρίας Κούκου, η οποία εγκλώβισε με το φακό της εικόνες του δημοτικού θεάτρου. Σημειώστε ότι η παράσταση του Φωκά Ευαγγελίνου με τίτλο «Δρόμοι του Πειραιά» θα ανέβει και από την Πέμπτη 24 έως και την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013, για το κοινό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v