ΤΕΧΝΕΣΜΟΥΣΙΚΗ

Είδαμε Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο Σταυρό του Νότου

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου τραγουδά με τις Φωνές των Ποιητών κάθε Δευτέρα στον Σταυρό του Νότου. Πήγαμε και μεταφέρουμε εντυπώσεις.

Είδαμε Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο Σταυρό του Νότου

του Παναγιώτη Κωνσταντίνου

“Πώς τα 'φεραν η μοίρα και τα χρόνια να μην ακούσεις έναν ποιητή”, γράφει ο Μάνος Ελευθερίου στο ποίημα του “Μαλαματένια Λόγια”. Και είναι αυτό ακριβώς το παράπονο που γεννά πάντα το ίδιο βασανιστικό ερώτημα μιας στέρφας εποχής: “Πού είναι οι ποιητές;”.

Οι ποιητές που λειτουργούν ως πυξίδα στις όποιες αναζητήσεις αλλά και ως υπενθύμιση πως πρώτα από όλα είσαι Άνθρωπος, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς. Κυρίως τότε. Αυτές τις “φωνές των ποιητών”, τις καθάριες, βρήκε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και τις “έκλεισε” σε ένα υπέροχο πρόγραμμα στον Σταυρό του Νότου.

Ακούστε τις! Φωνές διαχρονικές, όπως και του Βασίλη, που δεν λέει να “γεράσει”. Μετράει αλλιώς ο χρόνος του καλλιτέχνη. “Γερνάει” όταν σπάει το σχοινί που τον δένει με το κοινό. Βάσει αυτής της χρονολόγησης, ο Βασίλης παραμένει πάντα έφηβος, εδώ και “σαράντα χρόνια”. Μια εφηβεία γνήσια που γεννά πότε την τρυφερότα και πότε τη δύναμη. Και ύστερα πάλι τη μελαγχολία, τον έρωτα, τη μοναξιά, το κέφι, το ονειροπόλημα, τον πόνο και τον σπαραγμό - Η ερμηνεία στο “Μαμά” παραμένει αξεπέραστη.

“Όλα γυρίζουν... ξαναγυρίζουν”. Τον ζήσαμε και πάλι αυτόν τον κύκλο στις ποιητικές βραδιές που έχει ετοιμάσει στο στέκι της Φραντζή, μαζί με τους Ανδρέα Αποστόλου (πιάνο), Γιώργο Θεοδωρόπουλο (πιάνο) και τη Μαίρη Μπρόζη (βιολί – καχόν - φωνή). Όμως δεν είναι μόνο οι τέσσερις τους. Μαζί τους είναι ο Ελύτης, ο Καββαδίας, ο Ρίτσος, ο Καρυωτάκης, ο Λειβαδίτης, ο Αλκαίος, ο Γκάτσος, ο Παπαδόπουλος, ο Ελευθερίου, ο Ιωάννου, ο Λοΐζος, ο Άσιμος και πόσοι άλλοι.

Θα ακούσετε τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία, αλλά και από τη δισκογραφία άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών. Σχεδόν τέσσερις ώρες έμειναν επί σκηνής με μια ενέργεια που πηγάζει από αυτή την ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτύξει ο Βασίλης με τον κόσμο. Άνθρωποι κάθε ηλικίας γέμισαν (Δευτεριάτικα) τον Σταυρό του Νότου και στο τέλος τον αποθέωσαν όρθιοι. Όσο για τον ίδιο, έκλεισε με μια υπόκλιση και ένα πλατύ χαμόγελο ανταπόδοσης, επιβεβαιώνοντας ακόμη μια φορά αυτό που εδώ και δεκαετίες φωνάζει με πάθος το κοινό σε κάθε του εμφάνιση: “Βασίλη Ζούμε για να σ' ακούμε”

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Όποτε οι άνθρωποι μοιάζουν ο ένας στον άλλον, έχουν την τάση να αρέσει ο ένας στον άλλον."

Anthony Robbins, Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας

  • 1567 - Η Μαρία Στιούαρτ, βασίλισσα της Σκωτίας, εξαναγκάζεται σε παραίτηση από το θρόνο προς όφελος του μόλις ενός έτους γιου της, Ιάκωβου, ο οποίος θα στεφθεί βασιλιάς.
    1701 - Ο Γάλλος μεγαλέμπορος Αντουάν ντε λα Μοτ ιδρύει στις Η.Π.Α. το Ντιτρόιτ, με σκοπό να ελέγξει το εμπόριο γούνας στην περιοχή. Η πόλη παίρνει αρχικά τη γαλλική ονομασία "Fort Détroit" ("Οχυρό του Πορθμού").
    1923 - Υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάνης, με την οποία τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία χαράχθηκαν στα σημερινά τους όρια. Με το άρθρο 20 της Συνθήκης της Λοζάνης η Τουρκία αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κύπρου στην Αγγλία και παραιτείται από κάθε δικαίωμα σ αυτή.

© 2002-2017 MEDIA2DAY