Μανώλης Λιδάκης: Μελωδίες και λαούτα στο Kyklos Live

Ο Μανώλης Λιδάκης μας ταξιδεύει με τις μελωδίες του σε νοσταλγικά μουσικά μονοπάτια, στο Kyklos Live Stage. Είδαμε το πρόγραμμα και μεταφέρουμε εντυπώσεις.
Μανώλης Λιδάκης: Μελωδίες και λαούτα στο Kyklos Live
της Δώρας Αμαραντίδου

Σάββατο βράδυ στη λεωφόρο Συγγρού, απέναντι από τα μεγάλα κέντρα, στο Kyklos Live Stage ο Μανώλης Λιδάκης τραγουδά «Για να σε συναντήσω», «Αρετούσα», «Πριγκιπέσα», «Η ζωή μου όλη»… Και παίζει κιθάρα, μπουζούκι και λαούτο. Τραγουδά και η φωνή του ακούγεται σπαθί. Καθαρή, δυνατή ερμηνεία σε 35 τραγούδια. Μέσα σε τρεισήμισι ώρες, απολαμβάνεις σε απόσταση αναπνοής, στιγμές της 30χρονης δισκογραφικής πορείας του, αθάνατα κομμάτια που προηγήθηκαν αυτής και κάποια ακυκλοφόρητα με την εγγυητική υπογραφή της Βάσως Αλλαγιάννη, του Σωκράτη Μάλαμα, του Ορφέα Περίδη.

Οι εμφανίσεις του Μανώλη Λιδάκη με το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο συγκεκριμένο χώρο αποτελούν πρόταση για νυχτερινή ψυχαγωγία και διασκέδαση, με μεγάλη καλλιτεχνική αξία, χωρίς ιδιαίτερο χρηματικό κόστος. Η ερμηνεία του είναι αξιοθαύμαστη. Η φωνή του είναι τόσο αψεγάδιαστη, που σου φαίνεται σαν να τον ακούς να τραγουδά μέσα από cd.

Κομμάτια αγαπημένα που τα έχουμε ταυτίσει με την πορεία του, όπως «Ούτε που ρώτησα», «Γλάρος», «Με τα φτερά του έρωτα», «Χαλκίδα», «Δεν είσαι πουθενά», «Σ’ έχω δε σ’ έχω», τραγούδια με το κρητικό ηχόχρωμα, όπως «Πάλι πάλι», «Άστρα μη με μαλώνετε» καθώς και του Σταύρου Ξαρχάκου από την τελευταία του δισκογραφική δουλειά, με τίτλο «Β’ ανάγνωση», περιλαμβάνονται σε ένα μεστό πρόγραμμα, μαζί και με κάποια εκλεκτά από τον επερχόμενο δίσκο του. Ένα δίσκο, που όπως φαίνεται, θα αποτελέσει φυσική συνέχεια της μουσικής διαδρομής του.

Στις έντεκα το βράδυ κάνει την έναρξη με το κομμάτι «Κι αν τα μάτια σου» (των Άκη Δασκαλόπουλου- Μάνου Λοϊζου). Χαιρετά τον κόσμο και του… εκμυστηρεύεται ότι ετοιμάζει έναν νέο δίσκο με ανέκδοτους στίχους του Μανώλη Ρασούλη και αγαπημένους συναδέλφους του, όπως τη Βάσω Αλλαγιάννη, η οποία είναι εκεί, για να τον τιμήσει στην πρεμιέρα του. Παίρνει το μπουζούκι, παίζει και τραγουδά: «Μάτια παλάτια» (του Βασίλη Τσιτσάνη), «Ήπια τα χείλη σου και χάνομαι» (του Άκη Πάνου), «Φύλλα αλκαλικά» (των Άλκη Αλκαίου- Σωκράτη Μάλαμα), μια ακυκλοφόρητη, γνήσια λαϊκή μπαλάντα της Αλλαγιάννη με τίτλο «Χωρίς να σ’ έχω».

Ο κόσμος ενθουσιάζεται με «Το καράβι της φυγής» του Νίκου Ζούδιαρη και «Γυρνάν αμίλητα παιδιά» (των Κώστα Κινδύνη- Σταύρου Ξαρχάκου). Η ώρα κυλά σαν νερό με κομμάτι όπως, «Νιώσε με» (των Μανώλη Ρασούλη- Πέτρο Βαγιόπουλο), «Αρετούσα» (των Αλκίνοου Ιωαννίδη- Γιάννη Σπάθα), «Για να σε συναντήσω» (των Τάσο Λειβαδίτη- Κώστα Λειβαδά), «Με τα φτερά του έρωτα» (των Ηλία Κατσούλη- Τάσου Γκρους), «Τα Μέγαρα» (των Θοδωρή Γκόνη- Ορφέα Περίδη).

«Σιγά μην μας σπάσουν το ηθικό!» σχολιάζει καθώς ερμηνεύει το τραγούδι που λέει «καπετάνιος ο καημός, δύσκολος καιρός». Για να πει στη συνέχεια: «’Αύριο θα είναι αργά’ έγραψε ο Μανώλης Ρασούλης το ’83, σε μουσική Βάσως Αλλαγιάννη κι αν δεν προσέξουμε, αύριο μπορεί να είναι αργά» Μια υπέροχη έκπληξη περιμένει τους θεατές στο τέλος του πρώτου μέρους: Ο Μανώλης Λιδάκης ερμηνεύει το θρυλικό τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «Ο ηθοποιός», με μια αυθεντική θεατρική ερμηνεία.

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος ανοίγει με ένα ανέκδοτο τραγούδι του Σωκράτη Μάλαμα, το οποίο –όπως πληροφορούμαστε– ο δημιουργός το αφιερώνει στο Γιώργο Ζαμπέτα. Το τραγούδι, που ακολουθεί τις γραμμές παλιού λαϊκού, λέει: «Στο κατώφλι του αιώνα που διαβαίνουμε, Ευρωπαίους συνεταίρους περιμένουμε, να μας δώσουνε τα φώτα που τους δώσαμε, να μας σώσουν με πακέτα που πληρώσαμε…».

Μετά γίνεται ένα δυνατό πέρασμα στην Κρήτη, με τον Μανώλη Λιδάκη να παίζει λαούτο και να τραγουδά κομμάτια, όπως «Άστρα μη με μαλώνετε» (του Λευτέρη Καμπουράκη) και «Πάλι πάλι» (του Μιχάλη Τζουγανάκη). Για να επιστρέψει σε τραγούδια του Σωκράτη Μάλαμα, όπως «Πουλί σε δέντρο αρχοντικό» (σε στίχους Άλκη Αλκαίου), «Πριγκιπέσα», «Ο κήπος» και ένα, νέο εξαιρετικό τραγούδι, που λέει «εγώ θέλω μονάχος μου να περπατώ στο δρόμο». Κατά τη μιάμιση μετά τα μεσάνυχτα γίνεται ένα αφιέρωμα σε ρεμπέτικα του Μάρκου Βαμβακάρη («Φραγκοσυριανή», «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν», «Όσοι γινούν πρωθυπουργοί») και του Βασίλη Τσιτσάνη («Δηλητήριο στη φλέβα», «Της γερακίνας γιος», «Μωρό μου», «Η γυναίκα η μουρμούρα») και αθάνατα του Άκη Πάνου, όπως «Η ζωή μου όλη» και «Το θολωμένο μου μυαλό».

Προς το τέλος της βραδιάς o Μανώλης Λιδάκης καταθέτει τη ψυχή του, ερμηνεύοντας, χωρίς μικρόφωνο, το «Γλάρο» της Βάσως Αλλαγιάννη. Λέει: «Αυτό το τραγούδι μού σημάδεψε τη ζωή μου όλη» και τραγουδά στην απόλυτη σιγή: «Έκανα τη μοναξιά μου παραθύρι στα όνειρά μου κι ήρθε κι έκατσε ένας γλάρος και μου μίλησε με θάρρος…» Με ένα ακόμα κομμάτι της Αλλαγιάννη, το «Απόψε σιωπηλοί» και τη «Χαλκίδα» (των Ηλία Κατσούλη- Τάσου Γκρους) αποχαιρετά το κοινό του. Κατά τις δυόμιση μετά τα μεσάνυχτα ερμηνεύει «Ήτανε μια φορά μάτια μου κι έναν καιρό μια όμορφη κυρά αρχόντισσα…» για «καλό ξημέρωμα».

Πρέπει να αναφερθεί η μικρή αλλά πολύ δυνατή συμμετοχή της Σοφίας Μάνου στην ερμηνεία τραγουδιών, όπως «Με τα μάτια κλειστά» (του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου), «Ήτανε αέρας» (των Γιώργου Χρονά- Γιώργου Καζαντζή), «Αργοσβήνεις μόνη» (του Βασίλη Τσιτσάνη). Οι μουσικοί που παίζουν μαζί με τον Μανώλη Λιδάκη είναι οι: Νίκος Παπαναστασίου (πιάνο, ακορντεόν), Σπύρος Δέλτας (κιθάρα), Γιώργος Σπηλιόπουλος (μπουζούκι), Νίκος Κασσαβέτης (τύμπανα), Βασίλης Ραψανιώτης (βιολί), Βαγγέλης Ζωγράφος (μπάσο).

Info:
Kyklos Live Stage
Λεωφόρος Συγγρού 338, τηλ. κρατήσεων 2109570400, 2103424299

Kάθε Σάββατο
Οι πόρτες ανοίγουν στις 22.00

Είσοδος: 10€ με μπύρα ή κρασί.
Τιμή φιάλης: 120€ στα 4 άτομα
Φιάλη κρασί: 60€ στα 2 άτομα

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v