Στέφανος Δασκαλάκης: «Δυνατή» ζωγραφική στο Μπενάκη

Το κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη φιλοξενεί την υπέροχη έκθεση ζωγραφικής του Στέφανου Δασκαλάκη, με τίτλο (και θέμα τα) Πρόσωπα.
Στέφανος Δασκαλάκης: «Δυνατή» ζωγραφική στο Μπενάκη
Η Ιωάννα, η Ναταλία, ο Λεωνίδας, η Αγγελική έχουν φυσιογνωμίες γνώριμες. Όχι από οικείους χώρους αλλά από τους δρόμους της πόλης, την ουρά στη δημόσια υπηρεσία, το διπλανό τραπέζι.

Θα ταίριαζαν στον άγνωστο διπλανό μας με τον οποίο μοιράζεται ο καθένας μας ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής, αυτό της καθημερινότητας. Αυτοί οι ανώνυμοι είναι έτοιμοι για μία συνάντηση αποκαλύπτοντας μας σε κάποιες περιπτώσεις το μικρό τους όνομα. Κοιτώντας μας στα μάτια, διαρκώς και όχι φευγαλέα.

Ο χώρος αυτής της συνάντησης είναι ο εκθεσιακός χώρος του μουσείου Μπενάκη στο κεντρικό κτήριο της οδού Κουμπάρη που φιλοξενεί την έκθεση του Στέφανου Δασκαλάκη με τίτλο «Η δύναμη της ανθρώπινης μορφής».

Τις επιφάνειες της αίθουσας μοιράζονται τριάντα ένα ολόσωμα πορτραίτα μικρών και μεγάλων διαστάσεων που παρουσιάζονται για πρώτη φορά συγκεντρωμένα στο κοινό. Εκεί βρίσκονται η Ιωάννα, η Ναταλία, ο Λεωνίδας και η Αγγελική, τα μοντέλα του καλλιτέχνη που μας τα συστήνει μέσω της ρεαλιστικής εικαστικής γραφής η οποία μαγνητίζει τόσο για την πιστότητα όσο και για την ψυχική αποτύπωση. Ένα σύνολο που δημιούργησε ο καλλιτέχνης τα τελευταία δεκατρία χρόνια.

Οι ολόσωμες μορφές αποτελούν τη συνέχεια μιας ζωγραφικής πορείας που ξεκίνησε από τα εσωτερικά δωματίων της δεκαετίας του ’80 και τις μεγάλες νεκρές φύσεις του ’90, με κοινό άξονα πάντα τη ζωγραφική με μοντέλο, έμψυχο ή άψυχο, στον κλειστό χώρο του εργαστηρίου. Στο έργο του οι ζωγραφισμένες μορφές αιωρούνται μεταξύ φυσικού και ζωγραφικού. Μετατρέπονται σε υπαρκτές σωματικές παρουσίες θέτοντας έντονα ερωτήματα γύρω από τα ζητήματα της ομοιότητας, του ορατού, και του πνευματικού στην τέχνη.

«Η ζωγραφική του Δασκαλάκη δεν είναι ευχάριστη. Ούτε καθησυχαστική» σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Ελισάβετ Πλέσσα ενώ υπογραμμίζει ότι «γδέρνει» το μάτι, το χέρι και την ψυχή εκείνου που την αντικρίζει και τον αναγκάζει «αν θέλει να δει, να αντιληφθεί πως η ρεαλιστική απεικόνιση του κόσμου που μας περιβάλλει μπορεί να είναι ταυτόχρονα ό,τι πιο μη ρεαλιστικό». Όσο για το περιεχόμενο, τη φόρμα και την ύλη της δένουν προς «μια ζωγραφική που φορτίζει τον θεατή, αλλά όχι προς μια συναισθηματική κατεύθυνση».



Η πορεία και το έργο του Στέφανου Δασκαλάκη

O Στέφανος Δασκαλάκης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1952. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στο εργαστήριο του Γιώργου Μαυροΐδη. Το 1975 συμμετείχε στην «Πανελλήνιο Έκθεση Ζαππείου». Με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης συνέχισε τις σπουδές του στη Λυών και στο Παρίσι. Εργάστηκε ως βοηθός του Γιάννη Τσαρούχη στο Παρίσι. Η γνωριμία του με τον μεγάλο έλληνα καλλιτέχνη ξεκίνησε μερικά χρόνια πριν στην Αθήνα. Παρουσίασε την πρώτη του έκθεση το 1982 στην Αθήνα και ο Γιάννης Τσαρούχης έγραψε τότε «Νομίζω ότι είσαι σε ένα δρόμο καλό. Γιατί προσπαθείς να δεις και εργάζεσαι για να αποδώσεις ό,τι βλέπεις σεβόμενος τους κανόνες της ζωγραφικής τέχνης που υπάρχουν από πολλούς αιώνες και ελπίζω να εξακολουθήσουν να υπάρχουν για το καλό του ανθρώπου».

Θήτευσε για ένα διάστημα ως βοηθός του Λάκη Πατρασκίδη στην ΑΣΚΤ και το 1988 έφυγε ξανά για να παρακολουθήσει το εργαστήριο του Leonardo Cremonini στο Παρίσι. Έζησε στο Παρίσι μέχρι το 1995. Εκείνο το διάστημα άρχισε να πειραματίζεται με την ανθρώπινη μορφή ενώ με την επιστροφή του στην Αθήνα αρχίζει να ζωγραφίζει με μοντέλα, θεματολογία που σταδιακά θα κυριαρχήσει στη δουλειά του. Στη καλλιτεχνική του διαδρομή έχει συμμετάσχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του κατέχουν μουσεία, δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σημειώστε επίσης…

- Στο πλαίσιο της έκθεσης θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη εικονογραφημένος κατάλογος, που στις σελίδες του περιέχει μια σύντομη αναδρομή στο έργο του Στέφανου Δασκαλάκη με επιλογή από παλαιότερα έργα του. Τα κείμενα είναι των: Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Ελισάβετ Πλέσσα, Λάκη Παπαστάθη, Παναγιώτη Τέτση, Γιάννη Τσαρούχη, Αλέκου Φασιανού. Τον κατάλογο σχεδίασε ο Αλέξης Βερούκας.

- Στις 14 Ιανουαρίου εντός του εκθεσιακού χώρου πραγματοποιείται ομιλία με τίτλο «Το πορτρέτο στη ζωγραφική και τη φωτογραφία» με συνομιλητές τον ζωγράφο και τον φωτογράφο Πλάτωνα Ριβέλλη.

- Ξεναγήσεις θα πραγματοποιεί ο Στέφανος Δασκαλάκης κάθε Σάββατο στις 23.00

Info:
Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1)
Διάρκεια: Έως 19 Ιανουαρίου 2014
Εισιτήρια: 5€

Ώρες λειτουργίας:
Τετάρτη, Παρασκευή: 9:00 - 17:00
Πέμπτη, Σάββατο: 9:00 - 24:00
Κυριακή: 9:00 - 15:00

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v