Ασκήσεις για να ανακουφιστείς από το φούσκωμα

Νιώθεις το γαστρεντερικό σου σύστημα πρησμένο; Θες να ανακουφιστείς; Κι όμως, υπάρχουν ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν.

Ασκήσεις για να ανακουφιστείς από το φούσκωμα

Γράφει η Αναστασία Δημοπούλου, personal trainer /yoga instructor του Fly the Gap Training Studio στο Χαλάνδρι

Υποφέρεις συχνά από φούσκωμα ή δυσκοιλιότητα; Πάσχεις από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή από παλινδρομήσεις;

Οι περισσότεροι από μας είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα πέψης όπως φούσκωμα-πρήξιμο μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων ή ροφημάτων χωρίς απαραίτητα να υπάρχει κάποια πάθηση.

Τα βήματα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την εξάλειψη τους είναι απλά, αρκεί να αφιερώσεις λίγο χρόνο κάθε μέρα.

Αρχικά είναι εξαιρετικά χρήσιμο φυσικά να βελτιώσεις την διατροφή σου αυξάνοντας την πρόσληψη φυτικών ινών και τροφών πλούσιων σε προβιοτικά, ακόμα και κάποιο συμπλήρωμα.

Επίσης, πίνε πολύ νερό και, το κυριότερο, βάλε στη ζωή σου την τακτική άσκηση. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως ένα ήπιο περπάτημα 15-20 λεπτά μετά το γεύμα μειώνει το αίσθημα του φουσκώματος περισσότερο από τη χρήση κάποιου φαρμακευτικού σκευάσματος.

Εκτός από το περπάτημα, συστήνεται και η άσκηση υψηλής έντασης τύπου διαλλειματική προπόνηση (HIIT, Cross Training κ.α.)

Πάμε όμως να δούμε και μερικές ήπιες ασκήσεις -διατάσεις που θα σε ανακουφίσουν σε 5 μόλις λεπτά, οριακά από τον καναπέ σου. Ή κάτω από αυτόν.

Άσκηση 1

Στάσου σε όρθια θέση, με τα πόδια στο άνοιγμα των ισχύων σου, και κατέβα σε κάθισμα για 30’’. Επανάλαβε για 2-3 φορές.

Άσκηση2

Ξάπλωσε ανάσκελα και τράβηξε τα γόνατα σου προς το θώρακα. Ανασήκωσε το κεφάλι κ τους ώμους. Αγκάλιασε τα πόδια σου. Κράτησε την θέση για λίγα λεπτά.

Άσκηση 3

Σε ύπτια θέση κλείδωσε το γόνατο στο στήθος αφήνοντας το άλλο πόδι βαρύ στο πάτωμα. Κράτησε την θέση για 30’’ και άλλαξε πόδι.

Άσκηση 4

Σε ύπτια θέση, σήκωσε το πόδι σε ορθή γωνία (θέση τραπεζάκι) και ξεκίνησε να κάνεις μικρές κυκλικές περιφορές προς τα μέσα και προς τα έξω.

Επανέλαβε με το άλλο πόδι.

Άσκηση 5

Κράτησε την ύπτια θέση και τέντωσε το πόδι 30-40 μοίρες από το πάτωμα, κάνε κυκλικές περιφορές προς τα μέσα και προς τα έξω. Επανάλαβε με το άλλο πόδι.


Άσκηση 6

Ξάπλωσε αναπαυτικά, λύγισε και άνοιξε τα πόδια σου σε παράλληλη θέση στο άνοιγμα της λεκάνης και κάνε μια ισομετρική άρση. Kράτησε την θέση για 30’’. Επανάλαβε για 2-3 φορές.

Άσκηση 7

Η αγαπημένη μας ‘’στάση του παιδιού’’. Κάθισε στα γόνατα και χαμήλωσε τη λεκάνη μέχρι οι γλουτοί να ακουμπήσουν τις φτέρνες και το μέτωπο να έρθει προς το πάτωμα. Κράτησε την θέση μερικά λεπτά.

Άσκηση 8

Μία από τις πιο γνωστές θέσεις της γιόγκα. (marichyasana) Κάθισε στο πάτωμα, με ίσια πλάτη, λύγισε το ένα πόδι προς το στήθος, με το αντίθετο χέρι στρίψε προς το λυγισμένο σου πόδι. Στρίβοντας προσπάθησε να κοιτάξεις μακριά, πάνω από τον ώμο σου.

Κράτησε την θέση για 5 αναπνοές και άλλαξε πλευρά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διατροφή και τις κατάλληλες ασκήσεις για την υγεία του πεπτικού συστήματος, μπορείς να συμμετέχεις στο workshop που θα κάνουμε στις 28 Μαρτίου στο Fly the Gap Training Studio στο Χαλάνδρι.

Θα μιλήσουμε με την διατροφολόγο Σοφία Μποτέλλη ιδιοκτήτρια του benefeat και θα ακολουθήσει ασκησιολόγιο ειδικά προσαρμοσμένο στη επίλυση των συμπτωμάτων του πρηξίματος-φουσκώματος. Το κόστος ανέρχεται στα 30€ κατ’ άτομο.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by FLY THE _ GAP (@ftg.trainingstudio)

 

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v