Σινέ-preview: Όσα θα δούμε φέτος

Το πολυαναμενόμενο prequel του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών δεν είναι η μόνη μεγάλη κινηματογραφική είδηση για φέτος. Έχουμε και ολοκαίνουριο Τζέιμς Μποντ, και Τιμ Μπάρτον, και Ταραντίνο με σπαγγέτι γουέστερν και Μπαζ Λούρμαν σε λογοτεχνικές περιπέτειες.
Σινέ-preview: Όσα θα δούμε φέτος
του Λουκά Τσουκνίδα
 
Ναι. Για όσους δεν το είχαν αντιληφθεί, αυτή είναι η σεζόν που θα μας φέρει την ολοκαίνουργια ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη με τίτλο “Αν...”, ένα παραμύθι για τις σχέσεις με ευθείες αναφορές όχι μόνο στην Ελλάδα της κρίσης, αλλά και στον παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο αφού ως αφηγητές της ιστορίας, εμφανίζονται ο Αντωνάκης κι η Ελενίτσα Κοκοβίκου...

Κρατήστε τον ενθουσιασμό σας, όμως, κι αφήστε το καλό κρασί και το πλατό τυριών στη θέση τους γιατί η χρονιά κρύβει πολλές συγκινητικές στιγμές ακόμη. Ορίστε μια γεμάτη εικοσαριά από αυτές για ν' ανοίξει κι άλλο η όρεξη.

SKYFALL του Σαμ Μέντες
Ο Τζέιμς Μποντ επιστρέφει απ' τους νεκρούς τσιτωμένος και πιο φιτ από ποτέ για ν' αντιμετωπίσει τον ντεκαπαρισμένο Χαβιέ Μαρδέμ. Το στιλάτο χάος είναι αναπόφευκτο.



THE BOURNE LEGACY του Τόνι Γκίλροϊ
Ο Τζέισον Μπορν δεν είναι πια εδώ, κάποιος άλλος όμως σαν κι αυτόν παίρνει τη σκυτάλη του κυνηγημένου απ' το σύστημα που τον δημιούργησε και αναποδογυρίζει το σύμπαν για να κερδίσει πίσω τη ζωή του. Δεν πιστεύω να βαριέται κανείς τα κυνηγητά;



KILLING THEM SOFTLY του Άντριου Ντόμινικ
Δύο καημένοι ληστεύουν μια παρτίδα πόκερ που ελέγχεται απ' τη Μαφία αναγκάζοντας τον Τζάκι Κόγκαν να ξεβολευτεί για να διορθώσει τ' αδιόρθωτα. Οι πράξεις έχουν και συνέπειες κι αυτό θα είναι το τελικό δίδαγμα.



LOOPER του Ράιαν Τζόνσον
Ένας ταξιδιώτης του χρόνου και επαγγελματίας δολοφόνος αναλαμβάνει να σκοτώσει τον μελλοντικό εαυτό του, μόνο που εκείνος το γνωρίζει ήδη. Δεν ακούγεται πρωτότυπο, αλλά τουλάχιστον παίζει ο Μπρους Γουίλις.



SEVEN PSYCHOPATHS του Μάρτιν Μακντόνα
Τρεις απαγωγείς σκύλων απαγάγουν εκείνον που δεν έπρεπε κι έτσι βρίσκονται στο στόχαστρο ενός μαφιόζου που δεν κάνει βήμα χωρίς το χρυσό του. Μαύρη κωμωδία λέγεται και είναι απλό.



HOBBIT του Πίτερ Τζάκσον
Ο Μπίλμπο Μπάγκινς και μια χούφτα νάνοι πρέπει να πάρουν πίσω το θησαυρό που τους έκλεψε ένας φοβερός και τρομερός δράκος. Για όποιον αναρωτήθηκε πώς ήταν η ζωή των Μπάγκινς πριν τον Φρόντο.



DJANGO UNCHAINED του Κουέντιν Ταραντίνο
Όταν ένας κυνηγός κεφαλών του δίνει την ευκαιρία, ο Τζάνγκο επιστρέφει μαυρισμένος και διψασμένος για εκδίκηση ενάντια σ' εκείνους που του έκλεψαν τη γυναίκα. Προφανώς, ένα γουέστερν σπαγγέτι α λα Ταραντίνο.



THE LAST STAND του Τζι-Γουν Κιμ
Ομάδα βαριά οπλισμένων ναρκεμπόρων κετευθύνεται προς τα σύνορα των ΗΠΑ και μόνο ένας είναι εκεί για να τους σταματήσει, ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Α, ναι. Και ο Τζόνι ο Νόξβιλ.



THE MASTER του Πολ Τόμας Άντερσον
Ένας βετεράνος του πολέμου γίνεται ιδρυτής και γκουρού μιας νέας πίστης στην αναζήτηση του νοήματος της ζωής, ο λακές του όμως αρχίζει ν' αμφισβητεί την αυθεντία του και το οικοδόμημα κάνει ρωγμές. Μου μυρίζει έπος.



LAWLESS του Τζον Χίλκοουτ
Στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης, δύο αδέρφια γίνονται γκάνγκστερ, προκόβουν στη δουλειά τους και τραβούν την προσοχή του νόμου και όχι μόνο. Κι ο Γκάι Πιρς συνεχίζει τις ίνσταντ καλτ εμφανίσεις του.



THE GREAT GATSBY του Μπαζ Λούρμαν
Ένας νιοφερμένος στα νεοϋορκέζικα σαλόνια τρώει κόλλημα με τον γείτονά του και τρυπώνει στη γκλαμουράτη ζωή του για να δει τι παίζει. Η υψηλή λογοτεχνία στη μεγάλη οθόνη; Μου μυρίζει υπερβολές.



LES MISERABLES του Τομ Χούπερ
Ναι, σε μια εποχή που οι άστεγοι της πόλης πληθαίνουν κάθε μέρα, ο Γιάννης Αγιάννης επανέρχεται σε μια επική μεταφορά του κλασικού μυθιστορήματος. Αθάνατη ιστορία με διαχρονική απήχηση. Οι υπερβολές που λέγαμε.




IRON SKY του Τίμο Βουορένσολα
Κι όμως, δε βρήκαν όλοι οι ναζί καταφύγιο στη Λατινική Αμερική. Κάποιοι έζησαν για χρόνια στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού και τώρα επιστρέφουν για να κατακτήσουν τον πλανήτη. Ε, όχι και υπερβολές...



THIS IS FORTY του Τζαντ Άπατοου
Με αφορμή το υπέροχο “Knocked Up”, έχουμε και το πρώτο σίκουελ στην ιστορία που δεν αφορά τους πρωταγωνιστές, αλλά το δευτερεύον ζευγάρι της υπόθεσης, οι οποίοι πιάνουν τα σαράντα και η κρίση τους κυκλώνει. Η καφρίλα αντίδοτο και για την κλιμακτήριο;



THE CAMPAIGN του Τζέι Ρόουτς
Αν και πολυαναμενόμενες κωμικές συνευρέσεις όπως αυτή του Γουίλ Φερέλ και του Ζακ Γκαλιφιανάκις συνήθως καταλήγουν να μας ξενερώνουν, δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι ο τύπος δίνει γροθιά σ' ένα μωρό! Νιώθω ήδη αποζημιωμένος.



COSMOPOLIS του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ
Απ' το γραφείο μέχρι το κομμωτήριο με λιμουζίνα, ο νεαρός εκατομμυριούχος χρηματιστής γνωρίζει ένα μάτσο ανθρώπους που του κάνουν τη ζωή άνω κάτω. Χμμμ! Στο τρέιλερ πάντως ο Ρόμπερτ Πάτινσον μοιάζει με πραγματικό ηθοποιό.



SILVER LININGS PLAYBOOK του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ
Ένας τύπος επιστρέφει στο πατρικό του ύστερα απ' τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρείο, προσπαθεί να επανενταχθεί και στην πορεία γνωρίζει κι ένα κορίτσι με παρόμοια προβλήματα. Και να που και ο Μπράντλεϊ Κούπερ μοιάζει με πραγματικό ηθοποιό. Καμιά φορά οι σκηνοθέτες κάνουν θαύματα.



PREMIUM RUSH του Ντέιβιντ Κεπ
Ένας διανομέας-ποδηλάτης βρίσκεται με το λάθος φάκελο στα χέρια κι ένα τμήμα της νεοϋορκέζικης αστυνομίας στο κατόπι του. Ανελέητο κυνηγητό με ποδήλατο στη Νέα Υόρκη. Πως γίνεται να μην τα σπάει;



FRANKENWEENIE του Τιμ Μπάρτον
Ένας πιτσιρίκος πειραματίζεται με την τεχνητή ανάνηψη για να φέρει τον αγαπημένο του σκύλο πίσω στη ζωή και παίρνει μερικά χρήσιμα μαθηματάκια. Ο Μπάρτον στο στοιχείο του, αλλά μπορεί να μας ξαναμαγέψει όπως κάποτε;



GANGSTER SQUAD του Ρούμπεν Φλάισερ
Σκληροτράχηλοι μπάτσοι εναντίον ανελέητων αρχιγκάνγκστερ στο μεταπολεμικό Λος Άντζελες ή Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Σον Πεν. Κι η χιπ χοπ υπόκρουση μετά αργής κίνησης αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης που το καστ έχει ήδη εκτοξεύσει στα ύψη.



Νομίζω ότι μετά από πολύ καιρό μπορώ να πω ότι οδεύουμε προς μια χορταστική κινηματογραφική χρονιά. Έστω κι αν το να βλέπεις τρέιλερ είναι λίγο σαν την καλοκαιρινή μεταγραφολογία των ομάδων...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v