Tι να τρώω στην εγκυμοσύνη για να είμαι ασφαλής;

Αν ψάχνεις το σωστό διατροφολόγιο για όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου τότε σπεύσε να διαβάσεις πώς και τι.

Tι να τρώω στην εγκυμοσύνη για να είμαι ασφαλής;

Η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία της εγκύου όπως αντίστοιχα και του εμβρύου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι διατροφικές ανάγκες αυξάνονται, καθώς ο οργανισμός πρέπει να υποστηρίξει την ανάπτυξη και την υγεία του εμβρύου. Αν τώρα αναζητάς κάποιες κατευθυντήριες χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την διατροφή σου προκειμένου να είσαι υγιής καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εμείς θα σου απλώσουμε για άλλη μια φορά τη χείρα βοηθείας μας, με την ελπίδα να μας φωνάξεις στα βαφτίσια του μωρού ώστε να μας βγάλεις την υποχρέωση.

Γενικές συμβουλές

Προτεραιότητά σου πρέπει να είναι οι τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο, όπως το κόκκινο κρέας στη μορφή μοσχαριού (απόφυγε το χοιρινό διότι είναι πιο λιπαρό και δεν έχει τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο) και τα πράσινα σκουρόχρωμα λαχανικά (το σπανάκι, το μπρόκολο, τα σπαράγγια). Προκειμένου να γίνει απορρόφηση του σιδήρου από τις φυτικές πηγές σιδήρου, θα πρέπει να συνοδεύεται από μία πηγή βιταμίνης C (πχ λεμόνι, πορτοκάλι, φυσικός χυμός πορτοκάλι).

Οπωσδήποτε πρέπει να γίνεται επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης, η οποία υπάρχει στις ζωικές τροφές όπως το κόκκινο κρέας στη μορφή μοσχαριού, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το αυγό.

Μην τρως συκώτι, όπως επίσης και μεγάλα ψάρια σαν το σολομό, το σκουμπρί, τον ξιφία επειδή μπορεί να έχουν υψηλή συγκέντρωση υδραργύρου. Απόφυγε και οποιοδήποτε ψάρι είναι σε κονσέρβα όπως ο τόνος. Eπίσης, απόφυγε τελείως τα θαλασσινά (μύδια, στρείδια, γαρίδες, χταπόδι, χτένια κλπ) και το sushi. Προτίμησε αντ’ αυτών τα μικρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, καθώς τα κόκκαλά τους έχουν υψηλή συγκέντρωση ασβεστίου.

1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Στο πρώτο τρίμηνο είναι πολύ σημαντικό να αυξηθεί η ποσότητα φυλλικού οξέος, καθώς βοηθάει στην ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα του εμβρύου, την σύνθεση του DNA και συμβάλλει στην αποφυγή πρόωρου τοκετού.

Σημαντικές πηγές φυλλικού οξέος είναι τα:

Πράσινα λαχανικά: το σπανάκι, το μπρόκολο, το μαρούλι, το λάχανο, τα φασολάκια και ο αρακάς.

Φρούτα: εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ, οι μπανάνες και τα ροδάκινα.

Εξίσου σημαντική είναι και η λήψη ασβεστίου μέσα από γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι και το γάλα, ενώ αντίστοιχα δεν πρέπει να αμελείς την πρόσληψη βιταμίνης Α καθώς είναι απαραίτητη για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του εμβρύου και την ομαλή ανάπτυξη των οργάνων του. Σημαντικές πηγές βιταμίνης Α είναι η γλυκοπατάτα, το καρότο και τα αυγά.

2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Κατά το δεύτερο τρίμηνο κύησης είναι απαραίτητο να επικεντρωθείς στη λήψη επιπλέον θρεπτικών στοιχείων όπως είναι το σίδηρο, το μαγνήσιο και η βιταμίνη D3 προκειμένου να υποστηριχθεί η ταχεία ανάπτυξη του εμβρύου.

Σημαντικές πηγές σιδήρου: όσπρια, ξηροί καρποί, κοτόπουλο και το μοσχαρίσιο κρέας.

Σημαντικές πηγές μαγνησίου: βρώμη, ξηροί καρποί, καλαμπόκι κι ο αρακάς.

Σημαντικές πηγές βιταμίνης D3: αυγά και δημητριακά.

Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι το ασβέστιο, οι πρωτεΐνες και η βιταμίνη B6.

3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου είναι: το γάλα, το γιαούρτι, το λάχανο, το σπανάκι και το μπρόκολο.

Οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης είναι: το γάλα, το κρέας, το κοτόπουλο, τα αυγά και το τυρί.

Οι καλύτερες πηγές Β6 είναι: το κοτόπουλο και οι ντομάτες.

Η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη ενδεχόμενων επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να εξασφαλίσει την υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι πάντα σημαντικό να συζητήσεις τις διατροφικές σας ανάγκες με τον γιατρό σου για να διασφαλίσεις ότι πληρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια υγιή εγκυμοσύνη.

Με πληροφορίες από το iatronet και το mama365

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v