10 από τα πιο επιδραστικά βιβλία όλων των εποχών

Ξεψαχνίσαμε τη βιβλιοθήκη μας και βρήκαμε τα πιο επιδραστικά βιβλία που γράφτηκαν ποτέ. Πόσα από αυτά έχεις διαβάσει άραγε;
10 από τα πιο επιδραστικά βιβλία όλων των εποχών

Δεν ξέρουμε για σένα αλλά εμείς συχνά πυκνά ανατρέχουμε σε εκείνο το ράφι της βιβλιοθήκης που κρύβει τα πιο αγαπημένα μας βιβλία, ψάχνοντας μια τσακισμένη σελίδα, που έχει γραμμένο κάτι που μας σημάδεψε. Σε κάποια βιβλία μάλιστα ανατρέχουμε συνέχεια μιας και αποτελούν τα πλέον επιδραστικά που γράφτηκαν ποτέ. Ακολουθεί μια πρόχειρη λίστα με 10 εξ αυτών.

1984 του Τζωρτζ Όργουελ



Εδώ κονταροχτυπηθήκαμε με τη Φάρμα των Ζώων του ίδιου συγγραφέα αλλά επιλέξαμε τούτο το ιδιοφυές προφητικό δυστοπικό αριστούργημα, γιατί κατάφερε να προβλέψει με ανατριχιαστική σχεδόν ακρίβεια όσα ζούμε σε πολιτικό-κοινωνικό επίπεδο τα τελευταία 20 περίπου χρόνια. Η κριτική ικανότητα, το σαρδόνιο χιούμορ κι η λεπτοφυής γραφή του Όργουελ ανήγαγαν το 1984 σε έναν λογοτεχνικό θησαυρό που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη.

Οδυσσέας του Τζαίημς Τζόυς (εκδόσεις Κάκτος)



«Ο «Οδυσσέας» είναι ο απολογισμός μιας μοναδικής μέρας, της 16 Ιουνίου 1904. Ο χώρος είναι συγκεκριμένος, το Δουβλίνο. Ένας πολίτης αυτής της πόλης, ο Λεοπόλδος Μπλουμ, ξυπνάει το πρωί και φεύγει για την δουλειά του. Οι κοινωνικές, οι επαγγελματικές και οι συναισθηματικές υποχρεώσεις του καθυστερούν την επιστροφή του μέχρι τις πρώτες ώρες της επόμενης ημέρας. Αυτή η αργοπορία επιστροφής συνιστά την μοναδική ομοιότητα με το αρχαϊκό πρότυπο. Ο Λεοπόλδος Μπλουμ περνάει μέσα από μια αντιστοιχία περιπετειών ανάλογων με κείνες του Οδυσσέα».

Κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία του σπουδαίου έργου του Ιρλανδού συγγραφέα που όρισε με τον Οδυσσέα την παγκόσμια λογοτεχνία μια για πάντα. Έργο μεγαλειώδες και θεμελιώδες για την παγκόσμια λογοτεχνία, κρύβει κάποιους από τους σημαντικότερους στοχασμούς της ανθρωπότητας. Ο Τζόυς κεντά αφηγηματικά και μεγαλουργεί σε αυτό το θηριώδες συγκλονιστικό έργο του.

Η Φιλοσοφία στο Μπουντουάρ του Μαρκήσιου Ντε Σαντ (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Στην εποχή του χαρακτηρίστηκε πορνογραφικό ενώ κριτικοί και λογοτεχνικοί κύκλοι το έριξαν στην πυρά στολίζοντάς το με χυδαίους χαρακτηρισμούς. Το ανατρεπτικό έργο ωστόσο του Μαρκήσιου ντε Σαντ στέκεται ακόμη μεγαλόπνοο, προκλητικό κι ευφυές προβοκάροντας κάθε αναγνώστη που θα το πιάσει στα χέρια του. Σαρκαστικό χιούμορ και πετσοκοφτική για τα κοινωνικά ευπρεπή ήθη της εποχής γραφή συνθέτουν ένα ανοσιούργημα που γελά ηχηρά στα μούτρα της πολιτικής ορθότητας.

Έγκλημα και Τιμωρία του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι (εκδόσεις Γκοβόστη)



Ο Ντοστογιέφσκι γράφοντας το Έγκλημα και Τιμωρία έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην παγκόσμια λογοτεχνία. Ξεκλέβουμε από την περίληψη που υπάρχει στο οπισθόφυλλο του έργου όπου και γράφει: «Όλοι οι ήρωες του έργου: ο δαιμονικός Ρασκόλνικοφ, ο τραγικός Μαρμελάντοφ, η μαρτυρική Σόνια, η βασανισμένη Πουλχερία Αλεξάντροβνα, ο σατανικός Πορφύρης Πετρόβιτς, η υπέροχη Ντούνια Ρομάνοβνα, ο λάγνος Σβιντριγκάιλοβ, όλοι αιώνιοι ανθρώπινοι τύποι, στέκονται μπροστά μας, είτε έξαλλοι είτε θλιμμένοι είτε σαρκαστικοί, και δε μας εγκαταλείπει ποτέ η παρουσία τους, όσα χρόνια κι αν περάσουν απ' την πρώτη μας γνωριμία μαζί τους».

Η Καταγωγή των Ειδών του Κάρολου Δαρβίνου

Η Καταγωγή των Ειδών, είναι ένας θεμελιακός ογκόλιθος πάνω στον οποίο κτίζεται συνεχώς το οικοδόμημα της βιολογικής αλλά και φιλοσοφικής μας αυτογνωσίας. Ο Κάρολος Δαρβίνος με το συγκεκριμένο δημιούργημα του άλλαξε όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο διαβάζουμε ένα βιβλίο αλλά ολόκληρη τη σύγχρονη ανθρωπότητα, υπογράφοντας ένα βιβλίο που πάντοτε θα σκαρφαλώνει στην κορυφή της λίστας των πλέον επιδραστικών όλων των εποχών.

Το Δεύτερο Φύλο της Σιμόν Ντε Μποβουάρ



Η βίβλος του φεμινισμού γράφτηκε από τη Σιμόν Ντε Μποβουάρ κι όρισε όλο τον φεμινιστικό λόγο που αρθρώθηκε έκτοτε, τη στιγμή που η ατάκα της συγγραφέως «Γυναίκα δεν γεννιέσαι, γυναίκα γίνεσαι» παραμένει ένα από τα πιο εύστοχα γνωμικά που έχουν γραφτεί ποτέ. Κάθε αγώνας για διεκδίκηση δικαιωμάτων από τις γυναίκες όλου του πλανήτη είχε ως αφετηρία του, το Δεύτερο Φύλο κι αυτό παραμένει η αρετή του συγκεκριμένου βιβλίου.

Το Χρονικό του χρόνου του Στίβεν Χώκινγκ



Το Χρονικό του χρόνου είναι ένα μεγαλειώδες ταξίδι στο σύμπαν με οδηγό τον Στίβεν Χώκινγκ που κατάφερε, παρά την επιστημονική του βάση, να γίνει ένα διεθνές εκδοτικό φαινόμενο που διαβάστηκε από εκατομμύρια αναγνώστες. Ο Χώκινγκ παρουσίασε τον θαυμαστό συμπαντικό κόσμο εξηγώντας παράλληλα μια σειρά από κοσμολογικά θέματα και φαινόμενα, όπως είναι το Big Bang, οι μαύρες τρύπες και οι κώνοι φωτός. Η επιτυχία του βιβλίου έγκειται στον τρόπο περιγραφής του, που ήταν κατανοητός από ένα πολύ πιο ευρύ κοινό, δίχως συγκεκριμένες επιστημονικές γνώσεις.

Ο Ηγεμόνας του Νικολό Μακιαβέλι



Κάθε πολιτικός που σέβεται τον εαυτό του και δεν θέλει να καταλήξει πολιτικάντης έχει σε περίοπτη θέση το πιο σημαντικό δημιούργημα του Νικολό Μακιαβέλι. Με σκωπτικό και κυνικό τρόπο ο Ηγεμόνας αποσυνθέτει όλα όσα οφείλει να πράττει ένας Ηγεμών προκειμένου να βρίσκεται στην εμπροσθογραμμή της ιστορίας. Ο Μακιαβέλι το κάνει με τρόπο μοναδικό, αναγκάζοντας όλα τα πολιτικά όντα να ανατρέχουν στο έργο του ξανά και ξανά.

Η Τέχνη του Πολέμου του Σαν Τσου



"Ο πόλεμος είναι αναγκαίο κακό και πρέπει να αποφεύγεται, γράφει ο Σουν Τσου. Εφόσον όμως αυτό είναι αδύνατο, καλύτερα να ξέρεις πώς θα τον κερδίσεις." Μια φιλοσοφική ελεγεία πάνω στον πόλεμο και στις ηθικές πολιτικές κοινωνικές προεκτάσεις σου. Ένας ολόκληρος λογοτεχνικός οδηγός πάνω στις πρακτικές που ακολουθούνται από εκείνους που συμμετέχουν σε έναν πόλεμο και στους λόγους που θα γείρουν την πλάστιγγα του νικητή προς τη μία ή την άλλη μεριά.

O Ξένος του Αλμπέρ Καμύ

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο που φέρει την υπογραφή του Αλμπέρ Καμύ και θα μνημονεύεται για πολλά ακόμη χρόνια για τη σημασία του στην παγκόσμια λογοτεχνία. Ένας «ξένος» ο οποίος περιφέρεται σε μια κοινωνία που δεν δέχεται τη διαφορετικότητα κι έρχεται αντιμέτωπος με όλα όσα συνεπάγεται αυτή του η απόφαση. Μια αριστουργηματική πραγματεία για το παράλογο που ξεσκεπάζει την κυνικότητα της εποχής για την οποία γράφει ο Καμύ κι υπήρξε προπομπός της κοινωνικής αποξένωσης που βιώνουν έκτοτε οι γενιές όσων αντιτάσσονται συνήθως στις προσταγές τη εξουσίας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v