Η κληρονομιά των Ναϊτών: Ένα νουάρ… φιλοσοφικό

Μυστήριο, περιπέτεια και φιλοσοφία μπλέκονται αριστοτεχνικά στο νέο μυθιστόρημα του Θανάση Νικολάου, που διαβάζεται απνευστί.
Η κληρονομιά των Ναϊτών: Ένα νουάρ… φιλοσοφικό
του Δημήτρη Παπαλεωνίδα

Ο Θανάσης Νικολάου, μετά από τέσσερα best sellers, μας προσφέρει το πέμπτο μυθιστόρημα του, με τίτλο «Η κληρονομιά των Ναϊτών». Οι προσδοκίες κατά την γνώμη μας επαληθεύονται και ο συγγραφέας, μας παραδίδει, εν τέλει, ένα ώριμο μυθιστόρημα, αντάξιο της φήμης του.

Η ιστορία χρονικά εκτυλίσσεται στον μεσοπόλεμο, σε ύφος νουάρ. Αφετηρία τα σκοτεινά σοκάκια της Μασσαλίας. Εκεί, ένας φόνος θα φέρει τον Ιάσονα Φιλίππογλου κοντά σε μια μυστηριώδη Γερμανίδα, την Αντριάνα. Είναι η στιγμή που θα αλλάξει ριζικά τη ζωή του, καθώς η μοίρα θα τον φέρει μπροστά σε μυστικά αιώνων και θα τον ρίξει σε πολλούς κινδύνους. Δύο μεγάλοι έρωτες και πάθη, με διαφορετικές χρονικές αφετηρίες, διασταυρώνονται σε μία περιπέτεια για την αναζήτηση της αλήθειας μεταξύ Σμύρνης, Μασσαλίας, Αλεξάνδρειας, Κωνσταντινούπολης, Βερολίνου και Παρισιού.

Η αφήγηση ανοίγει σαν βεντάλια και εξιστορεί με γλαφυρό τρόπο τα γεγονότα που σημάδεψαν τις ζωές των ηρώων μας, σημαντικά ιστορικά περιστατικά, ακόμα και φιλοσοφικούς διαλόγους, μέσα από τους οποίους αποκαλύπτεται το μυστικιστικό οικοδόμημα πάνω στο οποίο χτίστηκε η Γερμανία του Μεσοπολέμου, ο παρασκηνιακός ρόλος των μυστικών οργανώσεων, τα αθέατα κέντρα εξουσίας και η αγωνιώδης αναζήτηση της απόκρυφης γνώσης έναντι οποιουδήποτε τιμήματος, που θα οδηγήσει τον κάτοχό της στην παγκόσμια κυριαρχία. Ακόμη, η ανάγκη των ανθρώπων να ζήσουν, να αισθανθούν και να δημιουργήσουν.

Οι εικόνες που συνθέτει ο συγγραφέας με την πένα του, από την Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη πριν την καταστροφή, την Μασσαλία, την κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια, τον διάπλου του μαγευτικού Νείλου, έως τις πηγές του στο Σουδάν, τα αρχοντικά και τους μεγαλοπρεπείς πύργους σε Παρίσι και Βερολίνο μας προκαλούν και ταυτόχρονα μας προσκαλούν σε ένα ταξίδι όλο εκπλήξεις και ανατροπές στο χρόνο, στο χώρο και στην ιστορία.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη, άντρα ή γυναίκα, διότι συνδυάζει μυστήριο, περιπετειώδη εξέλιξη, ρομαντικές περιγραφές, γνώση και μυστικισμό, φιλοσοφία και ιστορία. Και κλείνει με τη μεγάλη αιώνια μάχη μεταξύ του Καλού και του Κακού, ενώ ταυτόχρονα απαντά σε βαθιά ανθρώπινα ερωτήματα για τον έρωτα, την αγάπη, την φιλία.


Η κληρονομιά των Ναϊτών του Θανάση Νικολάου
Αθήνα 2016
Εκδόσεις Λυκόφως
σελίδες 496
τιμή: 18€
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v