Κατά φαντασίαν ασθενής: Ο Γ. Μπέζος στο... κρεβάτι του Ηρωδείου

Το κύκνειο άσμα του Μολιέρου σκηνοθετεί ο Γιάννης Μπέζος, κρατώντας και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, με τη Ναταλία Τσαλίκη στο πλευρό του και έναν εξαιρετικό θίασο που θα περιοδεύσει μαζί του σε όλη την Ελλάδα, μετά την πρεμιέρα στο Ηρώδειο.
Κατά φαντασίαν ασθενής: Ο Γ. Μπέζος στο... κρεβάτι του Ηρωδείου
Το τελευταίο δημιούργημα του Μολιέρου, τον «Κατά φαντασίαν ασθενή» παρουσιάζει ο Γιάννης Μπέζος το φετινό καλοκαίρι. Ο καλλιτέχνης σκηνοθετεί το κύκνειο άσμα του κορυφαίου γάλλου δραματουργού και υποδύεται επί σκηνής τον Αργκάν, τον κατά φαντασίαν ασθενή, κωμικό στην εμμονή του, αλλά και τραγικό συνάμα, που τα βάζει με την αρρώστια που δεν έχει, το θάνατο που δεν τον απειλεί και, πάνω απ' όλα, με τους γιατρούς που τον εκμεταλλεύονται. Θέλοντας να ξορκίσει με το γέλιο τους βαθύτερους ανθρώπινους φόβους, ο Μολιέρος χτίζει έναν κόσμο κωμικής υπερβολής, όπου η υγεία μπερδεύεται με το χρήμα, η αγάπη με τα φάρμακα, ο γάμος με την ιατρική.

Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί την Πέμπτη 2 Ιουλίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Τα εισιτήρια της πρώτης παράστασης εξαντλήθηκαν την πρώτη εβδομάδα προπώλησης, οπότε θα ανέβει και δεύτερη παράσταση στο Ηρώδειο την επόμενη ημέρα, την Παρασκευή 3 Ιουλίου, ενώ στη συνέχεια θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα.

Απόλυτος «αθλητής» του θεάτρου, ο Μολιέρος ερμήνευε ο ίδιος τον «Κατά φαντασίαν ασθενή» –το κύκνειο άσμα του– όταν στην τέταρτη παράσταση του έργου, στις 17 Φεβρουαρίου του 1673, έκρυψε μ’ ένα γέλιο την αιμόπτυση και κατέρρευσε με το κλείσιμο της αυλαίας, για να πεθάνει λίγο αργότερα σπίτι του. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο του μεγάλου κλασικού της γαλλικής κωμωδίας μπαίνουν η υποχονδρία και η ιατρική σοβαροφάνεια, οι προλήψεις, ο κομπογιαννιτισμός και η απληστία, ενώ ταυτόχρονα διακρίνεται και μια σκιά αγωνίας θανάτου. Παράλληλα, η κωμωδία απηχεί την πίκρα του για τις προσωπικές ατυχίες του και για τις προδοσίες των ανθρώπων (ιδιαίτερα της γυναίκας του).

Παρατηρητής και σχολιαστής οξύτατος της ανθρώπινης φύσης, ικανής για το καλύτερο όσο και για το χειρότερο, ο Μολιέρος (1622-1673) πρόβαλλε το πρώτο διασύροντας το δεύτερο. Εραστής της αλήθειας, του ορθολογισμού, της παρρησίας, του «ομολογουμένως τη φύσει ζην», πάλεψε για την ελεύθερη έκφραση του καλλιτέχνη, για το χρέος και το δικαίωμά του «να διορθώνει τα ελαττώματα των ανθρώπων γελοιοποιώντας τα».

Υπόθεση: Ο Αργκάν είναι ένας αρρωστοφοβικός εξαρτημένος από τους γιατρούς και τα φάρμακα. Αισθάνεται συνεχώς άρρωστος, αν και στ' αλήθεια δεν έχει τίποτε. Αδυνατεί να ακολουθήσει τις υποδείξεις των γιατρών και εκείνοι τον εκμεταλλεύονται. Θέλει να παντρέψει την κόρη του, Ανζελίκ με ένα γιατρό προκειμένου να έχει δωρεάν ιατρική φροντίδα, αλλά εκείνη είναι ερωτευμένη με τον Κλεάνθη.

Ο αδερφός του, σε συνεργασία με την υπηρέτρια του Αργκάν, Τουανέτ, θα προσπαθήσει να τον "θεραπεύσει" από τις φαντασιοπληξίες του. Τον πείθουν να παραστήσει το νεκρό ώστε να ανακαλύψει ποιος πραγματικά τον αγαπάει και του είναι πιστός. Θα αποδειχθεί τελικά ότι η δεύτερη σύζυγός του κυνηγούσε μόνο την περιουσία του ενώ η κόρη του τον αγαπούσε πραγματικά. Μετά την "νεκρανάσταση" του, ο Αργκάν θα επιτρέψει στην Ανζελίκ να παντρευτεί τον άντρα που θα επιλέξει εκείνη.

Συντελεστές
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος
Μουσική: Γιώργος Ανδρέου
Σκηνικά: Μαργαρίτα Χατζηϊωάννου
Κοστούμια: Κατερίνα Παπανικολάου
Χορογραφίες: Χάρης Μανταφούνης
Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννα Παπαγεωργίου
Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου

Διανομή
Αργκάν: Γιάννης Μπέζος
Τουανέτ: Ναταλία Τσαλίκη
Ανζελίκ: Έμιλυ Κολιανδρή
Μπελίν: Θεοδώρα Σιάρκου
κ.Μπονφουά: Μιχάλης Οικονόμου
Κλεάνθης: Αλμπέρτο Φάις
κ.Ντιαφουαρύς: Θανάσης Δήμου
Τομά Ντιαφουαρύς: Άγγελος Μπούρας
Λουιζόν: Γιάννα Παπαγεωργίου
Μπεράλντ: Τάσος Γιαννόπουλος
κ.Φλεράν: Κωνσταντίνος Γαβαλάς
κ.Πιργκόν: Δημήτρης Κανέλλος

Πρόγραμμα Περιοδείας (Ιούλιος – Αύγουστος 2009)
2-3/7 Ωδείο Ηρώδου Αττικού - Φεστιβάλ Αθηνών
6-7/7 Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου - Βόλος
8/7 Θερινό Δημοτικό Θέατρο «Φρούριο» - Τρίκαλα
9/7 Θέατρο «Άλσους» - Βέροια
10/7 Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο – Κοζάνη
13-14-15/7 Θέατρο Δάσους - Θεσσαλονίκη
16/7 Κηποθέατρο «Αλκαζάρ» - Λάρισα
18/7 Αττικό Άλσος - Γαλάτσι
19-20/7 Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου – Φεστιβάλ Παπάγου
21-22/7 Βεάκειο Θέατρο, Πειραιάς
23-24/7 Αρχαίο Ωδείο – Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας
25/7 Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας - 19ο Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας
27-28/7 Θέατρο του Μον Ρεπό «Ρένα Βλαχοπούλου» - Κέρκυρα
29/7 Θέατρο Ε.Η.Μ (Φρόντζος) - Ιωάννινα
31/7 Δημοτικό Κηποθέατρο Πρέβεζας - Πρέβεζα
2-3/8 Κηποθέατρο «Εγνατία» - Αλεξανδρούπολη
4/8 Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων – 52ο Φεστιβάλ Φιλίππων
5/8 Αμφιθέατρο Σίβηρης - Φεστιβάλ Κασσάνδρας

Ώρα έναρξης παραστάσεων 21:00
Διάρκεια παράστασης: 110’
Τιμές εισιτηρίων:
Ωδείο Ηρώδου Αττικού / Φεστιβάλ Αθηνών:
50 € – 40 € – 30 € – 20 € – 15 € / 10 € (φοιτητικό)
Λοιποί σταθμοί περιοδείας:
22 € (κανονικό) / 17 € (φοιτητικό–μαθητικό–παιδικό)
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v