Μουσείο Καβάφη: Ο μεγάλος Αλεξανδρινός στην Πλάκα

Χειρόγραφα, φωτογραφίες, βιβλία, έπιπλα και προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου Έλληνα ποιητή Κ. Καβάφη θα φιλοξενούνται σε λίγο καιρό στην Πλάκα, στο υπέροχο νεοκλασικό που φιλοξενούσε την κατοικία του πρωθυπουργού Ι. Κωλέττη.
Το Μουσείο Καβάφη της Αθήνας, μετά από αμέτρητες συζητήσεις και άλλες τόσες αναβολές, πήρε το πράσινο φως από το Υπουργείο Πολιτισμού και ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του και να μας ξεναγήσει στον κόσμο, τη ζωή, τα έργα και τις ιδέες του μεγάλου αλεξανδρινού ποιητή.

Η οικία Κωλέττη, κατοικία του πρωθυπουργού Ιωάννη Κωλέττη, ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο στο 13 της οδού Πολυγνώτου στην Πλάκα, παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού για τη στέγαση του Μουσείου Καβάφη και του ερευνητικού κέντρου του Σπουδαστηρίου. Το κτίριο αποτελείται από ισόγειο, πρώτο όροφο και δώμα, συνολικής επιφάνειας περίπου 500 τ.μ. και περιλαμβάνει, επίσης, και ένα ισόγειο βοηθητικό κτίσμα.

Το Μουσείο Καβάφη προβλέπεται να καταστεί ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού και θα εκθέτει σε μόνιμη βάση χειρόγραφα, φωτογραφίες, βιβλία, έπιπλα και προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου Έλληνα ποιητή. Θα περιλαμβάνει αίθουσες πολυμέσων και εκδηλώσεων και θα στεγάσει το πλήρες Αρχείο του Κ.Π. Καβάφη.

Σε συνδυασμό με την πλούσια βιβλιοθήκη και το αρχειακό υλικό του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού, το ερευνητικό κέντρο του Μουσείου Καβάφη θα αποτελέσει ένα από τα πληρέστερα και αρτιότερα κέντρα μελέτης και προβολής της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού.

Την οικονομική υποστήριξη του νέου μουσείου και του πολυδύναμου ερευνητικού του κέντρου έχει αναλάβει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v