Συνταγές με φινόκιο που πρέπει να δοκιμάσεις

Είτε το αγαπάς είτε το μισείς, το φινόκιο είναι μια ιδιαίτερη προσθήκη στην κουζίνα σου. Και με αυτές τις συνταγές σίγουρα θα το αγαπήσεις.

Συνταγές με φινόκιο που πρέπει να δοκιμάσεις

Μη σε ξενίζει το... ξενικό του όνομα, το φινόκιο είναι η ελληνική μαραθόριζα. Η υφή του είναι τραγανή, η γεύση του είναι αρκετά δυνατή και θυμίζει γλυκάνισο, ενώ οι συνταγές που μπορείς να το βάλεις αμέτρητες.

Παρακάτω σου έχουμε τρεις για να το αγαπήσεις.

Σαλάτα με φινόκιο, πορτοκάλι και κάππαρη

Υλικά:  1 φινόκιο, ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι, 1 πορτοκάλι, σε φέτες, 1/2 πιπεριά τσίλι, 50 γρ. κάππαρη, αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Κόβουμε το φινόκιο στη μέση, αφαιρούμε το κοτσάνι με ένα μαχαίρι και το κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Μεταφέρουμε στο πιάτο σερβιρίσματος και προσθέτουμε ξύσμα από ένα πορτοκάλι.

Ξεφλουδίζουμε το πορτοκάλι και το κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.

Απλώνουμε τις φέτες πάνω στο φινόκιο και προσθέτουμε μισή πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη, την κάππαρη, τον βλαστό του φινόκιο ψιλοκομμένο, πιπέρι, αλάτι και ελαιόλαδο.

Συνταγή από εδώ

Φακές στη γάστρα με φινόκιο

Υλικά:

Για τις φακές: 2 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού φακές, ψιλές ή χοντρές, ξεπλυμένες, 2 δαφνόφυλλα, 3 σκελίδες σκόρδου, 2 - 3 καρφάκια γαρίφαλο, 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο, 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλάτι

Για τη σάλτσα – γαρνιτούρα: 100 ml ελαιόλαδο, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε μέτριες φέτες, 2 μέτρια φινόκιο, καθαρισμένα και σε μέτριες φέτες, 100 ml βαλσαμικό ξίδι, 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένες, 1 κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου, τριμμένοι στο μύλο μπαχαρικών ή κοπανισμένο καλά σε γουδί, 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος (τα φύλλα), αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Για να ετοιμάσουμε τις φακές στην γάστρα με φινόκιο σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τις φακές και προσθέτουμε άφθονο κρύο νερό, ώστε να καλυφθούν περίπου κατά 3 - 4 δάχτυλα.

Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι το νερό να πάρει μια βράση, και στη συνέχεια τη χαμηλώνουμε. Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, το σκόρδο και τα γαρίφαλα και σιγοβράζουμε τις φακές για 25 - 30 λεπτά, ή ώσπου να μισοβράσουν αλλά να μη μαλακώσουν εντελώς.

Περίπου 10 λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το θυμάρι, το ελαιόλαδο και αλάτι και ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα.

Στραγγίζουμε τις φακές, κρατώντας κατά μέρος 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού από το νερό τους, και πετάμε τα δαφνόφυλλα και τα γαρίφαλα. Αφήνουμε φακές και ζωμό κατά μέρος.

Για τη σάλτσα – γαρνιτούρα, σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φινόκιο για 2 - 3 λεπτά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να μαραθούν.

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.

Σβήνουμε με το βαλσαμικό ξίδι, ρίχνουμε τις ελιές και το γλυκάνισο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον άνηθο.

Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.

Σε μια μέτρια γάστρα ή σε ένα πυρίμαχο και βαθύ σκεύος με καπάκι, αδειάζουμε τις φακές και τις περιχύνουμε με το ζωμό τους.

Προσθέτουμε το μείγμα κρεμμυδιού - φινόκιο, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε το σκεύος και φουρνίζουμε σε ένα από τα χαμηλά ράφια. Ψήνουμε το φαγητό για 35 - 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά.

Συνταγή από εδώ 

Μοσχαράκι με φινόκιο

Υλικά: 1 κιλό μοσχάρι κιλότο σε φέτες, λίγο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, 2κ. σ. βούτυρο, 1 ποτήρι λευκό κρασί, 1 κ.σ. χυμό λεμονιού, 2 φινόκιο κομμένα σε χοντρές φέτες, 500γρ. μανιτάρια λευκά σε χοντρές φέτες, 2 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, 1 κ.σ. χυμό λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, λίγο φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε  λίγο λάδι με 1 κ.σ. βούτυρο και το θυμάρι και σωτάρουμε πολύ καλά το μοσχάρι από όλες τις πλευρές να πάρει καλό χρώμα, αλατοπιπερώνουμε και μετά το σβήνουμε με το λευκό κρασί, αφήνουμε 1' να το πιεί και σβήνουμε και με το λεμόνι.

Έπειτα, βάζουμε λίγο λίγο ζεστό νερό και σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε να σιγοβράζει και μόλις το πίνει προσθέτουμε κι άλλο νερό, έως ότου μαλακώσει το κρέας.

Μόλις το κρέας είναι έτοιμο βάζουμε και την άλλη κ.σ. βούτυρο για να δέσει ωραία η σάλτσα.

Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το φινόκιο και τα μανιτάρια μέσα, αλατοπιπερώνουμε λίγο και αφήνουμε να σωταριστούν καλά για λίγη ώρα. Ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να μαλακώσουν λίγο ακόμη αλλά όχι πολύ και διαλύονται, θέλουμε να κρατάνε και να είναι λίγο τραγανά. Μόλις είναι έτοιμα τα ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα με το μοσχάρι και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να πάρουν βράση για 1-2' ίσα να ενωθούν οι γεύσεις.

Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας ή ρύζι, από πάνω το μοσχάρι, λίγα μανιτάρια και φινόκιο και σάλτσα πάνω στον πουρέ.

Συνταγή από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v