Λυρική σκηνή: Νέα σαιζόν δυναμική

Ηχηρά ονόματα, ψηφιακά σκηνικά, σύγχρονη όπερα βασισμένη στη Φόνισσα του Παπαδιαμάντη και παιδικές παραγωγές συνθέτουν το πρόγραμμα της Λυρικής Σκηνής, που έχοντας κάνει τον αισιόδοξο απολογισμό της, συνεχίζει δυναμικά για τη νέα σαιζόν.
Λυρική σκηνή: Νέα σαιζόν δυναμική
της Ιωάννας Κλεφτόγιαννη

Με τον υπουργό Πολιτισμού να διακηρύσσει μακάριος «δεν θα κάνουμε πολιτισμό με δανεικά» και τον πετυχημένο καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μύρωνα Μιχαηλίδη να ξεκαθαρίζει ότι «είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Κάναμε και θα κάνουμε παραγωγές με χαμηλό κόστος» πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι η μεγάλη συνέντευξη τύπου της ΕΛΣ για την αναγγελία του νέου, πραγματικά πλουραλιστικού ρεπερτορίου για το 2012-13 μαζί με τις κοινωνικές δράσεις του. Καλή ευκαιρία και για να αποδοθεί απολογισμός της σεζόν που έληξε.

Ψηφιακά σκηνικά, συνεργασία για σύγχρονη όπερα, βασισμένη στη Φόνισσα του Παπαδιαμάντη, με τον Γιώργο Κουμεντάκη που γίνεται πλέον composer in residence (2012-2014) στην ΕΛΣ, άπαιχτη άγνωστη οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, ακόμη και αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο αλλά και σύσταση παιδικής χορωδίας συναντάμε στις καλοδεχούμενες εκπλήξεις - «πρωτιές» της Λυρικής, στην οποία φυσάει πλέον για τα καλά νέο αεράκι.

Συγχρόνως, κάτω από τη στέγη της για ακόμη μια φορά θα βρεθούν σημαντικά διεθνή ονόματα, όπως ο Γιάννης Κόκκος, ο Ιταλός σκηνοθέτης Τζιαν Κάρλο Ντελ Μόνακο κι ο Αργεντίνος Ούγκο Ντε Άνα, οι οποίοι θα συνυπάρξουν με ανέλπιστα πολύ «νέο» αίμα, όπως ο ταλαντούχος Δημήτρης Καρατζάς.

Αναλυτικά το φιλόδοξο πρόγραμμα του 2012-2013:

* Τα έτη Βέρντι και Βάγκνερ θα εορταστούν δεόντως από τη Λυρική σκηνή, κατά την τρέχουσα σεζόν, με το Σικελικό Εσπερινό του Βέρντι (Μέγαρο, Ιανουάριος), σε σκηνοθεσία Ρενάτο Τζανέλα, και τον Ιπτάμενο Ολλανδό, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου (Ηρώδειο, Ιούνιος). Για να μην μένει έξω από τις διεθνείς τάσεις και τους σημαντικούς εορτασμούς.

* Κι επειδή θα είναι και έτος ενός... δικού μας, του Καλομοίρη, η Λυρική τον τιμά με συναυλία από αποσπάσματα του οπερατικού έργου.

* Μανόν Λεσκό: 19 Οκτωβρίου ξεκινά επισήμως η νέα σεζόν, με την παράσταση της όπερας του Πουτσίνι, σε διεύθυνση Λ. Καρυτινού και σκηνοθεσία Τζαν Κάρλο Ντελ Μόνακο. Αναμένεται να είναι μια διαφορετική σκηνική «ανάγνωση».

*Κοκκινοσκουφίτσα: 3 Νοεμβρίου θα κάνει πρεμιέρα η παιδική όπερα, που ανατέθηκε σε ένα αναδυόμενο νέο δημιουργό, τον ταλαντούχο Δημήτρη Καραντζά.

*Καρυοθραύστης: Το κορυφαίο μπαλέτο του Τσαικόφσκι θα σκηνοθετήσει ο Ρενάτο Τζανέλα. Πρεμιέρα: 25 Νοεμβρίου.

*Μαγικός Αυλός: Η παραγωγή του 2010, σε σκηνοθεσία Αρνό Μπερνάρ επανακάμπτει από 14 Δεκεμβρίου.

* Χαλιμά: Η οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, που ανακαλύφθηκε στο αρχείο της ΕΛΣ, αποκαστάθηκε και ψηφιοποιήθηκε, θα ανεβεί στο Μέγαρο στις 8 Φεβρουαρίου, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια. Ένα δώρο της Λυρικής στη μουσική Ιστορία του τόπου και στο κοινό της.

*Ταξίδι στην Αιωνιότητα: Το μυαλό σας δεν πηγαίνει αδίκως στον μεγάλο, πρόσφατα χαμένο Τεό Αγγελόπουλο. Η δουλειά του και μαζί οι μουσικές της Ελένης Καραΐνδρου περνούν για πρώτη φορά το κατώφλι της Λυρικής, σε μια ιδιαίτερη παραγωγή που θα παρουσιάζει και τα περίφημα Μπαχάνας Μπραζιλέιρας του Βίλα Λόμπος. Στις 23 Φεβρουαρίου.

*Βέρθερος: Το έργο του Μασνέ σκηνοθετεί ο βετεράνος Σπύρος Ευαγγελάτος. Από 15 Μαρτίου.

*Σταχτοπούτα: Η τρίτη παραγωγή μπαλέτου της ΕΛΣ, το μπαλέτο του υιού Γιόχαν Στράους, Από 13 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

*Καβαλερία Ρουστικάνα: Για πρώτη φορά θα φιλοτεχνηθούν ψηφιακά σκηνικά σε μια παραγωγή της Λυρικής μας. Θα τη σκηνοθετήσει ο Αλέξανδρος Ευκλείδης, το Πάσχα.

* Εύθυμη Χήρα: Θα επαναληφθεί για δέκα παραστάσεις η οπερέτα που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Λιγνάδης.

* Μαντάμα Μπάτερφλάι: Την όπερα του Πουτσίνι και δεύτερη θερινή παραγωγή της Λυρικής, μαζί με τον Ιπτάμενο Ολλανδό, θα σκηνοθετηθεί ο Ούγκο Ντε Άνα (Ηρώδειο, Ιούλιος)

* Φόνισσα: Η πολυαναμενόμενη όπερα του Κουμεντάκη, σε λιμπρέτο Γιάννη Σβώλου, θα κάνει πρεμιέρα το 2014.

Παράλληλες δράσεις

Η εξωστρέφεια που αίφνης επέδειξε η Λυρική υπό τη διεύθυνση Μ. Μιχαηλίδη, σε συνδυασμό με έναν επιβεβλημένο από τη δύσκολη συγκυρία κοινωνικό προσανατολισμό που κοιτάει σε βάθος χρόνου, δίνουν το στίγμα των δράσεών της.

Η Όπερα της Βαλίτσας –κυριολεκτεί το όνομά της– θα ταξιδέψει και φέτος με κέφι, σε 12 σταθμούς όλης της χώρας, μυώντας ένα ευρύ κοινό στο μουσικό είδος (χορηγός το Ίδρυμα Νιάρχος).

Και η «Όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολειά» θα συνεχίσει τις διαδράσεις της ακάθεκτη σε 62 σχολεία της επικράτειας, από τον Οκτώβριο ως τον Ιούνιο. Φουλ η σχολική χρονιά!

Απολογισμός 2011-2012

«Τα ευχάριστα νέα είναι ότι πλέον έχει ανατραπεί το αρνητικό ισοζύγιο και δεν παράγεται νέο έλλειμα», τόνισε ο Μ. Μιχαηλίδης στη σημερινή συνέντευξη. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους:

Το 2008 το κόστος της Λυρικής ανερχόταν στα 33 εκατομμύρια. Μόνο η μισθοδοσία των 810 υπαλλήλων της απαιτούσε 21 εκατομμύρια. Από το 2011 το λειτουργικό κόστος μειώθηκε στα 23 εκατομμύρια. Το τρέχον έτος τα έξοδα υπολογίζεται να αγγίξουν τα 21 εκατομμύρια, καθώς, μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα εξυγίανσης μείωσε τους εργαζομένους σε 519. Όσον αφορά στο συσσωρευμένο χρέος των 17 εκατομμυριών, το 2011 μειώθηκε στα 7,5 εκατομμύρια.

Πληρότητες 75-100% μαζί και μείωση των εξόδων κατά ένα ολοστρόγγυλο εκατομμύριο (τα 4.255.000 εκατομμύρια έγιναν 3.362.427) δίνουν τον τόνο της πετυχημένης διοίκησης Μιχαηλίδη που επιμένει... οικονομικά και για το 2012-13. Κι άλλες νίκες νούμερων: οι συνολικές εισπράξεις ανήλθαν στα 3.009.709 ευρώ, ήτοι 350.000 λιγότερα από το κόστος παραγωγής. Άνοδος και στα έσοδα έχει σημειωθεί, αν συνυπολογιστεί η μείωση των τιμών των εισιτηρίων.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v