10 ταινίες για να μάθετε ιστορία

Πόλεμοι, γενοκτονίες, μεγάλες δίκες και άλλα γεγονότα της σύγχρονης Ιστορίας μέσα από δέκα ταινίες που πρέπει να δείτε.
10 ταινίες για να μάθετε ιστορία
Για εκείνους που δεν αρέσκονται στο να διαβάζουν πολυσέλιδα ιστορικά βιβλία ή να παρακολουθούν ιστορικά ντοκιμαντέρ, μια ταινία με ιστορικό περιεχόμενο μπορεί εύκολα να αποτελέσει μια – μικρή έστω – σταγόνα γνώσης.

Σημαντικά ιστορικά γεγονότα έχουν γίνει κατά καιρούς επίκεντρο σεναρίων στο σύγχρονο αλλά και παλιό κινηματογράφο μέσα από ταινίες που ξεχώρισαν.

Ιδού παρακάτω δέκα εξαιρετικές ταινίες για ιστορικά γεγονότα – ή προσωπικότητες – που αξίζουν μία ή και παραπάνω προβολές.

Judgment At Nuremberg (1961)

To ασπρόμαυρο αριστούργημα του Στάνλεϊ Κρέιμερ παρακολουθεί την δίκη τεσσάρων δικαστών το 1947 που χρησιμοποίησαν την δύναμή τους για να καλύψουν τα εγκλήματα των Ναζί. Αναμφίβολα μια από τις καλύτερες δικαστικές/ιστορικές ταινίες που έγιναν ποτέ.

La Battaglia Di Algeri (1966)

Πολιτικό θρίλερ ιταλοαλγερινής παραγωγής που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι ντοκιμαντέρ περιγράφει με καταιγιστικό ρυθμό τη δράση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου της Αλγερίας (FLN) από το 1954 ως το 1960. Το πολιτικό σινεμά στα καλύτερά του.

All the President`s Men (1976)

Όσα πρέπει να ξέρετε για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ το οποίο τερμάτισε την προεδρική καριέρα του Νίξον, μέσα από ένα σφιχτοδεμένο πολιτικό θρίλερ – σπουδή πάνω στις πραγματικές αξίες της δημοσιογραφίας.

Gandhi (1982)

Η ιστορία ενός εκ των μεγαλύτερων ειρηνιστών παγκοσμίως, ο οποίος ξεκίνησε ως δικηγόρος για να μεταμορφωθεί σε ηγέτη και ελευθερωτή της Ινδίας. Η ιστορική βιογραφία στα χέρια του σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Ατένμπορο συνδυάζεται έξοχα με το επικό και κοινωνικοπολιτικό στοιχείο.

The Official Story (1985)

Υποδειγματικά σκηνοθετημένο πολιτικό δράμα, το οποίο διαδραματίζεται τη χρονιά που έληξε η επταετής χούντα στην Αργεντινή, γνωστή κι ως Βρώμικος Πόλεμος, και αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές ταινίες των 80s.

Malcolm X (1992)

Το συγκλονιστικό πορτρέτο του Μάλκολμ Εξ, ενός από τους πιο χαρισματικούς πολιτικούς ηγέτες της Αμερικάνικης ιστορίας, ο οποίος ξεκίνησε σαν μικροκακοποιός, ασπάστηκε τον Ισλαμισμό στη φυλακή κι έγινε μια από τις κορυφαίες μορφές του αφρο-αμερικάνικου κινήματος.

Schindler’s List (1993)

Μια αριστουργηματική ταινία για το Ολοκαύτωμα δια χειρός Σπίλμπεργκ, ο οποίος φλερτάρει σε αρκετά σημεία με το ντοκιμαντέρ και παραδίδει στον θεατή ένα κορυφαίο αντι-πολεμικό έπος.

The Last Emperor (1987)

H ζωή του τελευταίου αυτοκράτορα της Κίνας Που-Γι, στις αρχές του 20ου αιώνα, ο οποίος ανέβηκε στον αυτοκρατορικό θρόνο σε ηλικία μόλις 3 ετών για να κυβερνήσει τον κινέζικο λαό ακολουθώντας μια παράδοση χιλιετιών.

Michael Collins (1996)

Η δράση του Ιρλανδού επαναστάτη Μάικλ Κόλινς που ανάγκασε την Μεγάλη Βρετανία να διαπραγματευτεί για πρώτη φορά τους όρους της ιρλανδικής αυτονομίας, αν και μονομερής, αποτελεί υποδειγματική βιογραφία ενός «ήρωα».

Sometimes in April (2005)

Η γενοκτονία της Ρουάντα το 1994 – μια σφαγή 800.000-1.000.000 ανθρώπων που δεν φωτίστηκε ποτέ από τα Διεθνή ΜΜΕ – αποτελεί επίκεντρο αυτής της σοκαριστικής τηλεταινίας, η οποία προβλήθηκε από το HBO.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v