5 "ελληνικές" συναυλίες που δεν πρέπει να χάσετε

Ο Γιάννης Χαρούλης, η Μόνικα, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Γιάννης Κότσιρας υπόσχονται ένα μεγάλο συναυλιακό καλοκαίρι.
5 ελληνικές συναυλίες που δεν πρέπει να χάσετε
της Ειρήνης Ορφανίδου

Πρόταση επί πέντε, στην οποία εναλλακτικά, μπορεί κανείς να ενσωματώσει άλλες τόσες ιδέες. Το ημερολόγιο, ειδικά των δύο πρώτων μηνών του φετινού καλοκαιριού, είναι γεμάτο καλή μουσική. Από τη Μαριέττα Φαφούτη (11 Ιουνίου, στην ταράτσα του Gazarte), τη Νατάσσα Μποφίλιου (15 και 16 Ιουνίου, Θέατρο Βράχων), την Ελένη Τσαλιγοπούλου με τους bogaz musique (29 Ιουνίου, Τεχνόπολις) και την Ευανθία Ρεμπούτσικα (15 Ιουλίου, Θέατρο Βράχων), μέχρι την Ελευθερία Αρβανιτάκη (15 Ιουλίου, Βεάκειο), την Άλκηστη Πρωτοψάλτη (16 Ιουλίου, Ηρώδειο) και τη Δήμητρα Γαλάνη με τους Chronos (17 και 18 Ιουλίου, Μικρή Επίδαυρο). Το in2life δίνει μια πρώτη, καλή «πίστα», με σειρά ημερολογιακή.

Μόνικα, 12 Ιουνίου, Κήπος του Μεγάρου

Ανοίγει το φετινό πρόγραμμα συναυλιών στον Κήπο του Μεγάρου, στο πρώτο της live στην Ελλάδα για το καλοκαίρι (έχει άλλα δύο, River Party 29 Ιουλίου, Αισχύλεια 7 Σεπτεμβρίου).

Το πρόγραμμα έχει τίτλο Take me with you, θα ξεκινήσει στις 9 μ.μ. και η Μόνικα θα είναι επί σκηνής μιάμιση ώρα, διατρέχοντας τις στιγμές των τριών άλμπουμ της, από το «Over the Hill» και το συγκινητικό «Yes I Do» μέχρι το ντίσκο «Secret In The Dark», που ηχογραφήθηκε στην Νέα Υόρκη και έκανε το περσινό καλοκαίρι το Ηρώδειο να σείεται (στη συναυλία που έγινε talk of the town, από την καλή και από την ανάποδη). Θα πει και διασκευές τραγουδιών που αγαπάει.

Η Μόνικα φθάνει στην Αθήνα, μία ημέρα πριν, όσο δηλαδή χρειάζεται για να συνέλθει από το jet lag και να κάνει sound check. Θα είναι μια ωραία βραδιά, όπως είναι οι θερινές βραδιές στον Κήπο του Μεγάρου, ειδικά στα «λοφάκια» με τις ψάθες και τις πετσέτες της θάλασσας.

Γιάννης Κότσιρας, 22 Ιουνίου, Ηρώδειο

Γιορτάζει τα 20 χρόνια στη δισκογραφία και τα γιορτάζει σωστά: Με την Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής (τη μοναδική ελληνική ορχήστρα που δικαιούται να λέει ότι έχει διεθνή πορεία) σε μουσική διεύθυνση του μαέστρου και καλλιτεχνική διευθυντή της, Γιώργου Πέτρου, την Ισραηλινή, αγαπημένη στην Ελλάδα, εξωτικής ομορφιάς Γιασμίν Λεβί και τον επίσης, γνωστό Σέρβο συνθέτη και τραγουδιστή, Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς (που στα μέρη μας ανακαλύψαμε προ δεκαετίας μέσω Eurovision και αργότερα γνωρίσαμε καλύτερα από τη συνεργασία του με την Ελευθερία Αρβανιτάκη -της είχε δώσει ένα τραγούδι του).

Ο Κότσιρας δεν έχει συνεργαστεί ούτε με τη Λεβί, που η φωνή της έχει ταξιδέψει από το Κάρνεγκι Χολ μέχρι την Όπερα του Σίδνεϊ, ούτε με τον Ζέλικο, με την οποίον ωστόσο γνωρίζονται τουλάχιστον μία πενταετία. Λεβί και Ζέλικο θα τραγουδήσουν στα ελληνικά, τραγούδια που έχει ερμηνεύσει ο Γιάννης Κότσιρας, αλλά και δικά τους. Τον μαγικό ρόλο του ενορχηστρωτή έχει αναλάβει ο Vassilikos. Η συναυλία έχει τίτλο Ό,τι θυμάσαι δεν πεθαίνει.

Σωκράτης Μάλαμας, 29 Ιουνίου, Θέατρο Βράχων

Άνοιξε τα θερινά ταξίδια του από το Ρέθυμνο, με την προοπτική να ανέβει Κομοτηνή (στις 26 Ιουνίου). Στην Αθήνα τον αναμένουμε 29 Ιουνίου, στο Θέατρο Βράχων.

Μέχρι τις 22 Ιουλίου, οπότε και θα εμφανιστεί στο Βεάκειο, θα είναι εκτός Αττικής –θα πάρει τα βουνά, τα λαγκάδια και τα νησιά (από Κέρκυρα, Φλώρινα και Αλεξανδρούπολη μέχρι Σκόπελο, Χίο και Μυτιλήνη), έως ότου επιστρέψει για καλό φθινόπωρο, 3 Σεπτεμβρίου, στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι.

Ο Μάλαμας είναι κατηγορία από μόνος του και δεν είναι τυχαία ούτε τα sold out που κατά κανόνα συνοδεύουν τις εμφανίσεις του, ούτε ότι έχει κοινό που τον ακολουθεί φανατικά, ούτε ότι ηλικιακά το κοινό του είναι διευρυμένο -κοιτάς γύρω σου και βλέπεις ένα χαρμάνι.
Πριν από έναν περίπου χρόνο κυκλοφόρησε τον Χάρτη, με 13 τραγούδια, πριν λίγους μήνες τραγούδησε με τη Νατάσσα Μποφίλιου Το Ποτάμι, αλλά είπε και τις Πρώτες Λέξεις. Το ζεϊμπέκικο, που έγινε επιτυχία από την πρώτη στιγμή. Μαζί του στις συναυλίες η Λαμπρινή Καρακώστα.

Θάνος Μικρούτσικος, 24 και 25 Ιουλίου, Μικρή Επίδαυρος

Η σύμπραξη του Θάνου Μικρούτσικου με την Αφροδίτη Μάνου είναι μία από τις καλές όσο και απροσδόκητες ειδήσεις του μουσικού καλοκαιριού. Ο Θάνος Μικρούτσικος μιλά στο in2life για τη μουσική παράσταση που θα δούμε (τελικά και στην Αθήνα), αλλά και για τον αυθόρμητο τρόπο με τον οποίον ο συνθέτης πρότεινε στην παλιά του φίλη, Αφροδίτη Μάνου να συνεργαστούν.

Τι σημαίνει «Η μνήμη όταν επιστρέφει εκδικείται», τι θα ακούσουμε;
Θ.Μ.: Τραγούδια με αίμα. «Η πιο όμορφη θάλασσα», «ο Ντικ» θα συναντήσουν τη «Δίκοπη ζωή». Τραγούδια από πέτρα «οι κρύες γυναίκες» σε μια «Πιρόγα» θα συναντήσουν τη «Ρόζα». Τραγούδια για το όνειρο που πάντα θα κυνηγάμε. Τραγούδια για να ξορκίσουμε τους εφιάλτες που πάντα μας περικυκλώνουν. Η «Ταράτσα» και το «Μιλώ...» του Μίκη θα είναι εκεί. Τέτοια είναι τα τραγούδια που θα παίξουμε.

Πώς ήρθε η συνεργασία με την Αφροδίτη Μάνου;
Θ.Μ.: Με την Αφροδίτη Μάνου ξαναβρίσκομαι μετά από πολλά χρόνια. Mάς συνδέουν οι μέρες της αθωότητάς μας. Καθημερινή παρέα, καθημερινή συνεργασία, κοινά οράματα... Ήταν βλέπεις ο τελευταίος χρόνος της Χούντας και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Τραγουδούσαμε με πάθος τραγούδια που μας είχανε στοιχειώσει. Και όταν την ξαναβρήκα φέτος στο αφιέρωμα που έκανε στον Ιανό για τον Μάνο Ελευθερίου η συγκίνησή μου ήταν τέτοια που αμέσως της πρότεινα να συνεργαστούμε. Έπρεπε το νήμα να ξανασυνδεθεί.
Με τον Κώστα Θωμαϊδη η επαφή μου είναι μόνιμη. Έχει τραγουδήσει με εξαιρετικό τρόπο τα πιο περίπλοκα τραγούδια μου. Γι΄ αυτό και οι δυο φωνές είναι οι ιδανικές για ένα πρόγραμμα που τιτλοφορείται «Η μνήμη όταν επιστρέφει εκδικείται» ή «Πως η ιστορία γίνεται σιωπή». Χαίρομαι επίσης που μαζί μου θα είναι ο Θύμιος (Παπαδόπουλους) και ο Θοδωρής (Οικονόμου) δύο από τους καλύτερους Έλληνες μουσικούς.

Και όσοι δεν τα καταφέρουν να έρθουν στη Μικρή Επίδαυρο;
Θ.Μ.: Μετά τη Μικρή Επίδαυρο στις 24 και 25 Ιουλίου, η παράσταση θα παιχτεί στην Αθήνα στις 4 Σεπτεμβρίου, στους Κήπους του Μεγάρου.

Γιάννης Χαρούλης, 14 και 15 Σεπτεμβρίου, Τεχνόπολις

Ξεκίνησε το καλοκαίρι με τριπλή συναυλία στο Θέατρο Βράχων (8, 9, 10 Ιουνίου), πάει Κύπρο, μετά Θεσσαλονίκη (17 Ιουνίου, Θέατρο Δάσους), αλλά στην Αθήνα θα έρθει πάλι στο κλείσιμο της σεζόν. Η περιοδεία του έχει περί τις 30 συναυλίες.

Ο ακριβοθώρητος Γιάννης Χαρούλης, ο τραγουδοποιός που ροκάρει με το λαούτο του, ταιριάζοντας τον ηλεκτρισμό με τους αρχέγονους ήχους της γενέτειρας του Κρήτης, που τραγουδά Ερωτόκριτο a capella και προκαλεί ρίγη συγκίνησης (και στους πιτσιρικάδες, εδώ σε θέλω), συνεχίζει να σαρώνει άμα τη εμφανίσει.

Το κοινό υποκλίνεται στο ταλέντο και την αυθεντικότητα του, υπακούοντας συγχρόνως και σε μία σχεδόν υποσυνείδητη ανάκληση συλλογικής μνήμης (βλέπε, Νίκος Ξυλούρης).
«Χίλια καλώς εσμίξαμε» λέει ο Χαρούλης, που τα sold out του γίνονται και εκτός Ελλάδας (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο).

Τα εισιτήρια και για την τρίτη συναυλία του στο Θέατρο Βράχων -που προστέθηκε τελευταία στιγμή, λόγω αυξημένης ζήτησης- έχουν επίσης εξαντληθεί. Το ευχάριστο είναι ότι, τα έσοδα αυτής της τρίτης συναυλίας πάνε για καλό σκοπό, θα μοιραστούν σε τρία ιδρύματα που έχουν ήδη επιλεγεί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v