Η παλέτα του Κωστή Γεωργίου χρωματίζει τις Βρυξέλλες

Στην Art Point Gallery International των Βρυξελλών φιλοξενείται έως τις 27 Νοεμβρίου η ατομική έκθεση του ζωγράφου και γλύπτη Κωστή Γεωργίου, εδραιώνοντας την επιτυχημένη πορεία του καλλιτέχνη στο εξωτερικό.
Η καλή σχέση που έχει αναπτύξει με το εξωτερικό τα τελευταία χρόνια ο καταξιωμένος εικαστικός καλλιτέχνης Κωστής Γεωργίου ενισχύεται ακόμα περισσότερο. Ο ζωγράφος και γλύπτης ανανεώνει τη συνεργασία του με την διακεκριμένη γκαλερί των Βρυξελλών Art Point Gallery International, οι εκθέσεις της οποίας αποτελούν δείκτη των τάσεων σύγχρονης τέχνης που επικρατούν διεθνώς.

Στις 27 Οκτωβρίου εγκαινιάστηκε στην εν λόγω γκαλερί, με την οποία συνεργάζεται αδιάρρηκτα την τελευταία δεκαετία ο Κωστής Γεωργίου, η νέα ατομική του έκθεση στην οποία παρουσιάζει γλυπτά και πίνακες μεγάλων διαστάσεων. Επιμελητής καθώς και ομιλητής στα εγκαίνια της έκθεσης θα είναι ο διευθυντής του μουσείου σύγχρονης τέχνης της Αμβέρσας Φλορ Μπεξ. Η έκθεση διαρκεί ως τις 27 Νοεμβρίου.

Παράλληλα ο Κωστής Γεωργίου συνεχίζει τη δράση του στη χώρα μας. Συμμετέχει στην έκθεση που οργανώνει στο Νέο Κατοικείν (Βουκουρεστίου 48) η Εταιρεία Εικαστικών Μελετών από τις 16 Οκτωβρίου ως τις 24 Νοεμβρίου, με την επιμέλεια του κριτικού τέχνης Χάρη Καμπουρίδη. Επίσης έργα του Κωστή Γεωργίου εκτίθενται από τις 15 Νοεμβρίου και για μία βδομάδα στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου) στο πλαίσιο της εικαστικής έκδοσης-έκθεσης για τα 20 χρόνια της Alpha Trust, που επιμελείται η Ίρις Κρητικού.

"Αντιμέτωπη με τα νέα ζωγραφικά έργα του Κωστή Γεωργίου" γράφει η ίδια, "θαυμάζω για μία ακόμη φορά την αποκοτιά της παλέτας του. Αδύνατον να ξεφύγει κανείς από αυτό το θριαμβικό πράσινο, το αιμάσσον και ταραχοποιό κόκκινο, το οξυγονούχο μπλε, το ηλεκτροφόρο βιολετί, τώρα και το καθηλωτικό νέο λευκό που κατορθώνει να καταλάβει τον απαιτούμενο χώρο, να διεκδικήσει την απαιτούμενη βαρύτητα.

"Ο Ian McKeever, στο διεισδυτικό κείμενό του «Σκέψεις για τον Nolde» που εμπεριέχονται στη μονογραφία του ζωγράφου με αφορμή την αναδρομική του έκθεση στη Whitechapel του Λονδίνου το 1995, αναφέρεται στο ποίημα «Απογευματινό κόκκινο» του Joseph von Eichendorff, μελοποιημένο, όπως σημειώνει, από τον Richard Strauss με έναν τρόπο που «κάνει τα μαλλιά να σηκωθούν όρθια».

"Ο McKeever στο άρθρο του, περιγράφει το ιδανικό, αυτόνομο κόκκινο, με έναν τρόπο που επαναφέρει τη σκέψη μου στο κόκκινο του Γεωργίου: «ένα απόλυτο κόκκινο, ζωοποιό και ολόθερμο, που χαίρει μιας ανεξάρτητης ερυθρής ύπαρξης, γιατί χρησιμοποιείται τόσο καλά ώστε το χρώμα δεν απεικονίζεται, ούτε ανήκει στην εικόνα, αλλά πρώτα από όλα είναι ο εαυτός του».

"Με την έννοια αυτή, ο Κωστής Γεωργίου είναι πάνω από όλα ένας παράτολμος κολορίστας. Το χρώμα στα έργα του έλκει πρώτο το βλέμμα, υπάρχει ως θέμα προτού αναγκαστικά κληθεί να πλάσει το θέμα του πίνακα. Σε κάποιο εσωτερικό, το δωμάτιο σχίζεται προκαταβολικά στα δύο, καθώς φάσματα κυανού και μέντας απλώνονται σαν αστραπή μπροστά στα έκθαμβα μάτια μας, προτού ακόμη σχηματίσουν τον αρχιτεκτονικό όγκο του τοίχου. Αλλού, μια παράτολμη ροζ έλλειψη, μετατρέπεται κατά τη δεύτερη ανάγνωση σε οβάλ τραπέζι και ορθώνεται χωρίς αιδώ μπροστά στο βαθύ κόκκινο του βάθους.

"Πιο κάτω, τσακίσεις και όγκοι, τριψίματα και σβησίματα, νευρικές κινήσεις της σπάτουλας, πυκνοί διάλογοι ανάμεσα στο οινοπνευματί και την ώχρα, οργανώνουν ένα πεδίο μάχης που στη συνέχεια αντιλαμβανόμαστε ότι εγκαθίσταται στο φόρεμα μιας ορθής φιγούρας. Εγκαταλείποντας την έλξη ενός εκτυφλωτικού τυρκουάζ, παρατηρούμε προσεκτικότερα το πυκνό τοπίο ενός μαύρου φόντου, ώσπου να αρχίσουμε να διακρίνουμε εντός του τις αποχρώσεις του καφέ, τη χροιά από καστανόχωμα. "

Στα επόμενα σημαντικά σχέδιά του είναι η προγραμματισμένη για τον Απρίλιο του 2008, διάλεξη του στις Βρυξέλες στην περίφημη Qart Brussels. Την ίδια εποχή θα πραγματοποιηθεί και μεγάλη ατομική έκθεση γλυπτικής του στη γκαλερί Valerie Bach στις Βρυξέλλες. Ακολουθούν οι ατομικές εκθέσεις στη γκαλερί CK στη Λευκωσία και στη γκαλερί Titanium στην Αθήνα τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2008 αντίστοιχα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v