Φθινοπωρινές νύχτες στις Μουσικές Σκηνές της Αθήνας

Οι καλλιτέχνες που θα απολαύσουμε αυτό το φθινόπωρο σε δώδεκα μεγάλες μουσικές σκηνές της Αθήνας.
Φθινοπωρινές νύχτες στις Μουσικές Σκηνές της Αθήνας
της Ειρήνης Ορφανίδου

Από την Ακτή Πειραιώς μέχρι τον Βοτανικό, τις Γραμμές, τον Σταυρό του Νότου, το Half Note και το Gazarte, οι Μουσικές Σκηνές δίνουν το beat της νυχτερινής Αθήνας.
Νέες συνεργασίες -κάποιες με τον «αέρα» της πρώτης συνάντησης- μικρές εκπλήξεις, γνώριμα σχήματα, μία νέα μουσική σκηνή στο κέντρο, αλλά και κάποιες VIP αφίξεις, όπως του Al Di Meola, υποδέχονται το φθινόπωρο με την υπόσχεση ότι, αυτό είναι μόνο η αρχή.

Ακτή Πειραιώς
Ελεωνόρα Ζουγανέλη – Φωτεινή Βελεσιώτου «Κόντρα φωνές».
Μαζί τους ο Δημήτρης Υφαντής.
Από 18 Δεκεμβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο.
Δύο σημαντικές ερμηνεύτριες που φαινομενικά δεν έχουν κοινά, θα μοιραστούν τη σκηνή της Ακτής Πειραιώς.

Άνοδος Live
«Άγαμοι Θύται με αξιοπρέπεια», έναρξη αρχές Δεκεμβρίου (η ημερομηνία έναρξης δεν έχει ακόμη οριστεί)
Μία παράσταση με τους Σταρόβα, Χατζή, Χρυσοστόμου, Δαδακαρίδη και μουσαφίρηδες τον Σπύρο Παπαδόπουλο και τον Κώστα Μακεδόνα. Ο Σπύρος Παπαδόπουλος θα παίξει ένα επιθεωρησιακό σκετς (πρώτη φορά μετά από χρόνια στη σκηνή με «κάτι» που μάλλον θα είναι σε ευθεία γραμμή με την κλασική επιθεώρηση –ή την εξέλιξη της).

Βοτανικός Live Stage
Ελευθερία Αρβανιτάκη και Νίκος Πορτοκάλογλου μαζί, πρώτη φορά επί σκηνής, από τα τέλη Νοεμβρίου.
Σαν συνέχεια της δισκογραφικής συνεργασίας τους -στον νέο δίσκο της Αρβανιτάκη με τίτλο «9 +1 ιστορίες», το λαϊκό τραγούδι «Καταστροφή κι ελπίδα» είναι του Πορτοκάλογου, η Αρβανιτάκη το ερμηνεύει σε δεύτερη εκτέλεση- σαν συνέχεια της πρώτης-πρώτης συνεργασίας στο soundtrack της ταινίας «Μπραζιλέρο» που έδωσε το μπιτάτο «Τι λείπει, τι φταίει» και το «Όλα αρχίζουν εδώ».



Γραμμές
«Θα σου δώσω μια να σπάσεις»
Ο Βασίλης Λέκκας τραγουδά Στέλιο Καζαντζίδη.
Αφηγητής ο Πασχάλης Τσαρούχας.
Από το Σάββατο 24 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο.
Μια ιδέα του Βασίλη Λέκκα, σε σκηνοθεσία και κείμενα του Δημήτρη Μαλισσόβα και ενορχήστρωση του Παναγιώτη Στεργίου. Στον ρόλο του αφηγητή της ζωής του Στέλιου Καζαντζίδη, ο Πασχάλης Τσαρούχας. Στην παράσταση επίσης συμπράττουν στο τραγούδι η Ανδρομάχη Κοκτσίδη, η Στέλλα Βαλάση και ο Θωμάς Στεργίου.

Γυάλινο
Αλκίνοος Ιωαννίδης από 30 Οκτωβρίου έως 28 Νοεμβρίου.
Επικοινωνία μεταξύ μουσικών και ακροατών, ελεύθερα και ενορχηστρωμένα μέρη, εντάσεις και σιωπές, συγκερασμός διαφορετικών μουσικών ειδών και δημιουργία κοινής αισθητικής από συντελεστές που προέρχονται από διαφορετικούς μουσικούς κόσμους.
Μέσα από την ιδιαιτερότητα ενός σχήματος αποτελούμενου αποκλειστικά από έγχορδα, τα τραγούδια αντιμετωπίζονται συνεχώς με νέους τρόπους, σαν πρόσωπα κοιταγμένα από διαφορετικές γωνίες.
Γιώτα Νέγκα και Θέμης Καραμουρατίδης από 5 Δεκεμβρίου, σε συνέχεια των περσινών (sold out) εμφανίσεων και της καλοκαιρινής περιοδείας τους.

Γυάλινο UpStage
Αντώνης Μιτζέλος, Τζούλι Μασίνο, Στέλιος Μαγαλιός IN CONCERT.
Πρώτη παράσταση Σάββατο 24 Οκτωβρίου.
Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ηλεκτρικούς κιθαρίστες και συνθέτης, ιδρυτικό μέλος της θρυλικής ροκ μπάντας Τερμίτες, ο Αντώνης Μιτζέλος προτείνει μια νέα ηλεκτρική rock παράσταση, μαζί με τη Julie Massino και τον Στέλιο Μαγαλιό. Ο Αντώνης επιλέγει αγαπημένα τραγούδια που έχει γράψει ο ίδιος, με πολιτικό στίχο, ενίοτε και ερωτικό, πάντα με ένταση, που έχουν γεμίσει στάδια και έχουν συγκινήσει χιλιάδες fans, ενορχηστρωμένα με σύγχρονη ροκ αισθητική, παρέα με νέους ταλαντούχους μουσικούς. Όλοι μαζί διασκευάζουν κομμάτια από τους Blues Brothers στους ZZTop & Michael Jackson, από την Tina Turner στην Amy Winehouse.



Θέατρο «Διάνα»
«9:05» Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Θηβαίος, Οδυσσέας Ιωάννου, 2ος χρόνος. Σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη από 22 Οκτωβρίου.
Ανανεωμένο πρόγραμμα και κείμενα φρεσκαρισμένα από τον Ιωάννου. Ένα τρένο που καθυστερεί, μία μπάντα οκτώ μουσικών και ένας παραγωγός ραδιοφώνου, μελωδίες, σκέψεις, αναμνήσεις και εικόνες, που διατρέχουν την Ελλάδα των τελευταίων σαράντα ετών.

«Ίλιον Plus Πατησίων»
Νέα μουσική σκηνή στην πόλη, στη συμβολή των οδών Πατησίων και Κοδριγκτώνος. Πρεμιέρα στις 31 Οκτωβρίου –το πρόγραμμα της έναρξης παραμένει έκπληξη.
Πάντως, τα μέχρι στιγμής ανακοινωθέντα έχουν ενδιαφέρον και ποικιλία.

Νοέμβριος
Πέμπτη 5/11 Swing βραδιά με τρεις μπάντες
Τετάρτη 11/11 Γιώργος Ψυχογιός
Τετάρτη 18/11 Old Drive
Παρασκευή 20/11 Holy Strangers
Σάββατο 21/11 (και 28/12, 5/12 ) Θάνος Μικρούτσικος
Τετάρτη 25/11 George Kontrafouris Trio
Παρακευή 27/11 (και 4/12 ) Μάνος Πυροβολάκης
Κυριακή 29/11 Stand-up comedy με τους Μιχάλη Μαθιουδάκη, Θωμά Ζάμπρα, Χρύσα Κατσαρίνη

Δεκέμβριος
Τετάρτη 2/12 Γιώργος Γιαννόπουλος
Τετάρτη 16/12 (και 23/12, 27/12, 30/12 ) Σωτήρης Καλυβάτσης, Στέλιος Κάτσαρης, Σοφία Παυλίδου
Σάββατο 24/12 (και 25/12, 26/12, 31/12 ) Βασίλης Σκουλάς
Μαρία Παπαγεωργίου τον Φεβρουάριο και Δημήτρης Ζερβουδάκης τον Μάρτιο του 2016.



Ρυθμός Stage
Κώστας Τουρνάς 24 και 31 Οκτωβρίου. Από την εποχή των POLL μέχρι και σήμερα.
Κώστας Τριανταφυλλίδης και Μπάμπης Βελισσάριος, Τρίτη 27 Οκτωβρίου.
Υπόγεια Ρεύματα Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, παρουσιάζουν πρώτη φορά το ακουστικό τους σετ.
Εύα Τσάχρα (τη γνωρίσαμε μέσα από το «The Voice of Greece 2») την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου. Τραγούδια σε rock, pop και funky διάθεση και το πρώτο κομμάτι της «Κρυφτό με τη σκιά μου».
Γιώργος Δημητριάδης, 2 και 9 Νοεμβρίου, με αφορμή την κυκλοφορία του cd με τα καλύτερα του από μία διαδρομή 20 χρόνων στη δισκογραφία. Μαζί του θα έχει το συγκρότημά του «Οι μικροί ήρωες» καθώς και φίλους - συνεργάτες, διαφορετικούς σε κάθε παράσταση. Τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου παρέα με τον Γιώργο Δημητριάδη θα είναι οι (με αλφαβητική σειρά) Νίκος Ζιώγαλας, Μιχάλης Κεχαγιάς (Lexicon project), Δημήτρης Κοργιαλάς, Λεωνίδας Μαραντής, Θοδωρής Μαραντίνης (Ονιράμα), Φίλιππος Πλιάτσικας και Τζώρτζια (Μπλε) ενώ τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου θα είναι οι Δραμαμίνη, Κατερίνα Κυρμιζή, Βαγγέλης Μαρκαντώνης, Νίκος Πορτοκάλογλου, Μανώλης Φάμελλος, Μαριέττα Φαφούτη και Nalyssa Green.
Νίκος Ανδρουλάκης 5, 12, 19 και 26 Νοεμβρίου.
5 Νοεμβρίου: Κρήτη «Σα μπεις στης Κρήτης το μπαξέ».
12 Νοεμβρίου: Σμύρνη « Όταν ο έρωτας περνά από τη γειτονιά
19 Νοεμβρίου: Μελοποιημένη Ποίηση «Με λογισμό και μ΄ όνειρο».
26 Νοεμβρίου: Λαϊκό « Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου».
Θοδωρής Κοτονιάς - Δημήτρης Υφαντής - Σταύρος Σιόλας 6, 13 και 20 Νοεμβρίου «Ακούω φωνές».
Φίλιππος Πλιάτσικας 12,19 και 26 Δεκεμβρίου και 2 Ιανουαρίου 2016, με «Το Rock της Δυτικής Όχθης». «Με αφορμή την κυκλοφορία τούτου του δίσκου που είναι φόρος τιμής στον ήχο που είχα πάντα μέσα μου από μικρός, κάνω μια αναδρομή στα χρόνια από το 1987 που πρωτοφτιάχτηκε σε ένα παλιό πέτρινο σπίτι στο Μενίδι η μπάντα που αργότερα ονομάστηκε Πυξ Λαξ, μέχρι και σήμερα…»

Σταυρός του Νότου Κεντρική Σκηνή
Μίλτος Πασχαλίδης
από το Σάββατο 24 Οκτωβρίου & κάθε Σάββατο
(εκτός Σαββάτου 7 Νοεμβρίου)
Ο Μίλτος Πασχαλίδης αναλαμβάνει να μας διηγηθεί την 20ετη του περιπέτεια στο τραγούδι μέσα από τους σημαντικότερους σταθμούς της αλλά κυρίως από ό,τι φέρει η στιγμή.
Λίγο πριν τη κυκλοφορία της ηχογράφησης των δύο sold out συναυλιών στο Θέατρο Βράχων, με τις οποίες γιόρτασε τη συμπλήρωση 20 χρόνων στη δισκογραφία, ο Μίλτος Πασχαλίδης από την Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου μας ξεναγεί στα αγαπημένα του τοπία από το ελληνικό τραγούδι. Οι δικές του, προσωπικές στιγμές αλλά και από τις συνεργασίες του με εκλεκτούς συναδέλφους, μπλέκουν με τα τραγούδια που αγάπησε και ζήλεψε.



Σταυρός του Νότου Plus
Έλλη Πασπαλά – Vassilikos «Play»
Σάββατα 24 & 31 Οκτωβρίου και 7 Νοεμβρίου
Επιστρέφουν εκεί όπου πρωτοπαρουσίασαν πέρυσι με μεγάλη επιτυχία το «Play»: Μια συνάντηση γεμάτη απρόοπτα και διαδραστικό χαρακτήρα, όπου βρίσκουμε την Έλλη, εκτός από το τραγούδι, στο πιάνο και τα κρουστά και τον Vassilikos στο τραγούδι, την κιθάρα, το μπάσο και τα τύμπανα. Το “Play” έφερε ξανά κοντά τους δύο ερμηνευτές, δέκα χρόνια μετά την πρώτη τους συνεργασία στα Reflections του Μάνου Χατζιδάκι, όπως τα διασκεύασαν οι Raining Pleasure. Συμπαίκτες στο μαγικό παιχνίδι, δύο σπουδαίοι μουσικοί, ο David Lynch στα πνευστά (και όχι μόνο) και ο Τάκης Φαραζής στα πλήκτρα, που δέχτηκαν να «παίξουν» μαζί τους με την ευρύτερη έννοια του πρωτότυπου μουσικού παιχνιδιού, που στήθηκε για να χωρέσει τραγούδια από Χατζιδάκι και Beatles, Αττίκ και Tσιτσάνη αλλά και Joni Mitchell.

Σταυρός του Νότου Club
Βασιλική Καρακώστα, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, 25 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου.
«Φτου Ξελευθερία» είναι ο τίτλος της μουσικής παράστασης τους, από το νέο καινούριο τραγούδι σε στίχους και μουσική Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου, που γράφτηκε για την παράσταση του με τη Βασιλική Καρακώστα. Μαζί τους επί σκηνής οι μουσικοί: Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος – Ενορχηστρώσεις, Πιάνο, Πλήκτρα, Ακορντεόν, Μπάσο, Στέλιος Πασχάλης – Τύμπανα, Κρουστά, Χάρης Κωνσταντόπουλος – Σαξόφωνο, Κλαρινέτο, Φλάουτο, Φλογέρα, Ακουστική Κιθάρα. Περισσότερα στοιχεία για τις σκηνές του Σταυρού εδώ. http://www.stn.gr/

Half Note
Sean Carney & Shaun Booker Band, από Παρασκευή 23 έως και Δευτέρα 27 Οκτωβρίου. Ένας εκρηκτικός συνδυασμός σύγχρονου μπλουζ με σόουλ.
Πετρολούκας Χαλκιάς και Αντώνης Κυρίτσης, από Τρίτη 27 έως και Πέμπτη 29 Οκτωβρίου. «Εθνική επέτειος με αυθεντικό ηπειρώτικο πανηγύρι» και όποιος δεν τους έχει δει live -ακόμη και εάν δεν είναι εξοικειωμένος με το κλαρίνο- δεν έχει δει τίποτα.
Κώστας Χατζής από Παρασκευή 30 Οκτωβρίου έως και Κυριακή 1η Νοεμβρίου. Ένα «ταξίδι» στις παλιές αθηναϊκές μπουάτ.
Αρλέτα και Ντόρα Μπακοπούλου, Δευτέρα 2 Νοεμβρίου. Η χαρισματική πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου συναντά πρώτη φορά την Αρλέτα. Αλλά, υπάρχει και συνέχεια, αφού 28 και 29 Νοεμβρίου, η Αρλέτα κάνει δύο live με σπέσιαλ γκεστς: Σάββατο 28/11 με τον Λάκη Παπαδόπουλο και Κυριακή 29/11 με τον Γιάννη Ζουγανέλη.
Μίμης Πλέσσας και Δάκης, 4, 5, 11 και 12 Νοεμβρίου. Συναντήθηκαν το καλοκαίρι πρώτη φορά στη σκηνή μετά το 1968 και πάνε για (μικρή) φθινοπωρινή συνέχεια.
Electrocutango, από Παρασκευή 6 έως και Δευτέρα 9 Νοεμβρίου. Είναι Νορβηγοί, αλλά παίζουν δυνατά new electro-tango, τη νέα τάση που «χρωματίζει» ηλεκτρικά / ηλεκτρονικά το κλασικό, αυθεντικό τάνγκο.
Gary Bartz Quartet, από Παρασκευή 13 έως και Δευτέρα 16 Νοεμβρίου. Κλασική, μαγική τζαζ από τον βραβευμένο με Γκράμι σαξοφωνίστα, Gary Bartz.
Νένα Βενετσάνου -με το ζηλευτό ρεπερτόριο της- 18 και 19 Νοεμβρίου, πρώτη φορά στο Half Note.
Στέφανος Κορκολής, από Παρασκευή 20 έως και Δευτέρα 23 Νοεμβρίου.
Idra Kayne, η soul funk Diva της πόλης, 25 Νοεμβρίου, πρώτη φορά στο Half Note.
Γιώργος Κατσαρός με το σαξόφωνο του, 26 και 27 Νοεμβρίου.



Gazarte
Shantel & Bucovina Club Orkestar, 23 Οκτωβρίου, στην Ταράτσα του Gazarte. Τσιγγάνικα χάλκινα πνευστά και Dance, από τον διάσημο στην Ευρώπη Shantel -που ξεκίνησε ως dj στη Φρανκφούρτη- σε μία μουσική παράσταση με τίτλο Viva Diaspora. Φορέστε άνετα παπούτσια για χορό…

Kenny Garrett Quintet, 24 Οκτωβρίου το σημαντικότερο άλτο σαξόφωνο της γενιάς του, ο μουσικός που σε ηλικία μόλις 18 χρονών, έπαιζε με τη Duke Ellington Orchestra και πέρασε πέντε χρόνια με τον Miles Davis. Πολυβραβευμένος –και με Γκράμι- έρχεται στην Αθήνα με το κουιντέτο του.

George Spanos trio + guests, 30 Οκτωβρίου, στην Ταράτσα. Blue Passion, νέα δισκογραφική δουλειά, δώδεκα οργανικές συνθέσεις του Γιώργου Σπανού που πλαισιώνονται από λογοτεχνικά κείμενα του Άγγελου Γέροντα –τα οποία διαβάζει ο Αιμίλιος Χειλάκης- και τη ζωγραφική της Μαρίας Έρνεστ Φραγκοπούλου. Μαζί του οι Μίμης Πλέσσας, Γιώργος Κοντραφούρης, Τάκης Πατερέλης, Δημήτρης Τσάκας, Αστέριος Παπασταματάκης, Ζωή Τηγανούρια και Γιάννης Παχίδης.

Souljazz Orchestra, 5 Νοεμβρίου, στην Ταράτσα. Καναδοί με άρωμα εξωτικό: Soul, jazz, afro, latin και μουσικές της Καραϊβικής. Δεν είναι η πρώτη φορά που παίζουν στο Gazarte. Λίγο πριν την εμφάνιση τους στην Αθήνα, εμφανίζονται στο μυθικό Jazz Café του Λονδίνου.

Al Di Meola, 13 Νοεμβρίου. Έρχεται με νέο άλμπουμ, το «Elysium» (ο τόπος της απόλυτης ευτυχίας), αλλά κυρίως, με το βάρος του μύθου: Με τα ρεκόρ πωλήσεων, τις μεγάλες επιτυχίες και τις απρόβλεπτες συνεργασίες, από τον Πάκο ντε Λουτσία μέχρι τον Άστορ Πιατσόλα και από τον Λουτσιάνο Παβαρότι, τον Φιλ Κόλινς και τον Στίβι Γουόντερ, μέχρι τον Γιώργο Νταλάρα. Μουσικός, τραγουδοποιός, παραγωγός, ο κορυφαίος αμερικανός τζαζ κιθαρίστας είναι εξαιρετικά αγαπητός στους Έλληνες –γέμισε κάποτε τον Λυκαβηττό και έπαιξε χρόνια μετά στο «Ακροπόλ»- και βέβαια, το live του είναι από τα αδιαμφισβήτητα μουσικά γεγονότα του φθινοπώρου.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v