Robert Been (BRMC): Οι επιρροές είναι κάτι σαν φετίχ

Μιλήσαμε με ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Black Rebel Motorcycle Club πριν ανέβουν στη σκηνή του Rockwave και τον ρωτήσαμε πολλά και διάφορα. Δείτε τι απάντησε για Ελλάδα, επιρροές και… φετίχ.
Robert Been (BRMC): Οι επιρροές είναι κάτι σαν φετίχ
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ροκ ψυχεδέλεια, μπολικα ηλεκτρικά… γκάζια, σκοτεινή αισθητική και υπέροχοι στίχοι. Οι Black Rebel Motorcycle Club είναι κάτι σαν garage Μεσσίες για την μουσική τους εποχή και αυτό αντανακλάται σε κάθε τους live.

Ένα ακόμα τέτοιο καλούνται να δώσουν το Σάββατο στο Terra Vibe και εμείς θα είμαστε εκεί για να τους ακούσουμε και να τους ζήσουμε ξανά. Λίγο πριν το κάνουν, σπατάλησαν λίγο χρόνο για να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας. Όλοι;

Όχι ακριβώς. Ο ιδρυτής τους Robert Been πήρε τη σκυτάλη και μίλησε εκ μέρους του συγκροτήματος – αλλά και εκπροσωπώντας τον ίδιο τον Robert Been.

Ποιες ήταν οι μουσικές σας επιρροές;
Βασικά ο Pete και η Leah ασχολούνται με άλλες συνεντεύξεις αυτή τη στιγμή, οπότε μάλλον θα πρέπει να απαντήσω εγώ για αυτούς. Είμαι σίγουρος όμως ότι θα σου έλεγαν πως εγώ είμαι η μεγαλύτερη μουσική τους επιρροή. Και παράλληλα είμαι και για τον εαυτό μου η μεγαλύτερη μουσική επιρροή, κάτι που αρκετές φορές είναι μεγάλο βαρίδι. Όμως παίρνω αρκετή υποστήριξη από τον καθρέφτη καθημερινά.

Ωραία λοιπόν, πώς κατάφερες να βάλεις τις επιρροές αυτές μέσα στη μουσική σας;
Βασικά σου κάνω πλάκα! Ειλικρινά, δεν ξέρω πώς να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση. Προσπαθώ τα τελευταία 15 χρόνια να καταλάβω τι είναι αυτό που επηρεάζει την τέχνη κάποιου… Μάλλον μοιάζει με το να προσπαθείς να εξηγήσεις πώς ή γιατί έχεις κάποιο παράξενο σεξουαλικό φετίχ στο κρεβάτι ή κάτι τέτοιο. Δεν ξέρει γιατί μου αρέσει ό,τι μου αρέσει, ή από πού προέρχεται αυτό. Είμαι σίγουρος ότι λίγη ψυχοθεραπεία παραπάνω θα με βοηθήσει.

Ποιο τραγούδι θα πρότεινες σε κάποιον που δεν έχει ιδέα για τη μουσική σας και πώς θα τον έπειθες να ακούσει τα κομμάτια σας;
Απλά παίζω τα κομμάτια μου και προσπαθώ να το βουλώνω. Αν θες να ακούσεις κάποιον να καταστρέφει ένα τραγούδι, απλά άκου έναν μουσικό δημιουργό να μιλά για τον εαυτό του.

Ποιο είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο πράγμα που σου έχει συμβεί σε περιοδεία;
Το χειρότερο είναι όταν απομονώνεσαι μέσα στη δική σου φούσκα και δεν μπορείς να νοιώσεις ή να συνδεθείς με τους ανθρώπους που έχουν έρθει από παντού για να συμμετέχουν σε κάτι μαζί σου. Είναι να σου ραγίζει η καρδιά. Οι καλύτερες στιγμές από την άλλη, είναι οι στιγμές που ζεις τη στιγμή και μοιράζεσαι την εμπειρία, είναι το πιο δυνατό συναίσθημα στον κόσμο: να είσαι γαλήνιος μέσα σε μια τέτοια κατάσταση που μοιάζει αρκετά με το μάτι του κυκλώνα.

Υπάρχει κάποια ταινία για την οποία θα ήθελες να γράψεις το soundtrack;
Βασικά δεν το σκέφτομαι από την πλευρά του ότι θα ήθελα να είχα γράψει κάτι συγκεκριμένο. Όμως υπάρχει μια ταινία που μου τράβηξε την προσοχή. Ήταν το soundtrack για το Under The Skin από την Mica Levi, το οποίο πέρασε απαρατήρητο, πράγμα απίστευτο για το πόσο μεγαλειώδες ήταν. Δεν έχω ξανακούσει κάτι παρόμοιο.

Ποιο τραγούδι έχετε βαρεθεί να παίζετε;
Κανένα, ειλικρινέστατη απάντηση.

Παίζετε με τους Prodigy (electronica), Judas Priest (heavy metal), Rotting Christ (black metal) και John Garcia (Stoner). Ποιο από τα παραπάνω μουσικά είδη θα άκουγες;
Πάντα ήμουν φαν των Prodigy, παρ’ όλα αυτά οι Judas Priest θα έχουν και γαμώ τις σκηνικές παρουσίες.

Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη «Ελλάδα»;
Αθήνα; Φοβερές συναυλίες, φοβερό φαγητό, φοβερές γυναίκες, εξαιρετική απόδραση!



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v