Πού να πάω (σχετικά) φτηνά για σκι;

Τα καλά νέα: Άνοιξαν τα χιονοδρομικά της χώρας. Τα κακά νέα: Οικονομικά τα περισσότερα δεν τα λες. Μια ματιά στις τιμές εντός κι εκτός συνόρων.

Πού να πάω (σχετικά) φτηνά για σκι;

Ας μην χρυσώνουμε το χάπι, το σκι είναι ακριβό σπορ. Ακόμα και αν έχεις δικό σου εξοπλισμό, και δεν πληρώνεις κάθε φορά για να νοικιάσεις, το ημερήσιο πάσο είναι ήδη τσιμπημένο στα περισσότερα χιονοδρομικά της χώρας.

Ενδεικτικά, για να κάνεις σκι στον Παρνασσό θέλεις 32€ Σαββατοκύριακα και αργίες, 28€ Δευτέρες και Παρασκευές και 20€ τις υπόλοιπες μέρες. Για να βολτάρεις στο χιονοδρομικό ως επισκέπτης, να παίξεις χιονοπόλεμο και να πιείς τις σοκολάτες σου στο σαλέ, θα πληρώσεις 18€ είσοδο.

Στα Καλάβρυτα, η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη: 30€ για να κάνεις σκι ΣΚ και αργίες, 20€ τις καθημερινές, 15€ αν θέλεις μόνο να βολτάρεις χωρίς να κάνεις σκι.

Υπάρχουν όμως οικονομικά χιονοδρομικά στην Ελλάδα;

Υπάρχουν. Για παράδειγμα, το χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου, το οποίο διαχειρίζεται ο ΕΟΣ Βόλου, είναι μικρό αλλά απολαυστικό, και έχει ημερήσιο εισιτήριο για σκι στα 15€ τα ΣΚ και 12€ τις καθημερινές.

Η επίσης μικρούλα Ζήρεια, το νεότερο σε ηλικία χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας, έχει την ημερήσια κάρτα για σκι στα 10€. Τις μέρες που οι πίστες της δεν έχουν αρκετό χιόνι, μπορείς να νοικιάσεις buggy για να κάνεις βόλτα στο βουνό, σε τιμές που ξεκινούν από 20€ και ανεβαίνουν ανάλογα την διαδρομή που θέλεις να κάνεις.

Η Βασιλίτσα, πάνω από τα Γρεβενά, είναι κατά κανόνα το χιονοδρομικό με τη μεγαλύτερη σαιζόν στην Ελλάδα (ανοίγει πρώτο, κλείνει τελευταίο) και έχει ημερήσιο εισιτήριο για σκι στα 17€ τα ΣΚ και 15€ τις καθημερινές.

Στο Βελούχι, το χιονοδρομικό του Καρπενησίου, το ημερήσιο εισιτήριο για σκι κοστίζει 22€ τα ΣΚ και 12€ τις καθημερινές, ενώ για να κάνεις μόνο βόλτα θα πληρώσεις μόλις 5€.

Ο σούπερ σταρ του βορρά, το Καϊμακτσαλάν, έχει ημερήσιο πάσο για σκι στα 20€ τα ΣΚ και 15€ τις καθημερινές. Αν θέλεις μόνο βόλτα, χωρίς σκι, θα πληρώσεις 10€. Οι ίδιες τιμές ισχύουν και στα γειτονικά 3-5 Πηγάδια. Στο Σέλι, το χιονοδρομικό πάνω από τη Βέροια, θα πληρώσεις 5€ για τη βόλτα, 17€ για να κάνεις σκι τα ΣΚ και 15€ τις καθημερινές.

Αυτά που έχω ακούσει για το Μπάνσκο αληθεύουν;

Όχι. Δηλαδή ναι, αλλά όχι: Το Μπάνσκο έχει ακριβότερο ημερήσιο εισιτήριο για σκι από τα χιονοδρομικά της Ελλάδας, στα 49€, ενώ για να κάνεις μόνο βόλτα θα πληρώσεις 22,50€. Αυτό που όντως ισχύει, και για το οποίο το αγαπούν οι κάτοικοι της βόρειας Ελλάδας, είναι η τεράστια σε διάρκεια σαιζόν του (Δεκέμβριο με Μάιο κατά κανόνα), το χαμηλότερο κόστος ζωής της Βουλγαρίας, και η κοντινή απόσταση: 250 χιλιόμετρα, ή τρεις το πολύ ώρες, από την Θεσσαλονίκη. Α επίσης, το Μπάνσκο έχει εντυπωσιακή οργάνωση και γιγάντιες πίστες που απλώνονται σε 70 χιλιόμετρα –κι αυτό για να έχετε οι αρχάριοι ένα μέτρο σύγκρισης είναι περίπου δύο φορές ο Παρνασσός.

Αν ξεκινάς από την Αθήνα, υπάρχουν οργανωμένα πακέτα που περιλαμβάνουν μεταφορά οδικώς και 3 διανυκτερεύσεις με πρωινό στο Μπάνσκο, όπως αυτό εδώ του Project Bansko από 175€ το άτομο ή αυτό του 18-24.gr στα 153€ το άτομο Σε κάθε περίπτωση, τα εισιτήρια του χιονοδρομικού –είτε για σκι είτε για βόλτα– τα πληρώνεις ξεχωριστά, δεν περιλαμβάνονται στις παραπάνω τιμές. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v