Τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι το τέλειο Σαββατοκύριακο

Σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι η ορεινή δόση φύσης και χαλάρωσης που τόσο χρειάζεσαι.

Τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι το τέλειο Σαββατοκύριακο

Άνω, Κάτω και Μεσαία, τρία χωριά σε ένα ή ένα χωρίο σε… δόσεις, τα Τρίκαλα είναι οι σταρ της Ορεινής Κορινθίας και προσφέρουν ένα ωραιότατο πακέτο για να περάσεις ένα φίνο και ορεινό Σαββατοκύριακο, σε απόσταση αναπνοής (μεγάλης) από την Αθήνα.

Παραδοσιακά πέτρινα αρχοντικά και εκκλησάκια με ιστορία που κρατά από τα βάθη του Μεσαίωνα, λιθόστρωτες πλατείες με αιωνόβια πλατάνια και πηγές που αναβλύζουν γάργαρο νεράκι, στολίζουν τις τρεις γειτονιές, που αγναντεύουν από ψηλά τον κορινθιακό κόλπο. Μάλιστα το όνομα τους, λέγεται, πως έχει προκύψει από τα τρία καλά που προσφέρουν: πολύ καλό κλίμα χωρίς υγρασία και με καθαρό αέρα, μπόλικα αμπέλια που βγάζουν καλό κρασί και άφθονα πηγαία νερά.

Αχ, Τρι-καλά!

Οι βόλτες σου εδώ θα ξεκινήσουν από την… κάτω γειτονιά. Εκείνη από την οποία πολύς κόσμος περνά ψάχνοντας μια από τις άλλες δύο συνοικίες. Εδώ θα πιάσεις τραπεζάκι στην κεντρική πλατεία, κάτω από τα δύο αιωνόβια πλατάνια της, θα θαυμάσεις την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, με τις εξπρεσιονιστικές τοιχογραφίες, που χρονολογείται από το 1697, και θα βολτάρεις στα σοκάκια, απολαμβάνοντας τη θέα στις καταπράσινες εκτάσεις που απλώνονται γύρω της.

Στα Μεσαία Τρίκαλα το σκηνικό είναι διαφορετικό. Πολύχρωμες, ξύλινες ταμπέλες δείχνουν το δρόμο για παραδοσιακούς ξενώνες, γραφικά ταβερνάκια και ζεστά café, σχεδόν σε κάθε στροφή του δρόμου, ο οποίος καταλήγει σε μια μεγάλη, πλακόστρωτη πλατεία. Ακριβώς κάτω από αυτήν, η εκκλησία της Μεταμόρφωσης, που χρονολογείται από το 1816, αποτελεί το κυριότερο αξιοθέατο εδώ. Σημείωσε πως από τη μεσαία συνοικία ξεκινούν πολλά από τα μονοπάτια που διασχίζουν τις καταπράσινες πλαγιές της Ζήρειας, καταλήγοντας σε διαφορετικές κορυφές της  - μπορείς να τα τσεκάρεις εδώ

Η Άνω συνοικία, σκαρφαλωμένη στα 1.100 μέτρα αγναντεύει από ψηλά τον Κορινθιακό Κόλπο και είναι ίσως η ομορφότερη εκ των τριών, διάσπαρτη με παραδοσιακά πέτρινα αρχοντικά και εκκλησίες που χρονολογούνται από τον 16ο έως τον 18ο αιώνα. Η χαρακτηριστική λιθόστρωτη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια είναι και εδώ παρούσα, πλαισιωμένη από πέτρινες κρήνες.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, κτισμένη τον 10ο αιώνα, το περίφημο Αρχοντικό των Νοταράδων, και το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Άγιος Γεράσιμος είναι τα κυριότερα αξιοθέατα εδώ, ενώ μία από τις ομορφότερες διαδρομές της Ορεινής Κορινθίας ξεκινά επίσης από εδώ, για να καταλήξει, περνώντας από το μοναστήρι του Αγίου Βλασίου, που χρονολογείται από το 1400, στο οροπέδιο της Ζήρειας, όπου η μαγευτική λίμνη Δασίου και η πανοραμική θέα της γύρω περιοχής κόβουν την ανάσα.

Δόξα σοι!

Μια ώρα διαδρομή από τα Τρίκαλα, η πανέμορφη τεχνητή λίμνη Δόξα φωλιάζει στο μαγευτικό τοπίο της Ζήρειας, γαλήνια και περικυκλωμένη από φαντασμαγορικό δάσος ως εκεί που φτάνει το μάτι σου. Αν ανήκεις στους λάτρεις της πεζοπορίας είναι βέβαιο ότι θα λατρέψεις τα μονοπάτια της, αλλά και τα χωριουδάκια που απλώνονται γύρω της με πρώτο και καλύτερο τον Φενεό με τη σπουδαία ιστορία, το φυσικό κάλλος και τις θρυλικές ταβέρνες του.

Είναι αρκετά μεγάλη για να την περπατήσεις γύρω γύρω, αν όμως θες να συμπληρώσεις βήματα και να έχεις μπόλικα κάδρα για να φωτογραφίσεις μπορείς να το επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση πριν φύγεις μπορείς να προμηθευτείς μπόλικα ντόπια καλούδια (φάβα Φενεού, βότανα, θυμαρίσιο μέλι κ.α.) από τους παραγωγούς που στήνουν τα περίπτερά τους στη μέση της.

Αν έχεις χρόνο, μπορείς να δοκιμάσεις τις επιδόσεις σου στο κανό/καγιάκ ή στο SUP στη λίμνη – περισσότερα εδώ

Εξίσου όμορφη, αν και λιγότερο εντυπωσιακή, είναι η Λίμνη Δασίου, περί τα 20 λεπτά από τα Τρίκαλα, μια από τις λίγες φυσικές λίμνες της Πελοποννήσου και μια από τις ελάχιστες της Ελλάδας σε αυτό το υψόμετρο - 1.480 μέτρων βεβαίως βεβαίως. Η Λίμνη Δασίου είναι αυτό που λέμε εποχική, τα καλοκαίρια εξαφανίζεται, και επανεμφανίζεται χειμώνα, ενώ αν είσαι φαν της πεζοπορίας, μπορείς να την προσεγγίσεις μέσα από μια φανταστική πεζοπορικής διαδρομή 5 ωρών που ξεκινά από τα Μεσαία Τρίκαλα, περισσότερα εδώ

Ωραία όλα αυτά αλλά πεινάσαμε

Στα Τρίκαλα θα φας πολύ καλά. Η κρεατοφαγία εδώ είναι απαραίτητη και οι ταβέρνες των τριών χωριών κατά πλειοψηφία θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπο. Ενδεικτικά, στα Μεσαία Τρικαλα, στο Όπως Παλιά θα δοκιμάσεις ντόπια κρέατα στη γάστρα και πάσης φύσεως μαγειρευτά, αλλά και απίστευτες πίτες και ωραιότατα μαγειρευτά –μην χάσεις το αρνάκι γκιούλμπασι – λογαριασμός στα 20€ το άτομο, με κρασί.

Μεγάλες μερίδες και με σωστό ψήσιμο στα κρέατα θα βρεις στην Ψητοσυνάντηση επίσης στα Μεσαία Τρίκαλα, με δυνατό κοντοσούβλι χοιρινό, μοσχαρίσιο μπιφτέκι και λουκάνικο, αλλά και σούπερ θέα – λογαριασμός κι εδώ περί τα 20€ το άτομο, με κρασί.

Στα Άνω Τρίκαλα, Το Χάνι του Χανιά ανάβει το τζάκι και σε περιμένει να γευτείς άριστα ψημένα κρεατικά όπως μοσχαρίσια μπριζόλα, αλλά και χοιρινό κοντοσούβλι, κοτόσουπα και κόκκορα κρασάτο αν λαχταράς μαμαδίσια μαγειρευτά –λογαριασμός στα 20€ το άτομο, με κρασί.

Στην Καρυά, περί τα 15 λεπτά από τα Τρίκαλα, το ομώνυμο Ταβερνάκι Καρυά, σερβίρει πλάι στο αναμμένο τζάκι παϊδάκια λουκούμια (αρνίσια και πρόβεια), αλλά και μαγειρευτά και κάθε λογής ορεκτικά, όπως η πικάντικη χειροποίητη τυροκαυτερή, τα άγρια χόρτα και το φοβερό χωριάτικο λουκάνικο – λογαριασμός περί τα 18€ το άτομο, με κρασί.

Πού θα μείνεις

Στο εντυπωσιακό Κάστρο των Ονείρων, (έναν πετρόχτιστο ξενώνα με λίγα δωμάτια, παραδοσιακά διακοσμημένα με φοβερή αισθητική και τιμές από 100€ για ένα δίκλινο με τζάκι, με πρωινό) στο Σαλέ των Χρωμάτων (σε ατμοσφαιρικά και… χρωματιστά δωμάτια από 90€ για ένα δίκλινο με πρωινό), και στο πετρόχιστο και φροντισμένο Μαυραγανέικο (με 66€ για ένα δίκλινο με πρωινό).

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v