Μια γεμάτη μονοήμερη στην Ορεινή Κορινθία

Χωριά, μονοπάτια, καταρράκτες, ποταμάκια, φαγητό και όλα όσα προλαβαίνεις να στριμώξεις σε μια αξέχαστη μονοήμερη στην Ορεινή Κορινθία.

Μια γεμάτη μονοήμερη στην Ορεινή Κορινθία

Διαβόητη για τις τιμές των δωματίων της τους χειμερινούς μήνες, η Ορεινή Κορινθία βγαίνει αν δεν το ήξερες και σε budget friendly εκδοχή: Αυτή της μονοήμερης εκδρομής, καθότι απέχει λιγότερες από δύο ώρες από την Αθήνα. Κι αυτά είναι όλα όσα προλαβαίνεις να κάνεις μια γεμάτη χειμωνιάτικη μέρα στις πλαγιές της.

Το Ρέμα των Μύλων

Μιάμιση μόλις ώρα από την Αθήνα, το Ρέμα των Μύλων βρίσκεται στη Ζάχολη, αλλιώς γνωστή και ως Ευρωστίνη, και είναι ένα μέρος μαγικό, όλο τρεχούμενα νερά και μικρά καταρρακτάκια, ό,τι πρέπει για μια μικρή ή μεγαλύτερη πεζοπορία στη φύση. Τα μονοπάτια που το διατρέχουν είναι απολύτως βατά, ακόμα και για πιτσιρίκια –τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, θα ενθουσιαστούν με τις πάπιες που κολυμπούν στη μεγάλη λίμνη, ακριβώς στο σημείο που αφήνεις το αυτοκίνητο, πριν ξεκινήσεις την πεζοπορία.

Διαβάστε περισσότερα - Μια τέλεια μονοήμερη στο Ρέμα των Μύλων 

@in2life_gr Μια έκπληξη σε περιμένει στην Ευρωστίνα της Ορεινής Κορινθίας #μονοημεροταξιδι #κορινθια #ρεματωνμυλων #ευρωστινα #ευρωστιναζαχολη #εκδρομές #ελληνικοτικτοκ #μπεςφοργιουγαμω #fyp #πεζοπορια #πελοποννησος ♬ Little Life - Cordelia

Η Παναγία των Καταφυγίων και η Καρυά
Δες την διαδρομή με τις στάσεις στον χάρτη, εδώ 

Στο δρόμο προς το Ρέμα των Μύλων, ανεβαίνοντας από το Δερβένι, αξίζει να κάνεις μια στάση στην Παναγία των Καταφυγίων, ένα μοναστήρι σκέτο αρχιτεκτονικό θαύμα, που μοιάζει να κρέμεται από τον βράχο, φέρνοντας στο νου κάτι από Μετέωρα.

Μετά, ένα 20λεπτο οδήγησης ή 12,5 χιλιόμετρα από το Ρέμα των Μύλων, θα σε φέρουν στην Καρυά, ένα από τα λιγότερο γνωστά χωριά της Ορεινής Κορινθίας, φημισμένο για δύο πράγματα: Πρώτον, για το ομώνυμο Ταβερνάκι Καρυά, που σερβίρει πλάι στο αναμμένο τζάκι κάτι παϊδάκια λουκούμια, αλλά και μαγειρευτά σαν τον θεϊκό κρασάτο κόκορα με μακαρόνια (λογαριασμός στα 17€ περίπου το άτομο, με τα απαραίτητα κρασιά). Δεύτερον, για ένα φαντασμαγορικό μονοπάτι, γνωστό ως κυκλική διαδρομή της Καρυάς, που ακολουθεί την πορεία του μικρού ποταμιού Όλβιου, στα νερά του οποίου χοροπηδάνε βαλτοβάτραχοι, και διασχίζεται εύκολα σε δυόμιση περίπου ώρες. Χάρτης και λεπτομέρειες εδώ.

Τα Τρίκαλα… Άνω Κάτω

Ακριβώς 7 χιλιόμετρα, ή 11 λεπτά οδήγησης από την Καρυά, ο δρόμος θα σε φέρει στα Μεσαία Τρίκαλα, μία από τις τρεις συνοικίες του πιο ξακουστού από τα χωριά της Ορεινής Κορινθίας. Παραδοσιακά πετρόχτιστα αρχοντικά και εκκλησάκια που επιβιώνουν εδώ από τον Μεσαίωνα, λιθόστρωτες πλατείες με αιωνόβια πλατάνια και πέτρινες κρήνες που αναβλύζουν κρυστάλλινο νερό στολίζουν τις τρεις γειτονιές, οι οποίες αγναντεύουν από ψηλά τον κορινθιακό κόλπο, πράγμα που σημαίνει πως μια βόλτα στα σοκάκια τους επιβάλλεται να την κάνεις, πριν πάρεις να ανηφορίζεις για τις κορυφές του βουνού, που είναι και η τελευταία στάση της μονοήμερής μας.

Για να πάρεις, ωστόσο, δυνάμεις, αν δεν έκατσες ήδη για φαγητό στην Καρυά που λέγαμε προηγουμένως, σούπερ επιλογή είναι και το Όπως Παλιά, στα Μεσαία Τρίκαλα. Σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.050 μέτρων, αυτό εδώ είναι ένα παραδοσιακό εστιατόριο που σερβίρει τοπική κουζίνα να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Μην χάσεις το ζηρειανό σαγανάκι, τη γεμιστή μελιτζάνα Τρικάλων με γραβιέρα, κασέρι και θρούμπι, τα χοιρινά σκαλοπίνια με σάλτσα κάστανο, δαμάσκηνο, σταφίδες και άγριο ρύζι, το μπιφτέκι κόκκορα και το καραμελωμένο χοιρινό. Λογαριασμός με κρασί, στα 20€ περίπου το άτομο.

Ε να πιάσουμε και λίγο χιόνι, μια που ήρθαμε ως εδώ

Ακριβώς 20 λεπτά (12 χιλιόμετρα) απέχει το Χιονοδρομικό Κέντρο της Ζήρειας από τα Μεσαία Τρίκαλα. Μικρούλι αλλά θαυματουργό, ό,τι πρέπει για αρχάριους που θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο σκι ή στον χιονοπόλεμο, έχει την ημερήσια κάρτα στα 10€. Μπορείς επίσης να κάνεις ένα ατομικό μάθημα σκι με εκπαιδευτή (50€ για δύο άτομα), να νοικιάσεις έλκηθρο (10€), ή ένα διθέσιο snowmobile για μηχανοκίνητες βόλτες στο χιόνι (40€). Πολύ ωραίο και το σαλέ του, αν προτιμάς να αράξεις με ζεστή σοκολάτα στο χέρι, χαζεύοντας τις χιονισμένες πίστες.

Δες αναλυτικά τη διαδρομή στο Google Maps με όλες τις στάσεις, την απόσταση από την Αθήνα και την επιστροφή πάλι πίσω, κάνοντας κλικ εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v