ΤΕΧΝΕΣΜΟΥΣΙΚΗ

Η μίνι όπερα Όρος Μετέωρος στο Μέγαρο Μουσική

Το Μέγαρο Μουσικής σε συνεργασία με την documenta 14 παρουσιάζει την μίνι όπερα του Jacob Ullmann, Όρος μετέωρος στις 19 Ιουνίου.

Η μίνι όπερα Όρος Μετέωρος στο Μέγαρο Μουσική

Οι παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις της έκθεσης σύγχρονης τέχνης documenta 14 συνεχίζονται, αυτό τον μήνα, με την παρουσίαση της μίνι-όπερας Ὃρος μετέωρος, δραματικό απόσπασμα με τον Ευριπίδη και τον Αισχύλο του Jakob Ullmann [Γιάκομπ Ούλμαν] στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος τη Δευτέρα 19 Ιουνίου στις 9 το βράδυ.

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου, «αντλώντας έμπνευση από τους αρχαίους συγγραφείς και ειδικότερα από τις Ικέτιδες, ο γερμανός συνθέτης και πανεπιστημιακός εξετάζει, μέσα από τη σύνθεσή του αυτή, το θέμα των συνόρων και του διωγμού. Το πρότζεκτ δημιουργήθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 100ών γενεθλίων του σιδηροδρομικού σταθμού του Μπάντεν στη γερμανοελβετική μεθόριο και αναπτύχθηκε γύρω από την ιστορία του συγκεκριμένου κτηρίου, φέρνοντας στο φως σκοτεινές σελίδες της ιστορίας του κατά τη διάρκεια του ναζιστικού καθεστώτος».

Το έργο ερμηνεύουν η Christiane Mikoleit (σοπράνο), η Molly McDolan (oboe da caccia), o Conrad Steinmann (αυλός), μέλη του Κyklos Ensemble (τρίο εγχόρδων) και ο Δημήτρης Δεσύλλας (κρουστά). Μαζί τους, η Χορωδία Phønix16.

Η εκδήλωση αποτελεί συμπαραγωγή του ΜΜΑ και της documenta 14.

Λίγα λόγια για το Ὃρος μετέωρος (Ηοros Meteoros, 2008-2009)
Δραματικό απόσπασμα με τον Αισχύλο και τον Ευριπίδη
για σόλο σοπράνο, 8 φωνές, oboe da caccia, αυλό, κρουστά και τρίο εγχόρδων
O Γιάκομπ Ούλμαν γράφει για το έργο του: «ΟὋρος μετέωρος είναι παραγγελία του Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού Gare du Nord στη Βασιλεία της Ελβετίας και αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πρότζεκτ με θέμα το κτήριο του σιδηροδρομικού σταθμού του Μπάντεν. Από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και ιστορικούς ζητήθηκε να δημιουργήσουν έργα που να αντανακλούν την κατάσταση του συγκεκριμένου σταθμού στα γερμανοελβετικά σύνορα, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική διάσταση του κτηρίου. Σχεδίαζα να γράψω κάτι σαν όπερα, αλλά χωρίς σκηνή και χωρίς μουσικούς στον χώρο όπου βρίσκονται οι ακροατές. Οι ακροατές βλέπουν έναν κενό χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης, ενώ οι μουσικοί βρίσκονται σε άλλα σημεία (στο υπόγειο και σε άλλα επίπεδα) και όχι στα σημεία όπου βρίσκεται το κοινό. […] Χρησιμοποίησα κείμενα του Αισχύλου και του Ευριπίδη, προκειμένου να αποφύγω τις σαφείς αναφορές στον σταθμό. Γι’ αυτό άλλωστε τοποθέτησα και έναν αυλητή ανάμεσα στους μουσικούς.»


Κερδίζουν προσκλήσεις


ΑΝΝΑ ΜΟΥΡΟΥΤΣΟΥ
ΛΑΓΙΟΥ ΕΥΑ

SPONSORED LINKS

"Η αυτοπεποίθηση προκύπτει όχι από το να έχεις πάντα δίκιο, αλλά από το να μη φοβάσαι να έχεις άδικο."

Peter T. McIntyre

  • 1812 - Ξεκινά ο Βορειοαμερικανικός Πόλεμος του 1812 ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
    1815 - Η Μάχη του Βατερλό. Οι ενωμένες δυνάμεις Βρετανών και Πρώσων, υπό τους στρατηγούς Ουέλλινγκτον και Μπλίχερ αντίστοιχα, συντρίβουν τις γαλλικές δυνάμεις, των οποίων ηγούνταν ο αυτοκράτορας Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης.
    1858 - Ο Κάρολος Δαρβίνος αποφασίζει να εκδώσει τη θεωρία του για την εξέλιξη των ειδών.
    1932 - Δημιουργείται η FIBA (με την ονομασία FIBB) στην Γενεύη της Ελβετίας.

© 2002-2018 MEDIA2DAY