Ο Γιάννης Πάριος μιλάει για "Όλα" στο Pantheon

Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Pantheon Theater παρέα με 42 άτομα (!) ο Γιάννης Πάριος μιλά για την πρωτότυπη παράσταση που θα δούμε.
Ο Γιάννης Πάριος μιλάει για Όλα στο Pantheon
της Δώρας Αμαραντίδου

«Πώς με ψήσανε να τραγουδήσω, ενώ θα έπρεπε να είμαι στην Πάρο;» λέει χαμογελώντας ο Γιάννης Πάριος, που είναι έτοιμος να τα τραγουδήσει «Όλα» στο Pantheon Theater, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 4 Απριλίου. Κι απαντά ευθύς αμέσως: «Είναι η πρόκληση του χώρου». Ο Γιάννης Πάριος αναφέρεται με ικανοποίηση και θαυμασμό στο Pantheon Theater, αποκαλώντας το «ναό», όταν μιλά για τις επικείμενες μουσικές παραστάσεις του σε αυτό το θεατρικό και συναυλιακό χώρο, που διαθέτει μόνο θεατρικές θέσεις, σε αμφιθεατρική διάταξη. Και με ενθουσιασμό πληροφορεί: «Δεν το κάνω για τα λεφτά. Το κάνω για το μεράκι μου. Είναι μια σπουδαία δουλειά που γίνεται με τη βοήθεια του μαέστρου Ντίνου Γεωργούντζου και την καταπληκτική σκηνοθεσία του Απόλλωνα Παπαθεοχάρη. Θα είμαστε επί σκηνής 42 άτομα. Κάτι λέει αυτό».

«Δεν φοβάμαι να εκτεθώ αυτοσχεδιάζοντας»

Στη μουσική παράσταση, διάρκειας δυόμιση ωρών, ο Γιάννης Πάριος έχει σχεδιάσει να ερμηνεύσει σχεδόν όλους τους συνθέτες. Και εξηγεί: «Ο καθένας έχει την παρουσία του. Δεν ξεχωρίζω μεγάλους και μικρούς συνθέτες, διότι κι εγώ έχω γράψει τραγούδια και είμαι από τους μικρούς. Ξεκινάμε το πρόγραμμα τελείως άναρχα, χωρίς να έχουμε χωρίσει τα τραγούδια σε δεκαετίες ή σε εποχικά σημεία, με μια μουσική τεχνική που να μην κουράζει τον ακροατή. Δηλαδή μπορεί να ακούσεις τραγούδι του Άκη Πάνου και αμέσως μετά του Χατζιδάκι».

Ωστόσο, ο άσσος του Γιάννη Πάριου για αυτές τις μουσικές παραστάσεις κρύβεται στο λαρύγγι του. Διότι: «Όταν είμαι πάνω σκηνή, δεν τραγουδώ μόνο ό,τι βλέπω στο χαρτί. Αυτοσχεδιάζω κιόλας. Μπορώ να πω ό,τι τραγούδι θέλω, ακόμα κι αν δεν το έχω κάνει πρόβα. Δεν φοβάμαι να εκτεθώ με ένα πιάνο ή με μια κιθάρα. Μπορώ να πω οτιδήποτε, φτάνει να το ξέρω, ώστε να μην το προσβάλλω. Βεβαίως έχω και μια άριστη ορχήστρα.»

Για την ορχήστρα και την ενορχήστρωση μιλάει ο μαέστρος Ντίνος Γεωργούντζος: «Με τον Γιάννη έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε έναν καινούργιο ήχο, χρησιμοποιώντας πολυμελή ορχήστρα και χορωδία. Η ορχήστρα παίζει μόνο φυσικά όργανα, όπως κλασική κιθάρα, ούτι, τσέλο, ακορντεόν, δύο πιάνα, ακουστικό μπάσο, δύο κρουστά που δίνουν τον παλμό. Αναπλάσαμε τις ενορχηστρώσεις με μια νέα ματιά, που ήθελε ο Γιάννης να δώσει σε αυτή την παράσταση».

«Είμαι χορτασμένος άνθρωπος και τυχερός στην καριέρα μου»

Αν κάποιος προτρέξει να πει ότι πλέον ο Γιάννης Πάριος απαρνιέται τα νυχτερινά κέντρα, θα την… πατήσει, αφού η απάντηση είναι έτοιμη: «Δεν απορρίπτω κανέναν χώρο γιατί θα ήμουν επίορκος. Από το ουίσκι και το τραπέζι έζησα όλα τα χρόνια.Τόσα χρόνια, που τραγουδούσα μεταξύ της μπριζόλας και του ουίσκι, πάντα έλεγα ότι η μεγαλύτερη δύναμη ενός τραγουδιστή είναι να κατεβάσει το πιρούνι του θεατή, την ώρα που τραγουδάει. Γι’ αυτό και πάντα σκόπευα να κάνω τον κόσμο να λέει 'πάμε να ακούσουμε τον Πάριο' και όχι 'πάμε να δούμε τον Πάριο'. Ωστόσο, παρ' όλο που δεν απορρίπτω τέτοιου είδους χώρους, εάν το Pantheon δεν ήταν με θεατρικά καθίσματα, δεν θα ερχόμουν να τραγουδήσω. Έχω δουλέψει πάρα πολύ στη ζωή μου για να είμαι αχόρταγος. Είμαι χορτασμένος άνθρωπος και πάρα πολύ τυχερός στην καριέρα μου. Είχα πάντα καλούς συνεργάτες και εργοδότες. Δεν έχω πλέον ανάγκη να προβάλλω τη δουλειά μου, ούτε να δώσω εξετάσεις».

«Θα σου διώξω την κρίση για δυόμιση ώρες. Τίποτε άλλο»

Ειλικρινής για τις προθέσεις του ο Γιάννης Πάριος, όπως τόσα χρόνια. Επιδιώκει να κάνει το τραγούδι του σπαθί για να σπάσει τη μαυρίλα εν καιρώ κρίσης. Μόνο αυτό κάνει -όπως διαβεβαιώνει- κι αυτό είναι πολύ για τους ακροατές του: «Στα χρόνια της κρίσης προσδοκώ με το τραγούδι μου να ξεχάσεις, αν μπορέσω. Με λίγα χρήματα. Θέλω να σου διώξω την κρίση για δυόμιση ώρες. Να σου κάνω ένα διάλειμμα σε αυτό το κακό που μας βρήκε. Τίποτα άλλο! Δεν προσπαθώ να σου κάνω τον έξυπνο και να σου πω ότι φέρνω τη λύση στην κρίση! Αλλά ένα είναι βέβαιο. Με το τραγούδι μου το μόνο που δεν θα σου θυμίσω είναι η κρίση. Πάντως, μιλώντας για την οικονομική κρίση, αυτό που έχω να πω είναι ότι θα την ξεπεράσουμε, αφού πρώτα ξεπεράσουμε την εσωτερική μας, την ανθρώπινη, που είναι μεγαλύτερη. Γι’ αυτό να μην σταματήσουμε να κάνουμε όνειρα, γιατί αν συμβεί αυτό, θα πεθάνουμε».

«Όνειρα κάνω»: Ο τίτλος του νέου cd και της ζωής του Πάριου

Ποια είναι η θέση του ονείρου στη ζωή του Γιάννη Πάριου; Πρωταγωνιστική. Όπως λέει με ικανοποίηση: «Ακόμα κάνω όνειρα. Έτσι είναι και ο τίτλος του νέου μου δίσκου, που θα βγει την Κυριακή του Θωμά: 'Όνειρα κάνω', με ένα μόνο συντελεστή. Εμένα, αφού και η μουσική και οι στίχοι είναι δικοί μου». Περί ονείρων η συζήτηση, που βγάζει συμπεράσματα σοφά, βγαλμένα από την εμπειρία και τη φιλοσοφία περί ζωής. «Τα όνειρα δεν είναι ανάγκη να πραγματοποιούνται» λέει ο Γιάννης Πάριος και συμπληρώνει: «Κάνω ακόμα όνειρα, αν όχι για μένα, σίγουρα για τα παιδιά μου. Τα όνειρα είναι μια πολυτέλεια που μας έδωσε ο Θεός για να μην εγκαταλείπουμε τη ζωή. Αν δεν κάνουμε όνειρα με αυτή την κρίση, τότε να μαζευτούμε όλοι μαζί να πάμε στο Φάληρο να πέσουμε στη θάλασσα. Ας ξεγελάμε την πραγματικότητα κάποια στιγμή, πιστεύοντας ότι θα γίνουν καλύτερα τα πράγματα. Όπως τα παραμύθια που μας έλεγε η γιαγιά για να ξυπνάει η φαντασία….Υγεία να έχουμε, παιδιά, πάνω απ΄ όλα! Είναι τετριμμένη αυτή η έκφραση αλλά είναι τόσο σημαντική. Γελάτε, παιδιά, γιατί η ζωή είναι λίγη και απρόβλεπτη!»

INFO:
Ο Γιάννης Πάριος δίνει τη μουσική παράσταση «Όλα» στο Pantheon Theater (Πειραιώς 166) κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, από τις 4 Απριλίου ως τις 4 Μαΐου.
Ώρα έναρξης: Παρασκευή και Σάββατο στις 21.30, Κυριακή στις 20.30
Τιμές ανά ζώνη: 45 ευρώ (Α΄ ζώνη), 40 ευρώ (Β΄ ζώνη), 35 ευρώ (Γ΄ ζώνη), 30 ευρώ (Δ’ ζώνη), 25 ευρώ (Ε΄ ζώνη), 20 ευρώ (ΣΤ’ ζώνη) 15 ευρώ (Ζ ζώνη).
Εισιτήρια για ανέργους και φοιτητές από 12 έως 20 ευρώ και ειδική έκπτωση για ΑμεΑ.
Κρατήσεις εισιτηρίων: Τηλεφωνικά στο Pantheon Theater (2103471111), online στις διευθύνσεις www.athenspantheon.com , www.tickethour.com και σε καταστήματα Vodafone. Επιτρέπεται η κατανάλωση ποτού κατά τη διάρκεια της παράστασης στις σουίτες- θεωρεία του Pantheon Theater.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v