Pinter’s People: Μικρά μαύρα ανέκδοτα στο Θέατρο Αργώ

"Τα πάντα είναι κωμικά, η πιο μεγάλη σοβαρότητα είναι κωμική, ακόμα και η τραγωδία είναι κωμική" είπε κάποτε ο Χάρολντ Πίντερ και σ'αυτήν τη φράση βασίστηκε ο Ερρίκος Μπελιέ με την Μαρία Σάββα για την δημιουργία της παράστασης μονόπρακτων "Pinter's People".
Pinter’s People: Μικρά μαύρα ανέκδοτα στο Θέατρο Αργώ
"Τα πάντα είναι κωμικά, η πιο μεγάλη σοβαρότητα είναι κωμική, ακόμα και η τραγωδία είναι κωμική"
Χάρολντ Πίντερ 

Η Εταιρεία Θεάτρου ΠΑΙΚΤΕΣ θα ανεβάσει στις 7 Μαρτίου, στο θέατρο «Αργώ Studio» (Ελευσινίων 15, στάση Μετρό Μεταξουργείο, τηλ:210-5201.684) την παράσταση ‘Pinter’s People’, η οποία περιλαμβάνει σκετς και μονόπρακτα του Harold Pinter που έγραψε από το 1959 έως και το 2005.

Η μετάφραση των έργων είναι του Ερρίκου Μπελιέ, η σκηνοθεσία της Μαρίας Σάββα, η σκηνογραφία και η μουσική επιμέλεια του Ανδρέα Βούσουρα και οι φωτισμοί του Αντώνη Παναγιωτόπουλου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Στέλιος Καλαϊτζής, Δημήτρης Προδρόμου, Μαρία Σάββα και Χρήστος Τακτικός.

Η παράσταση περιλαμβάνει τα μονόπρακτα: «Ένα ακόμη και φύγαμε», «Οικογενειακές Φωνές», «Σταθμός Βικτόρια» και τα σκετς: «Νύχτα», «Στάση Λεωφορείου», «Πρόβλημα στο Εργοστάσιο», «Αυτό είναι το Πρόβλημα σου», «Στο Άσπρο-Μαύρο», «Συνέντευξη Τύπου», «Εκτός απ’ αυτό» και «Ακριβώς».

Σύντομες και αποσπασματικές σκηνές από την καθημερινότητα συνθέτουν ένα μωσαϊκό από πρόσωπα, χαρακτήρες και καταστάσεις και αναδεικνύουν ένα ιδιαίτερο κόσμο, τον κόσμο μας, μέσα από το βλέμμα του Χάρολντ Πίντερ.

Σε κάποια από αυτά τα έργα, υπάρχει μία ξεκάθαρη πολιτική θέση, απέναντι στην εμφάνιση ενός παγκόσμιου ολοκληρωτισμού και σε άλλα αγγίζονται θέματα σχέσεων που εμπεριέχονται και στα περισσότερο σε μας γνωστά του έργα.

Μερικά από τα σκετς μοιάζουν με μικρά μαύρα ανέκδοτα που συμπυκνώνουν την αλήθεια γύρω από σημαντικά θέματα. Το χιούμορ είναι καταλυτικό. Τα πάντα είναι κωμικά έως ότου προβάλλει στην επιφάνεια η φρίκη της ανθρώπινης ύπαρξης.

Για τον Πίντερ η επιδίωξη του ρεαλισμού δεν έρχεται σε αντίθεση με τον βασικό παραλογισμό των καταστάσεων που τον εμπνέουν. «Τα πάντα είναι κωμικά, η πιο μεγάλη σοβαρότητα είναι κωμική, ακόμα και η τραγωδία είναι κωμική. Και νομίζω πως αυτό που προσπαθώ να κάνω στο έργο μου είναι να φτάσω σ’ αυτή την αναγνωρίσιμη πραγματικότητα του Παραλόγου, σ’ ότι κάνουμε, στο πως φερόμαστε, και στο πως μιλάμε», έχει πει ο ίδιος.

Η Εταιρεία Θεάτρου ΠΑΙΚΤΕΣ επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου.

Από 7 Μαρτίου έως 30 Απριλίου 2009
Μέρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή
Διάρκεια παράστασης: 105’
Εισιτήρια: 18 ευρώ, Φοιτητικό 15 ευρώ, ατέλειες
Αργώ Studio: Ελευσινίων 15, στάση Μετρό Μεταξουργείο, τηλ: 210-5201.684.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v