"Μαμά - Η ζωή είναι αγρίως απίθανη" της Άντζελας Μπρούσκου στη Στέγη

Βασισμένο σε κείμενα της Μαργαρίτας Καραπάνου, το έργο "Μαμά - Η ζωή είναι αγρίως απίθανη" της Άντζελας Μπρούσκου μιλά για την εκρηκτική σχέση μητέρας και κόρης, σε μία παράσταση αδυσώπητα ανθρώπινη. Από 23 Νοεμβρίου στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Μαμά - Η ζωή είναι αγρίως απίθανη της Άντζελας Μπρούσκου στη Στέγη
«Η θάλασσα, τα δάκρυα και η κοιλιά της μάνας έχουν την ίδια γεύση»
Παρθενόπη Μπουζούρη

Με αφορμή την ιδιαίτερη σχέση που μοιράζονταν οι Μαργαρίτα Καραπάνου και Ρίτα Λυμπεράκη, η Άντζελα Μπρούσκου μας ταξιδεύει στον χρόνο αλλά και μέσα μας, με την παράσταση Μαμά – Η ζωή είναι αγρίως απίθανη, από τις 23 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου 2011 (εκτός Δευτέρας & Τρίτης), στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

Τα ημερολόγια της Μαργαρίτας Καραπάνου, που εκδόθηκαν με τον τίτλο Η ζωή είναι αγρίως απίθανη (ξεκινούν το 1959 όταν ήταν σε ηλικία 13 ετών και τελειώνουν το 1979, και ενώ έχει ήδη εκδοθεί το πρώτο της βιβλίο), μαζί με το τελευταίο της μυθιστόρημα Μαμά που απευθυνόταν στη μητέρα της, Μαργαρίτα Λυμπεράκη, ενέπνευσαν τη νέα δουλειά της Άντζελας Μπρούσκου.

Μετά την επιτυχία του Ναι (2001), η Άντζελα Μπρούσκου επανέρχεται στα γραπτά της Καραπάνου, ξετυλίγοντας το νήμα των ενδοοικογενειακών σχέσεων αλλά και αποτυπώνοντας την ατμόσφαιρα μιας εποχής και μια συναρπαστική ζωή. Μητέρα και κόρη, και οι δύο συγγραφείς, ξεδιπλώνουν το νήμα της ζωής τους μέσα σ’ έναν ίλιγγο συνεχών μεταμορφώσεων στα όρια μυθοπλασίας και πραγματικότητας. Μια σχέση λατρείας και μίσους, ταύτισης, ανταγωνισμού και υπέρβασης. Οι δύο γυναίκες θα βιώσουν την αγωνία για την ύπαρξη, την τέχνη, το φύλο, τη μητρότητα, τον έρωτα, τον θάνατο. Στην παράσταση συμβάλλει καθοριστικά η δημιουργική χρήση του βίντεο. Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφει η Μόνικα.

Η προσωπική γραφή της Μαργαρίτας Καραπάνου, που πολλές φορές σοκάρει τον αναγνώστη με την αμεσότητά της, μας κάνει να αναρωτιόμαστε εάν πρόκειται για λογοτεχνία ή μαρτυρία. Με υλικά το ταλέντο, την φαντασία, το διεισδυτικό χιούμορ, η Καραπάνου τολμά να μιλήσει ανοιχτά τις ενδοοικογενειακές σχέσεις, τις ερωτικές σχέσεις, την ψυχική ασθένεια, την ανάδυση στην πραγματικότητα, την κατάφαση στη ζωή.

Λίγα λόγια για την Μαργαρίτα Καραπάνου
Η Μαργαρίτα Καραπάνου γεννήθηκε στην Αθήνα. Μεγάλωσε στην Ελλάδα και στη Γαλλία και σπούδασε φιλοσοφία και κινηματογράφο στο Παρίσι. Εργάστηκε ως νηπιαγωγός στην Αθήνα. Τα βιβλία της Η Κασσάνδρα και ο Λύκος, Ο υπνοβάτης και Rien ne va plus εκδόθηκαν στην Αμερική, στην Αγγλία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Σουηδία και σε πολλές άλλες χώρες. Ο Υπνοβάτης τιμήθηκε το 1988 στη Γαλλία με το «Βραβείο του καλύτερου ξένου μυθιστορήματος». Από τις εκδόσεις «Ωκεανίδα» κυκλοφορούν τα βιβλία της Ναι (1999), Lee και Lou (2003), Μαμά (2004) και το Μήπως; (2006), που έγραψε μαζί με τη Φωτεινή Τσαλίκογλου.

Λίγα λόγια για την Άντζελα Μπρούσκου
Η σκηνοθέτης και ηθοποιός Άντζελα Μπρούσκου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και συνεργάστηκε ως ηθοποιός και περφόρμερ με τo Θέατρο Τέχνης, τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, τη Μίρκα Γεμεντζάκη, τη Μαίρη Τσούτη και τo χοροθέατρο Ανάλια, το θέατρο Άττις, τo Εθνικό Θέατρο, τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, το θέατρο Αμόρε και τον Γιάννη Χουβαρδά.

Ασχολήθηκε με την έρευνα πάνω στη μέθοδο και τεχνική του ηθοποιού με βασικό άξονα την αρχαία τραγωδία, ως δασκάλα, ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Το 1993 ίδρυσε τo «Θέατρο Δωματίου» με την Παρθενόπη Μπουζούρη, σκηνοθετώντας έκτοτε πολλές παραστάσεις, καθώς και το STUDIO υποκριτικής του Θεάτρου Δωματίου. Δίδαξε υποκριτική στην Ανώτερη Δραματική Σχολή ΑΡΧΗ και στην Ανώτερη Σχολή Αγίας Βαρβάρας.
Το Θέατρο Δωματίου επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και έχει παρουσιάσει τα εξής έργα σε σκηνοθεσία Α. Μπρούσκου από το 1994 μέχρι σήμερα:

• Μισάνθρωπος του Μολιέρου
• Υπηρέτριες του Ζαν Ζενέ
• Δεσποινίς Τζούλια του Στρίντμπεργκ
• Μήδεια του Ευριπίδη
• Ναι της Μαργαρίτας Καραπάνου
• Βόυτσεκ του Γκέοργκ Μπύχνερ
• Ήρθε η ώρα Τομή του Τόμας Οστερμάιερ
• Περιμένοντας …(κάτι για την πείνα…) βασισμένο στο Περιμένοντας τον Γκοντό του Σάμουελ Μπέκετ
• Ηλέκτρα του Σοφοκλή (Φεστιβάλ Αθηνών)
• Blasted της Σάρα Κέιν
• Λεωφορείον ο Πόθος του Τεννεσσή Ουίλλιαμς
• Αγαμέμνων του Αισχύλου (Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου)
• Reality σε σύλληψη & δραματουργία Άντζελας Μπρούσκου

Η Άντζελα Μπρούσκου συνεργάστηκε επίσης με τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό «Φάσμα» του Αντώνη Αντύπα στο έργο Δεσποινίς Μαργαρίτα του Ρομπέρτο Ατάυντε, ενώ έχει σκηνοθετήσει και τις παραστάσεις: Τζάκυ της Ελφρίντε Γιέλινεκ (Από Μηχανής Θέατρο), Wonderland του Λούις Κάρολ (Ελληνική Θεαμάτων), Τίτος Ανδρόνικος του Σαίξπηρ (Εθνικό Θέατρο).

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία-Κοστούμια: Άντζελα Μπρούσκου
Δραματουργία-Ερμηνεία: Άντζελα Μπρούσκου, Παρθενόπη Μπουζούρη
Σκηνικά: Γκάι Στεφάνου
Μουσική: Μόνικα
Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος

Εισιτήρια: 15-18-28 € | Φοιτ.-Νεανικό-65+-ΑΜΕΑ: 10-15 €
Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης (Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00).
Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:
Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)

Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων: www.tickethour.com
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά εισιτηρίων online με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας.

Εισιτήρια πωλούνται επίσης από:
τα βιβλιοπωλεία ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ και τα καταστήματα NEWSSTAND - ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ
τα καταστήματα Public
τα καταστήματα Παπασωτηρίου
το βιβλιοπωλείο Ιανός
και τα μηχανήματα easypary σε επιλεγμένα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς.
Η προπώληση εισιτηρίων αρχίζει τρεις (3) εβδομάδες πριν από κάθε εκδήλωση.

Μαμά - Η ζωή είναι αγρίως απίθανη
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών - Κεντρική Σκηνή: Λεωφόρος Συγγρού 107-109
23 Νοεμβρίου - 4 Δεκεμβρίου 2011 (εκτός Δευτέρας & Τρίτης)
Ώρα έναρξης: 20:30

Παράλληλες δράσεις
Συζήτηση με τους συντελεστές μετά την παράσταση
Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011
Κεντρική Σκηνή
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v