8 ταινίες που θα σου αλλάξουν τη ζωή

Οκτώ ταινίες - γροθιά στο στομάχι των λανθασμένων τρόπων με τους οποίους προσεγγίζουμε τη ζωή και μας οδηγούν στη δυστυχία.
8 ταινίες που θα σου αλλάξουν τη ζωή

Οι παρακάτω ταινίες δεν είναι οι τυπικές για μια βραδιά με ποπ κορν.

Θα σας κάνουν να σκεφτείτε, θα σας προβληματίσουν, θα σας κάνουν ενδεχομένως να αναθεωρήσετε τη στάση σας απέναντι σε θεμελιώδη θέματα της καθημερινότητάς.

Άλλωστε, ένα από τα καθήκοντα της τέχνης δεν ειναι και αυτό ακριβώς;

Cast Away



Η συγκλονιστική ταινία την οποία σηκώνει στην πλάτη της εξ’ ολοκλήρου ο «ναυαγός» Τομ Χανκς, μιλά για όλες εκείνες τις φευγαλέες αποφάσεις που παίρνουμε κάθε μέρα, όμως σε κάποιες περιπτώσεις το κόστος τους μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από ζωτικής σημασίας. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα χολιγουντιανής υπερπαραγωγής που δεν «ξεπέφτει» στην φτήνια του mainstream, αλλά ξεδιπλώνει εντυπωσιακά ένα ανθρωποκεντρικό δράμα.

Apocalypse Now



Το αριστούργημα του Κόπολα δεν είναι απλά μια ταινία για τον πόλεμο, είναι μια ζοφερή εξερεύνηση της ανθρώπινης φύσης. Σε κάθε σκηνή της σε φέρνει αντιμέτωπο με το σκότος που κρύβεται στην ψυχή της ανθρωπότητας. Βαθιά φιλοσοφική, φτάνει στην κορύφωση της μέσα από τον σχεδόν υπνωτιστικό μονόλογο του απίστευτου Μάρλον Μπράντο στο φινάλε.

Stalker



Μια ταινία – εμπειρία από έναν δεξιοτέχνη της έβδομης Τέχνης, το Stalker χαρίζει μπόλικες στιγμές σινεφίλ και εσωτερικών αναζητήσεων. Μέσα σε τρεις σχεδόν ώρες, ο Ταρκόφσκι ξεδιπλώνει το αινιγματικό του σύμπαν μιλώντας για την Πίστη, την Επιθυμία και πώς αυτές οι έννοιες ενσωματώνονται στο υποσυνείδητό μας. Ποιητικό, και βαθιά στοχαστικό, το Stalker διεισδύει στο μυαλό σου και μιλά στην ψυχή σου.

The Fountain



Tο μεγαλεπίβολο αριστούργημα του Ντάρεν Αρονόφσκι είναι μία σπουδή πάνω στη ζωή, τον θάνατο, την αθανασία του Σύμπαντος και πώς όλα αυτά συνδέονται με την αληθινή αγάπη. Ατόφιες ποιητικές εικόνες και καλλιτεχνική ομορφιά που δύσκολα βλέπεις πλέον στο σύγχρονο σινεμά, σε μια ταινία η οποία καταπιάνεται με θεμελιώδη ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring



Ο τίτλος της υπέροχης αυτής ταινίας του Ki-duk Kim συμπυκνώνει σε πέντε λέξεις όλο της το νόημα. Ο κύκλος των εποχών αγκαλιάζει τον κύκλο της ζωής, από τη γέννηση στο θάνατο και πάλι στη γέννηση. Μια ποιητική παρουσίαση των διαφορετικών φάσεων της ζωής, ίδιων και διαφορετικών προσώπων, μια σπουδή στη βουδιστική άποψη ότι η σωματική και συναισθηματική βιαιότητα της ζωής αμβλύνονται μέσω της αφύπνισης και του διαλογισμού και εν τέλει μας οδηγούν στο φως.

Magnolia



Ο αλλοτριωτικός ρόλος της τηλεόρασης, η πατρική βία, οι διαπροσωπικές σχέσεις, η ανάγκη για επικοινωνία, ο εφιάλτης της ζωής στις πόλεις, όλα μπλέκονται υπέροχα σε αυτό το ψηφιδωτό χαρακτήρων του Paul Thomas Anderson. Μια αριστουργηματική ταινία γεμάτη θυμό και πόνο, με ένα από τα ωραιότερα αλλά και επιτυχημένα all star cast στην πρόσφατη ιστορία του σινεμά.

The Curious Case of Benjamin Button



Ένα μωρό γεννημένο στο σώμα ενός γέρου αποτελεί την αφορμή για να ξετυλιχθεί ένα υπέροχο δράμα πάνω στην γλυκόπικρη φύση της ζωής. «Σκεφτόμουν πώς τίποτα δεν κρατά για πάντα και τι κρίμα που είναι όταν συμβαίνει αυτό», λέει ο νεαρός Μπάτον στην Νταίζη όταν γίνονται ζευγάρι, συνοψίζοντας το κύριο μήνυμα της ταινίας: αγάπα την ζωή όσο προφταίνεις, πριν ο δολοφόνος χρόνος έρθει και σπείρει τον όλεθρο.

Fearless



Ο Peter Weir υπογράφει ένα από τα πιο ώριμα έργα της καριέρας του, έχοντας στο πλευρό του τον Jeff Bridges σε έναν από τους καλύτερους – κατά τον ίδιο – ρόλους του. Με σκηνοθετικό περφεξιονισμό ο Weir καταθέτει στον θεατή μια άλλη στάση ζωής από αυτή που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε – και να βιώνουμε – και του υπενθυμίζει πως οφείλει να σπάσει τη ρουτίνα και να επαναπροσδιορίσει την ψυχοσύνθεσή του.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v