Το Astrid & Raphaelle είναι η αστυνομική σειρά για να κολλήσεις στο Ertflix

Μία γαλλική σειρά με δύο απολαυστικές ντετέκτιβ, η μία εκ των οποίων στο φάσμα του αυτισμού, θα σε κρατήσει ξάγρυπνο/η στο Ertflix.

Το Astrid & Raphaelle είναι η αστυνομική σειρά για να κολλήσεις στο Ertflix

Είσαι λάτρης των αστυνομικών σειρών; Τρελαίνεσαι να προσπαθείς να βρεις τον δολοφόνο πριν το κάνουν οι πρωταγωνιστές και λυθεί το μυστήριο του κάθε επεισοδίου; Αγαπάς τις κινηματογραφικές και λογοτεχνικές αναφορές στις σειρές σου; Τότε παράτα ό,τι κάνεις, και βάλε να δεις Astrid & Raphaelle στο Ertflix. Μας ευχαριστείς αργότερα.

Περί τίνος πρόκειται;

Γαλλική αστυνομική σειρά τεσσάρων μέχρι στιγμής σαιζόν που ξεκίνησε να προβάλλεται το 2019, με πρωταγωνίστριες δύο απολαυστικές ντετέκτιβ: Την χαώδη, παρορμητική και αθυρόστομη Ραφαέλ Κοστ, και… το αντίθετό της, την ιδιοφυή, υπερ-οργανωτική, αυτιστική Αστρίντ Νιλσέν.

Οι δυο τους λύνουν, επεισόδιο το επεισόδιο, υποθέσεις που κλείνουν το μάτι στην Άγκαθα Κρίστι και τον Τόμας Χάρις, ενώ παράλληλα με τις αστυνομικές ιστορίες εξελίσσεται και η μεταξύ τους σχέση, η αρχική γνωριμία που καταλήγει σε μια δυνατή φιλία, η οποία αλλάζει τις ζωές και τις σχέσεις τους με άλλους ανθρώπους.

Σκηνοθετικά, η σειρά δεν ακολουθεί τον κλασικό ρυθμό των αστυνομικών: Ισορροπώντας αριστοτεχνικά ανάμεσα στο φρενήρες μοντάζ των Αμερικάνων και τα αργόσυρτα πλάνα των Ευρωπαίων, καταφέρνει να δημιουργήσει έναν εντελώς δικό της βηματισμό, που σε βάζει από την πρώτη στιγμή μέσα στην ιστορία και κρατάει το ενδιαφέρον χωρίς να σε πιάνει από τον λαιμό.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που της συγχωρείς εύκολα τις σεναριακές ευκολίες που προκύπτουν κατά καιρούς σε κάποιες από τις ιστορίες. Η γραμμή, ας πούμε, ανάμεσα στη σύμπτωση και τη σεναριακή τρύπα, όταν μιλάμε για αστυνομικές σειρές, είναι λεπτή και το Astrid & Raphaelle σε κάμποσες περιπτώσεις την περνάει. Αλλά χαλάλι του.

Η χημεία των δύο πρωταγωνιστριών του είναι απίστευτη, με την Sara Mortensen να δίνει ερμηνευτικό ρεσιτάλ στον ρόλο της αυτιστικής υπεύθυνης του αστυνομικού αρχείου, και την Lola Dewaere να το καταδιασκεδάζει –και να φαίνεται– στον ρόλο της μοναδικής ίσως αστυνομικού που θα ήθελες για φίλη σου.

Αυτή εδώ είναι επίσης μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο όπου ο αυτισμός δεν προσεγγίζεται ως γοητευτικό μυστήριο, αλλά γίνεται οπτική γωνία –σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε τις υποθέσεις μέσα από το βλέμμα της Αστρίντ– καταφέρνοντας για την ορατότητα ό,τι άφησε μισοτελειωμένο ο Rainman.

Και τώρα που φτάσαμε εδώ, το καλύτερο το κρατήσαμε για το τέλος: Η σειρά είναι γεμάτη κινηματογραφικές και λογοτεχνικές αναφορές, που είτε καμουφλάρονται ως πλάνα εμπνευσμένα από πασίγνωστες ταινίες (στον δρόμο που χάραξε το Stranger Things, αλλά με αστυνομικά και θρίλερ αυτή τη φορά) είτε ενσωματώνονται στους διαλόγους, με τη μερίδα του λέοντος να πέφτει στις ατάκες του αστυνομικού Nicolas Perran, συναδέλφου, φίλου και παλιού συμφοιτητή της Κοστ, και γνωστού βιβλιοφάγου. Μεταξύ των αναφορών που θα εντοπίσεις πανεύκολα, και θα χαρείς σαν μικρό παιδί, είναι αυτές στη Σιωπή των Αμνών, τον Μόμπι Ντικ, το Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές και τον Σέρλοκ Χολμς.

Η σειρά αποτελείται από τέσσερις σαιζόν, των οκτώ 50λεπτών περίπου επεισοδίων η καθεμία. Όλα τα επεισόδια είναι διαθέσιμα δωρεάν στο Ertflix, μέχρι τις 19 Μαΐου 2024.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v