Τα κινούμενα σχέδια μας έκαναν καλύτερους ανθρώπους

Αυτές οι ταινίες κινουμένων σχεδίων έμαθαν σε μικρούς και μεγάλους να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, γι’ αυτό τους χρωστάμε πολλά.
Τα κινούμενα σχέδια μας έκαναν καλύτερους ανθρώπους
Ο βασιλιάς των λιονταριών…

…μας έμαθε την αποδοχή, όχι μόνο των άλλων, αλλά πάνω απ’ όλα του εαυτού μας. Γιατί καλή η φιλοσοφία του «χακούνα ματάτα», αλλά τελικά αυτό που αξίζει να κάνουμε είναι να γίνουμε το καλύτερο που μπορούμε, αυτό για το οποίο είμαστε φτιαγμένοι – όπως ο Σίμπα που έμελλε να γίνει «βασιλιάς».

Ψηλά στον ουρανό…

…μας έμαθε να διαχειριζόμαστε την απώλεια, και ακόμα και μέσα από αυτή να ακολουθούμε τα όνειρά μας και να τα φτάνουμε μέχρι το τέλος. Όπως ο κύριος Καρλ, που παρ’ ότι έχασε τη γυναίκα του, φρόντισε έστω και αργά, να φτάσει στην άλλη άκρη του κόσμου.

Τα μυαλά που κουβαλάς

…μας έμαθαν να κουμαντάρουμε τα συναισθήματά μας. Η πιο… συναισθηματική ταινία της Pixar μας έβαλε στα άδυτα του μυαλού μας για να δούμε πώς παλεύουν και συνεργαζόνται η χαρά με τη θλίψη, ο θυμός με το φόβο. Από τα πιο σημαντικά «μαθήματα» όμως ήταν πόσο σημαντικά είναι όλα τα συναισθήματα, ακόμα και η θλίψη.

Ο Ντάμπο το ελεφαντάκι…

…μας έμαθε να μην βλέπουμε τη διαφορετικότητα ως στίγμα, αλλά ως ξεχωριστό χάρισμα, που μπορεί να μας οδηγήσει στην εκπλήρωση των ονείρων μας και σε πράγματα που ποτέ δεν θα φανταζόμασταν ότι είμαστε ικανοί να καταφέρουμε. Γιατί εκεί που κάποιοι βλέπουν… μεγάλα αυτιά, μπορεί στην πραγματικότητα να υπάρχουν φτερά.

Το Toy Story 3…

…μας έμαθε κάτι πολύ διαφορετικό από τα δύο πρώτα «επεισόδια» της σειράς: Την αξία της αποστολής στη ζωή μας και τον σεβασμό στο παρελθόν μας. Η τάξη στις αναμνήσεις μας δεν είναι εύκολο πράγμα, ούτε το να προχωράμε μπροστά αφήνοντας πίσω σημαντικά κομμάτια της ζωής μας. Αλλά είναι απελευθερωτικό όταν μαθαίνουμε πώς να αφήνουμε χώρο στον κύκλο της ζωής.

Το Spirited Away…

…και ο Μιγιαζάκι μας έμαθε πώς να μην εγκαταλείπουμε τον στόχο μας σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο περίπλοκος. Άλλωστε ο κόσμος με τα τέρατα και τα μαγικά πλάσματα στον οποίο χάνεται η Chichiro δεν απέχει πολύ από την «ουσία» του πραγματικού μας κόσμου.

Το Αζούρ και Ασμάρ…

…μας έμαθε πόσο περισσότερα πράγματα μας ενώνουν παρά μας χωρίζουν με τους γύρω μας. Δύο εντελώς διαφορετικά παιδιά, ένας πλούσιος κι ένας φτωχός, ένας μελαμψός κι ένας ξανθός, μεγαλώνουν μαζί, βάζουν τον ίδιο στόχο στη ζωή τους, και παρά τον ανταγωνισμό, η ζωή τους μαθαίνει πως κατά βάθος, όλοι είμαστε ίδιοι, όλοι είμαστε προορισμένοι για το καλύτερο που μπορούμε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v