Τα κορυφαία πεϊνιρλί της πόλης

Από τη Δροσιά μέχρι τη Δραπετσώνα κι από το Αιγάλεω μέχρι τους Αμπελόκηπους ψάξαμε, βρήκαμε και δοκιμάσαμε τα πιο νόστιμα πεϊνιρλί της πόλης.

Τα κορυφαία πεϊνιρλί της πόλης

Καλές οι πίτσες δεν λέμε, όμως όσοι ξέρουν προτιμούν πεϊνιρλί και ποιος μπορεί να τους αδικήσει, ειδικά όταν επιλέγουν τα καλύτερα και πιο γευστικά σποτ της πόλης που εξασκούν την χειροποίητη κι αυθεντική συνταγή του. Βουτυράτα, ελαφρώς καυτερά, κρατσανιστά, πικάντικα, παστουρμάτα και διαολεμένα νόστιμα, αυτά είναι τα πιο λαχταριστά πεϊνιρλί της Αττικής.

Ελευθεριάδης

Σολωμού 26, Δροσιά, τηλ: 21 0622 9003

Κοντά έναν αιώνα μετά, από το 1928 ο Ελευθεριάδης συνεχίζει με την ίδια αγάπη και το ίδιο μεράκι να ψήνει χειροποίητο παραδοσιακό πεϊνιρλί, στον ίδιο ξυλόφουρνο που έφτιαξε τότε ο παππούς Γιάννης, κάνοντας τη Δροσιά τον απόλυτο προορισμό για τους πεϊνιρλολάτρεις.

Στα τραπέζια του Ελευθεριάδη στο χαλίκι θα φας κορυφαίο πεϊνιρλί με λαχταριστή ζύμη και πλούσιο τυρί που λιώνει και ζητάει… βούτες. Οι επιλογές που έχεις εδώ είναι σκέτο, με μπέικον/αυτό, με σουτζούκι ή/και κιμά, και σπέσιαλ με μπέικον, λουκάνικο, κιμά και αυγό. Συνοδεύονται απαραιτήτως με κολοκυθάκια τηγανιτά και ωραιότατο τζατζίκι. Η τιμή του ξεκινά από 7,5€.

Πεϊνιρλί Τεχλικίδης "Πευκάκια"

Αργοναυτών 13, Δροσιά, 210 6229002

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by PAK SISTERS (@pak.sisters)

Όταν ο παππούς Τεχλικίδης ήρθε από τον Πόντο, έφερε μαζί του τα μυστικά του τόπου του. Και φυσικά, το μυστικό για το αφράτο, καλοψημένο πεϊνιρλί που μόνο στον Πόντο ξέρουν να φτιάχνουν.

Το 1936, η οικογένεια ανοίγει το πρώτο μαγαζί στη Δροσιά κι έκτοτε τα πεϊνιρλί του Τεχλικίδη γίνονται ανάρπαστα μέχρι και σήμερα όπου ορδές ζυμαροφάγων καταφθάνουν για χάρη τους από όλα τα σημεία της Αττικής. Το τυρί πλούσιο και νοστιμότατο, ενώ τα έξτρα υλικά περιλαμβάνουν κιμά, σουτζούκι, παστουρμά, μπέικον και αυγό. Αν μας ζητούσες να διαλέψουμε θα σου λέγαμε ότι αυτό με τον παστουρμά κερδά στις λεπτομέρειες. Από 4,80€ ξεκινάει το μικρό και από 7,80€ το μεγάλο.

Θέμης

25ης Μαρτίου 25, Δροσιά, 210 6229409

Kλείνουμε την Αγία Τριάδα του πεϊνιρλί στη Δροσιά με τον Θέμη, ο οποίος ξεκίνησε το μακρινό 1963 να σερβίρει στην ταβέρνα παραδοσιακές χειροποίητες ζυμαρονοστιμιές. Ψήνεται παραδοσιακά, σε ξυλόφουρνο για να γίνει τόσο τραγανό όσο πρέπει και «ντύνεται» με ό,τι υλικά λαχταράς. Εδώ το μυστικό είναι το τυρί που λιώνει σε κάθε σου μπουκιά και το αιγοπρόβειο βούτυρο που αγκαλιάζει τρυφερά τη ζύμη. Το πεϊνιρλί με το σουτζούκι είναι εγγύηση, όμως η πολίτικη καρδιά μας είναι δωσμένη σε αυτό με τον παστουρμά. Τούμπανο και το καλτσόνε του.

Χαβέλας

Θηβών 358, Αιγάλεω, τηλ.: 21 0531 5659

Ο Χαβέλας στο Αιγάλεω εδώ και πολλά χρόνια –άνοιξε το 1974- σε προσκαλεί για μια γευστική εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη. Το μυστικό της εξαιρετικής γεύσης κρύβεται στη φρέσκια ζύμη του που φτιάχνεται με προζύμι και συνδυάζεται με αρίστης ποιότητας υλικά, προσφέροντας μια τεράστια γκάμα επιλογών που δεν θα αφήσει κανέναν παραπονούμενο. Κριτσανιστό κι έξτρα λαχταριστό το πεϊνιρλί του Χαβέλα βάζει δύσκολα σε διατροφολόγους και στους πελάτες του. Αυτό που ξεχωρίζει από το μενού του είναι το χαρακτηριστικό με τυρί, αυγό και μοσχαρίσιο κιμά. Πολύ δυνατό και το χωριάτικο με τυρί, ντομάτα, πιπεριές κι ελιές. Οι τιμές ξεκινούν από 3,70€.

Μπάρμπα Σταύρος

Ελ. Βενιζέλου 72, Δραπετσώνα, τηλ: 2104610962

Μαγαζί θρύλος στα πειραιώτικα πέριξ ο Μπαρμπά Σταύρος με το όνομα παραμένει ένας από τους γαστρονομικούς λόγους για να επισκεφθείς τη Δραπετσώνα και να δοκιμάσεις τα θρυλικά πεϊνιρλί του. Με περισσότερα από 80 χρόνια στην πιάτσα συνεχίζει ακάθεκτος να σερβίρει διαλεχτά πεϊνιρλί στο παλιακό και ρετρό μαγαζάκι του.

Αφράτη ζύμη, μπόλικο βούτυρο και μέγεθος… πίτσας εγγυώνται άψογη γευστική απόλαυση, η οποία εντείνεται με την προσθήκη παρελκομένων όπως φρέσκο αυγό, παστουρμάς, μανιτάρια, σουτζούκι, πιπεριά, ζαμπόν και ό,τι τραβάει η όρεξη του πελάτη. Σαν βρεθείς εκεί αξίζει να δοκιμάσεις και την πίτσες του. Οι τιμές κυμαίνονται στα 5€

Πεϊνιρλί Ιωνίας

Πανόρμου 3, Αμπελόκηποι, τηλ: 21 0646 2854

Αυθεντικό, καυτό, μυρωδάτο κι έξτρα βουτυράτο το παραδοσιακό Πεϊνιρλί Ιωνίας έχει αναγκάσει όλη την Αθήνα σχεδόν να στριμωχτεί στο θρυλικό μαγαζάκι στη συμβολή Πανόρμου κι Αλεξάνδρας.

Το βούτυρο ρέει άφθονο, ενώ σταθερές αξίες αποτελούν αυτά με τον παστουρμά και το σουτζούκι που θα ξυπνήσουν ερεθιστικές αναμνήσεις στον ουρανίσκο σου. Οι επιλογές για τους αντιφρονούντες είναι αρκετές με το πεϊνιρλί μελιτζάνα να απογειώνει κάθε σου μπουκιά, όπως αντίστοιχα κι αυτό με το πικάντικο πεπερόνι. Στα συν οι προσιτές τιμές αφού τα πεϊνιρλί ξεκινούν από 3€.

Smak

Ρόμβης 21, Σύνταγμα, τηλ: 2114211129

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Smak. (@smakathens)

Από τα παραδοσιακά πεϊνιρλάδικα περνάμε τώρα στο Smak, μια νέα σχετικά προσθήκη που είναι πάντοτε φρεσκοφουρνιστή, αλλά δεν φοβάται την πατροπαράδοτη συνταγή που γνωρίζαμε από παιδιά.

Εδώ δεν ξέρεις ποια πειραγμένη επιλογή να πρωτοδιαλέξεις, ξεχωρίζοντας ωστόσο το Smak με μοτσαρέλα, λεμόνι και ρίγανη, το Ταρτούφο με φρέσκα μανιτάρια, κρέμα τρούφας και σπανάκι, το Μεσογειακό με μοτσαρέλα, τοματίνια, ελιές κατίκι και ρίγανη, και το Σουτζούκι με μοτσαρέλα και πικάντικο σουτζούκι Δράμας. Φτιάχνουν και γλυκά πεϊνιρλί που αξίζουν δοκιμής, με βάση λευκής σοκολάτας, μπισκότο και σοκολάτα γάλακτος ή βάση πραλίνας pistachio, με κρέμα pistachio. Οι τιμές ξεκινούν από τα 4€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v