Οι (λιαστές) ντομάτες του χειμώνα

Η Αγάπη, αφού πλέξει το εγκώμιο της λιαστής ντομάτας, μας δείχνει τρεις πεντανόστιμες συνταγές. 

Οι (λιαστές) ντομάτες του χειμώνα

Μην μας ξεγελάει ο Μάρτης, χειμώνα έχουμε ακόμα, έστω κι αυτόν τον φετινό που χειμώνα ακριβώς δεν τον λες. Αλλά κι όταν με το καλό μπούμε επίσημα στην άνοιξη σε λίγες μέρες, ντομάτες καλές θα αργήσουμε πολύ για να φάμε, αν φάμε ποτέ... Τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε, παρόλο που αρχίζω και βλέπω γεμιστά από τώρα και με πιάνουν τα διαόλια μου. Αυτή την κουβέντα την κάνω όποτε βρω την ευκαιρία και να με συγχωρείτε εάν γίνομαι κουραστική, εμμονική κι ό,τι άλλο νομίζετε, αλλά τα γεμιστά τον Μάρτιο δεν μπορεί παρά να είναι άνοστα, όσο κι αν κάποιοι δεν θέλουν να το καταλάβουν. Αυτά (ξανα)είπα και πάμε παρακάτω.

Αντιθέτως, οι λιαστές ντομάτες (όπως άλλωστε και ο πελτές και οι συντηρημένες ντομάτες κάθε είδους), είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να βάλουμε στα φαγητά μας μέχρι το καλοκαίρι. Τα έχουν όλα, και τη γεύση και το άρωμα και άπαντα τα θρεπτικά συστατικά. Δεν λείπουν ποτέ από το ντουλάπι μου και έχω χίλιες δυο νόστιμες ιδέες για να τις απολαμβάνω, όπως σε σαλάτες, μπρουσκέτες και σάντουιτς, σε ομελέτες και σάλτσες, για μεζέδες και φαγητά. Τρεις από αυτές σας δείχνω σήμερα, η κάθε μια ξεχωριστή και πολύ νόστιμη.

 

Σημ.: Στην αγορά βρίσκουμε τις λιαστές ντομάτες σε τρία κύρια είδη: Αποξηραμένες και δεμένες με σπάγκο σαν κολιέ, αποξηραμένες σε βάζο ή σε κενό αέρος χωρίς λιπαρή ουσία και σε βάζα με ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο. Οι αποξηραμένες χρειάζονται μούλιασμα σε ζεστό νερό για να μαλακώσουν πριν τις χρησιμοποιήσουμε. Στις τρεις πιο κάτω συνταγές χρησιμοποίησα 2 βάζα με λιαστές ντομάτες σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, έκαστο συνολικού καθαρού βάρους 240 γρ. (ένα ολόκληρο για την πρώτη συνταγή και από μισό για τις άλλες δύο). Εάν για οποιονδήποτε λόγο βρείτε μόνον αυτές σε ηλιέλαιο, σας συνιστώ να τις στραγγίσετε όσο καλύτερα γίνεται γιατί το ηλιέλαιο έχει βαριά μυρωδιά και, όπως γνωρίζετε, πολύ χαμηλότερη διατροφική αξία από αυτήν του ελαιολάδου.

ΠΑΣΤΑ ΛΙΑΣΤΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΜΕ ΕΛΙΕΣ & ΚΑΡΥΔΙΑ
Η φυσική γλύκα της λιαστής ντομάτας κοντράρει με την αλμύρα της ελιάς και μαζί φτιάχνουν έναν απίθανο μεζέ.  

 

Στο multi ή στο blender βάζουμε τις λιαστές ντομάτες από ένα βάζο συνολικού καθαρού βάρους 240 γρ., 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο της συσκευασίας, 10 μαύρες ελιές και 10 πράσινες αφού τους αφαιρέσουμε τα κουκούτσια, 1 σκ. σκόρδου, μπόλικα φύλλα φρέσκου βασιλικού, μαύρο πιπέρι και προαιρετικά λίγο μπούκοβο και μια χούφτα καρύδια που έχουμε προηγουμένως καβουρδίσει ελαφρώς (αλάτι δεν χρειάζεται λόγω των ελιών).

 

Δουλεύουμε το μηχάνημα με κοφτές επαναλαμβανόμενες κινήσεις για να μην γίνουν τα υλικά εντελώς πολτός. Αν κολλήσει το μηχάνημα και χρειαστεί περισσότερο υγρό, προσθέτουμε σταδιακά λίγο ακόμη ελαιόλαδο από τη συσκευασία. Βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το ξύσμα από ένα μεγαλούτσικο λεμόνι, ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη ψιλοκομμένο βασιλικό. Συνοδεύουμε με κράκερς ή ψημένο ψωμί.

 

Tips

·         Ο συνδυασμός των μαύρων με τις πράσινες ελιές είναι, κατά τη γνώμη μου, πολύ ενδιαφέρων. Βεβαίως, μπορείτε να επιλέξετε και μόνο ένα είδος.
·         Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε και λίγη κάππαρη, την οποία δεν θα πολτοποιήσετε αλλά θα ψιλοκόψετε με μαχαίρι.
·         Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα καρύδια με αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης ή κουκουναρόσπορους.
·         Αυτή η πάστα γίνεται και τέλεια σάλτσα για ζυμαρικά: Αφού βράσουν τα ζυμαρικά, αραιώνουμε την πάστα με λίγο από το αμυλούχο νερό και ανακατεύουμε καλά. Μπορούμε, επίσης, να προσθέσουμε και λίγη μαλακή φέτα ή άλλο μαλακό λευκό τυρί, όπως κατίκι, γαλοτύρι, ξινομυζήθρα, κ.λπ.

ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΕ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ,ΣΕΛΕΡΙ, ΣΕΣΚΟΥΛΑ & ΜΥΡΩΝΙΑ
Εξόχως μοσχομυριστό φαγητό, χορταστικό, υγιεινό, χορτοφαγικό και νηστίσιμο

 

Βράζουμε 500 γρ. γίγαντες που έχουμε μουλιάσει για πολλές ώρες σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ούτως ώστε να βράσουν μέχρι μέσα χωρίς να διαλυθούν και χωρίς να χυλώσουν σε αυτό το στάδιο. Τους στραγγίζουμε, αφού κρατήσουμε 1 φλ. τσ. από το νερό στο οποίο έβρασαν (θα βοηθήσει αργότερα στο χύλωμα).

 

Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο και το τρυφερό μέρος από 3 κλαριά σέλερι, χοντροκομμένα και αυτά. Μόλις τα λαχανικά μαλακώσουν και γίνουν διάφανα (τα βοηθάμε με λίγο αλάτι και ελάχιστο νερό για να αχνιστούν χωρίς να πάρουν χρώμα), προσθέτουμε 1 κ.γλ. καπνιστή ή γλυκιά πάπρικα, 1 γεμάτη κ.σ. πελτέ ντομάτας και προαιρετικά ½ κ.γλ. μπούκοβο (ή και λίγο περισσότερο για πιο καυτερή γεύση) και συνεχίζουμε για λίγα λεπτά το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε 1 κουτί ολόκληρα ντοματάκια χοντροκομμένα, μαζί με τον χυμό τους, μισή συσκευασία από τις λιαστές ντομάτες (περίπου 10) και όσο ελαιόλαδο έχουν πάνω τους (δηλ. δεν τις στραγγίζουμε, αλλά δεν βάζουμε και όλο το ελαιόλαδο) κομμένες σε μικρότερα κομμάτια, τους γίγαντες και το νερό που κρατήσαμε. Αλατοπιπερώνουμε, φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς σε πολύ χαμηλή και σιγοβράζουμε μέχρι οι γίγαντες να χυλώσουν και η σάλτσα να μείνει χωρίς υγρά. Όταν ανακατεύουμε το κάνουμε προσεκτικά και απαλά για να μην διαλυθούν οι γίγαντες.

 

Στο τέλος προσθέτουμε 2 γεμάτες χούφτες χοντροκομμένα σέσκουλα (τα φύλλα και το τρυφερό μέρος των κοτσανιών) και το ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ή λεμόνι, αν και το πορτοκάλι είναι πιο ξεχωριστό). Μόλις τα χόρτα μαραθούν αποσύρουμε από τη φωτιά, δοκιμάζουμε, διορθώνουμε τη γεύση εάν χρειαστεί και αφήνουμε το φαγητό να χλιάνει. Μοιράζουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε με μυρώνια (ή μαϊντανό, εάν δεν βρούμε).

ΣΤΗΘΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ, ΣΠΑΝΑΚΙ & ΤΥΡΙ
Γίνεται το στήθος κοτόπουλου να γίνει ζουμερό και νόστιμο; Αμέ!

 

Με ένα μυτερό μαχαίρι ανοίγουμε τα στήθη του κοτόπουλου δημιουργώντας μια «τσέπη», προσέχοντας να μην φτάσουμε μέχρι το τέρμα. Τα περιποιούμαστε μέσα κι έξω αλείφοντάς τα με ελάχιστο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και καπνιστή ή γλυκιά πάπρικα. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μαραίνουμε δύο χούφτες χοντροκομμένο σπανάκι και το αλατοπιπερώνουμε.

 

Κόβουμε σε μικρούς κύβους λιαστές ντομάτες που έχουμε στραγγίξει (2-3 για κάθε στήθος) και λίγο τυρί της αρεσκείας μας: εγώ έβαλα καπνιστό Μετσόβου για να ταιριάξει με την καπνιστή πάπρικα και φρέσκια mozzarella. Προσθέτουμε λίγα φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού (ταιριάζει και το δενδρολίβανο). Γεμίζουμε τα στήθη με τις ντομάτες, το τυρί και το σπανάκι, σπρώχνοντας τα υλικά απαλά και κλείνουμε κατά μήκος του ανοίγματος με οδοντογλυφίδες.

 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα. Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι (ή ένα τηγάνι κατάλληλο και για φούρνο, εάν έχουμε) και σοτάρουμε τα στήθη του κοτόπουλου μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές (αν ξεφύγουν λίγα υλικά από τη γέμιση δεν πειράζει). Μεταφέρουμε σε πυρίμαχο σκεύος που έχουμε λαδώσει ελαφρώς και ψήνουμε για περίπου 15΄ μέχρι να λιώσει εντελώς το τυρί και το κρέας να ψηθεί μέχρι μέσα. Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρουμε πάραυτα, όσο το τυρί είναι ακόμη λιωμένο και λαχταριστό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v