Τα στέκια του Μεταξουργείου που ελπίζουμε να αντέξουν την επέλαση του gentrification

Μια ωδή στους μεταξουργειώτικους καφενέδες και τα μεζεδοπωλεία της καρδιάς μας, που ελπίζουμε να μείνουν στη θέση τους για πολλά χρόνια ακόμα.

Τα στέκια του Μεταξουργείου που ελπίζουμε να αντέξουν την επέλαση του gentrification

Καθώς η γειτονιά ανάμεσα στην Πλατεία Αυδή και την Ιερά Οδό αποκαλείται από ολοένα και περισσότερους «Κεραμεικός» (παρόλο που το κτίριο του ορίτζιναλ Μεταξουργείου το οποίο τη βάφτισε βρίσκεται ακριβώς πάνω στην Πλατεία Αυδή) και νέα μαγαζιά που απευθύνονται πρωτίστως σε τουρίστες ξεφυτρώνουν κάθε λίγες μέρες, το μέλλον της πιο αγαπημένης μας γειτονιάς της Αθήνας δεν προδιαγράφεται ακριβώς ευοίωνο.

Μην μας παρεξηγείς, το Μεταξουργείο ήταν πάντα πολυσυλλεκτικό: Εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin μοιράζονταν τις μεσοτοιχίες τους με φοιτητικούς καφενέδες που μας τάιζαν με 10€ το άτομο, μέσα κι οι ρακές, και μερικά από τα καλύτερα θέατρα της Αθήνας μας έβγαζαν στο διάλειμμα για τσιγάρο απέναντι από μισάνοιχτες πόρτες με αναμμένα κόκκινα φανάρια. Απλώς, τους τελευταίους μήνες αυτή η ισορροπία ανατρέπεται, τα βγαλμένα από το Κολωνάκι των 00s μαγαζιά αυξάνονται και πληθύνονται, ο χαρακτήρας της γειτονιάς αλλοιώνεται και οι τιμές συμπαρασύρονται προς τα πάνω.

Ναι, φταίει και ο πληθωρισμός που το 10€ το άτομο στον καφενέ έχει γίνει σχεδόν 20€, φταίει όμως και αυτό που σε άπταιστα ελληνικά αποκαλούμε gentrification και σε μετάφραση αστικό εξευγενισμό: Αυτό που συμβαίνει όταν μια γειτονιά αρχίζει να απευθύνεται λιγότερο στους κατοίκους της και περισσότερο στους επισκέπτες της, η αγοραστική δύναμη των οποίων σπρώχνει τις τιμές (των ενοικίων περιλαμβανομένων) προς τα πάνω.

Σαν άλλα γαλατικά χωριά, βέβαια, υπάρχουν ακόμα οι διευθύνσεις εκείνες που αντιστέκονται στον κατακτητή, κι ελπίζουμε να συνεχίσουν να αντιστέκονται για πολλά χρόνια ακόμα. Τις μαζέψαμε σε μια λίστα - φόρο τιμής σε αυτό που εννοούμε όταν περιγράφουμε ένα μαγαζί ως «μεταξουργειώτικο» ακόμα και αν δεν βρίσκεται στο Μεταξουργείο.

Η Τυφλόμυγα (Παραμυθίας 22, τηλ.: 2155017177) απλώνει τραπεζάκια έξω στον πεζόδρομο της Παραμυθίας, που είναι ένα χάρμα οφθαλμών ειδικά τις ανοιξιάτικες νύχτες και τα ηλιόλουστα ανοιξιάτικα μεσημέρια. Φιλοξενεί συχνά πυκνά και λάιβ με παλιά λαϊκά και ρεμπέτικα, φτιάχνει και τις καλύτερες ίσως baby πατάτες με δεντρολίβανο στην Αθήνα. Άλλα μεζεδάκια που αξίζει να δοκιμάσεις είναι το απάκι κοτόπουλο, ο καγιανάς με φέτα, το κοτόπουλο με ρύζι και κάρυ, οι κολοκυθοκεφτέδες με σως γιαουρτιού και τα γιαγιαδίσια κεφτεδάκια στο τηγάνι. Με τις απαραίτητες ρακές, λογαριασμός στα 15-17€ το άτομο.

Ο Λούης (Λεωνίδου 87, τηλ: 21 0347 6926) παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα στέκια της γειτονιάς του: Το να βρεις ελεύθερο τραπεζάκι εδώ είναι το αθηναϊκό ισοδύναμο του να σου κάτσει το Τζόκερ. Αν τα καταφέρεις, δοκίμασε οπωσδήποτε τη σπιτική πατατοσαλάτα, τα γιαπράκια, το αρμένικο σουτζούκι, και τη σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια. Φημίζεται για την εξαιρετική ρακή του, έχει και ωραία κρασιά και ουζάκια, και τιμές που δύσκολα ξεπερνούν τα 15€ το άτομο για αλκοολοποσία μετά (χορταστικού) τσιμπολογήματος.

Το Καμπεθόν (Κεραμεικού 110, τηλ.: 21 5550 6414) έχει μακράν την ωραιότερη αυλή της περιοχής –και είναι δύσκολος ο ανταγωνισμός, μιλάμε για την απόλυτη αυλο-γειτονιά της Αθήνας. Πνιγμένη στο πράσινο, στρωμένη με βοτσαλάκι και φωτισμένη από τα φώτα αλλοτινών πανηγυριών, μας κάνει να του συγχωρούμε ακόμα και τα μεγάλα περιθώρια για βελτίωση που αφήνει η κουζίνα. Στα τσιμπολογήματα που συνοδεύουν τις ρακο/μπυρο-ποσίες μας ξεχωρίζουν η λιβανέζικη μελιτζανοσαλάτα Baba Ganoush, η πανσέτα φούρνου σιγομαγειρεμένη με μπαλσάμικο και ντοματίνια, και η τηγανιά από χοιρινό ψαρονέφρι με σάλτσα σόγιας, πιπεριές, τζίντζερ και λάιμ. Λογαριασμός, στα 15-17€ το άτομο.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Καμπεθόν (@cabezon.bar)

Τα Κανάρια (Κεραμεικού 88, τηλ: 21 0342 5166) κλείνουν την τριάδα των σούπερ σταρ της περιοχής, μετρώντας τα χρόνια τους σε δεκαετίες –πρωτοάνοιξαν το 2008, μοιάζει όμως λες και ήταν εδώ από πάντα– και τους φανατικούς θαμώνες τους σε εκατοντάδες. Εδώ θα δοκιμάσεις κεφτεδάκια σε ωραία κόκκινη σάλτσα, ντολμαδάκια, φέτα μπουγιουρντί, πατζαροσαλάτα με σκορδάκι, χταποδάκι ξυδάτο, ψητά μανιτάρια με βαλσάμικο, πανσετάκια, απάκι, καβουρμά και σύγκλινο Μάνης. Ρακές, ουζάκια και τσίπουρα ρέουν άφθονα, ο δε λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-17€ το άτομο.

Η Korova (Κεραμεικού 93-95, τηλ.: 21 3030 1210) έχει με διαφορά το καλύτερο φαγητό της λίστας, το οποίο σερβίρει σε τραπεζάκια έξω στο φαρδύ πεζοδρόμιο που είναι και σκεπασμένο, για να μην έχεις να ανησυχείς για απρόβλεπτες ανοιξιάτικες μπόρες. Στα «οπωσδήποτε» του μενού σημείωσε τα πελμένι, ζυμαρικά γεμισμένα με κιμά και σερβιρισμένα με γιαούρτι και κόκκινη σάλτσα, το χούμους, τον καβουρμά, το μπιφτέκι από κόκκινη φακή, παντζάρι και καρότο, και τα μπριζολάκια με spicy barbecue σως. Για ένα σούπερ χορταστικό τσιμπολόγημα με τις απαραίτητες ρακές, θα υπολογίσεις γύρω στα 17€ το άτομο.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Κορόβα (@athenskorova)

Το Sabir (Πλαταιών 18, τηλ.: 210 345 2276) έχει μια κουκλίστικη αυλή στρωμένη με νησιώτικες πλάκες που σε βάζει σε μουντ διακοπών με το που πιάσεις τραπεζάκι. Λόγος από μόνη της να έρθεις εδώ είναι επίσης η ψημένη ρακή που φέρνουν απευθείας από την Αμοργό. Για το τσιμπολόγημα, παραγγέλνεις μεζεδάκια σαν το μπεκρή μεζέ, το απάκι στο πήλινο και το λουκάνικο με πράσο, και ο λογαριασμός βγαίνει εκεί γύρω στα 15-17€ το άτομο.

Το Cachou (Σφακτηρίας 20, τηλ.: 699 445 8452) το ξέρεις κι αυτό για την πανέμορφη, χαλικόστρωτη αυλή του με τις χρωματιστές καρεκλίτσες και την ατμόσφαιρα καλοκαιρινού πανηγυριού. Στα μεζεδάκια του ξεχωρίζουν οι πατάτες τηγανιτές με κιμά, το λουκάνικο γεμιστό με γραβιέρα, τα κεφτεδάκια όπως τα τηγάνιζε η γιαγιά, τα ζουμερά χοιρινά μπριζολάκια και οι ποικιλίες ψητών λαχανικών στο γκριλ. Συνοδεύεις με ουζάκια ή ρακές, και πληρώνεις γύρω στα 15-17€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v