Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για γυμναστική;

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να κάνετε την προπόνησή σας ώστε να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα;
Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για γυμναστική;
Το πιεσμένο καθημερινό μας πρόγραμμα είναι ο νούμερο ένα «εχθρός» της άσκησης. Ο περισσότερος κόσμος ζορίζεται να βρει έστω και μια ώρα για να γυμναστεί μεταξύ δουλειάς, Netflix και κοινωνικής ζωής, ακόμα και αν αυτή η μία ώρα είναι ζωτικής σημασίας για το σώμα και το μυαλό του.

Παρ’ όλα αυτά, συγκεκριμένες ώρες της ημέρας μπορεί να έχουν ιδιαίτερα οφέλη αν εν τέλει καταφέρουμε να τις διαθέσουμε για να γυμναστούμε. Ποια ώρα λοιπόν είναι η καλύτερη για προπόνηση;

Πρωί, χαρρρρρράματα 

Τα οφέλη από την πρωινή άσκηση είναι αρκετά. Αρχικά, έχετε δώσει στο σώμα σας αρκετές ενδορφίνες και ενέργεια για να ανταπεξέλθει σε μια δύσκολη μέρα, νιώθετε ωραία και έχετε «ξεμπερδέψει» με την γυμναστική ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες, κάτι που σημαίνει ότι το απόγευμα σας είναι ελεύθερο για άραγμα, μαγείρεμα, βόλτες με φίλους κ.α.

Σύμφωνα με την επιστήμη τώρα, αυτή εδώ η έρευνα έδειξε πως γυναίκες που έκαναν 45 λεπτά έντονο περπάτημα το πρωί, έκαναν λιγότερες διατροφικές παρασπονδίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε σχέση με όσες δεν έκαναν καθόλου γυμναστική.  Επίσης, όσες περπάτησαν το πρωί είχαν αυξημένη φυσική δραστηριότητα και την υπόλοιπη ημέρα, συγκριτικά με τις ημέρες που δεν έκαναν καθόλου άσκηση.

Επίσης, ο αυξημένος μεταβολισμός που προκαλείται από την πρωινή άσκηση προκαλεί αυξημένη καύση θερμίδων μέσα στην ημέρα, ενώ σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, η άσκηση το απόγευμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο. Σε μια άλλη μελέτη, φαίνεται ότι η άσκηση στις 7 το πρωί συγκριτικά με την άσκηση το απόγευμα μπορεί να βοηθήσει εκείνους που έχουν πρόβλημα με τον ύπνο.

Απογευματινές κάμψεις

Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, η ικανότητα του σώματος να αποδίδει στη γυμναστική κορυφώνεται το απόγευμα. Η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται μέσα στη μέρα, βελτιστοποιώντας έτσι την δράση των μυών, τη δύναμη, την δραστηριότητα των ενζύμων και την αντοχή.

Η θερμοκρασία του σώματος φτάνει στο μέγιστο της μεταξύ 14.00 και 18.00, και έτσι αυτό το χρονικό περιθώριο ίσως είναι η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να γυμναστείτε. Παράλληλα, η πρόσληψη οξυγόνου είναι γρηγορότερη το απόγευμα, κάτι που σημαίνει πως το σώμα σας χρησιμοποιεί τις πηγές ενέργειας πιο αργά και πιο αποτελεσματικά σε σχέση με το πρωί. Μάλιστα για την πρωινή άσκηση μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο χρόνο για ζέσταμα.

 Το απόγευμα και το βράδυ ο χρόνος αντίδρασης βρίσκεται επίσης στα καλύτερά του, κάτι που μπορεί να βοηθήσει σε προπονήσεις τύπου HIIT ή προπονήσεις ταχύτητας στον διάδρομο. Μάλιστα αργά το απόγευμα ο καρδιακός παλμός και η πίεση φτάνουν στις χαμηλότερες τιμές τους, κάτι που μειώνει την πιθανότητα τραυματισμών. Όσον αφορά την άσκηση με αντιστάσεις μετά τις απογευματινές ώρες (βάρη, μηχανήματα κ.α.) αν και συνήθως κατηγορείται για αϋπνίες, σε αυτήν εδώ την έρευνα όσοι γυμνάστηκαν αργά το απόγευμα είχαν καλύτερο και μεγαλύτερης διάρκειας ύπνο από όσους έκαναν την ίδια προπόνηση το πρωί.

Πότε να πάω εν τέλει για προπόνηση;

Αν και οι μελέτες είναι αντιφατικές, ένα πράγμα είναι σαφές: η γυμναστική, οποιουδήποτε είδους, είναι άκρως σημαντική για το νοητική και τη σωματική σας υγεία, επομένως δεν έχει και τόση σημασία τελικά πότε θα πάτε γυμναστήριο.

Σας βολεύει τα πρωινά για να έχετε περισσότερη ενέργεια και καλή διάθεση μέσα στην ημέρα; Πηγαίντε το πρωί, μιας και η πρωινή γυμναστική διεγείρει το νευρικό σύστημα και σας κάνει πιο αποδοτικούς στην εργασία σας. Δεν έχετε χρόνο το πρωί, αλλά τα απογεύματά σας ή τα βράδια σας είναι πιο χαλαρά; Κανένα πρόβλημα, γυμναστείτε το βράδυ ή το απόγευμα. Απλά μην περιμένετε να τα δώσετε όλα σε αυτές τις προπονήσεις, αν η ημέρα σας ήταν εξοντωτική σωματικά και νοητικά.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v