Πήγαμε στη νέα δωρεάν βιβλιοθήκη στο Πάρκο Ελευθερίας

Στο Athens Book Space μπαίνεις, παίρνεις βιβλίο, αράζεις στα γρασίδια και διαβάζεις. Ούτε εγγραφές, ούτε λεφτά, ούτε τίποτα.

Πήγαμε στη νέα δωρεάν βιβλιοθήκη στο Πάρκο Ελευθερίας

Κάποιος έγραψε στο ίντερνετ ότι οι βιβλιοθήκες είναι ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα μέρη στον σύγχρονο κόσμο μας όπου δεν απαιτείται να πληρώνεις λεφτά απλά για να υπάρχεις. Το θυμηθήκαμε πρόσφατα, ανηφορίζοντας το καταπράσινο λοφάκι έξω από τον σταθμό του μετρό Μέγαρο Μουσικής, και χαζεύοντας τον κόσμο που διάβαζε ημιξαπλωμένος στα γρασίδια, εκμεταλλευόμενος άλλη μια φθινοπωρινή λιακάδα.

Το Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων θα το έχει πάρει σίγουρα το μάτι σου σε φωτογραφίες στα social media: Είναι αυτή η εντυπωσιακή, διάφανη κατασκευή που στολίζει εδώ και λίγους μήνες το Πάρκο Ελευθερίας, δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής.

Αποτέλεσμα της συνεργασίας της διεπιστημονικής ομάδας των Μαγδαληνής Σγουρίδη, Αγιάτης Μπενάρδου και Μιχάλη Καλαμαρά, η πιο πρωτότυπη βιβλιοθήκη που έχουμε αυτή τη στιγμή στην Αθήνα φιλοξενεί στα ράφια της πολλές και ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες των τελευταίων χρόνων, προσφορά μεγάλων και γνωστών εκδοτικών οίκων, όπως ο Ψυχογιός, η Διόπτρα, ο Καστανιώτης, ο Πατάκης, οι Αντίποδες και πάει λέγοντας. Και Σαλμάν Ρούσντι βρήκαμε, και Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, και Νταβίντ Γκρόσμαν, και Βικτόρια Χίσλοπ, και Μιροσλάβ Πένκοφ, και Κολίν Χούβερ, και Έμιλι Μπροντέ, και Μάρω Δούκα, και Τζορτζ Όργουελ, και Τζον Στάινμπεκ και Γιάννη Αγγελάκα. Φυσικά, υπάρχει και παιδική γωνιά για μικρούς αναγνώστες.

Η διαδικασία είναι απλούστατη: Αφήνεις στην υποδοχή την ταυτότητα ή το δίπλωμά σου, παίρνεις όποιο βιβλίο θέλεις, βρίσκεις το πιο ηλιόλουστο σημείο του πάρκου, κάθεσαι και διαβάζεις. Για όταν πιάσουν τα κρύα, η βιβλιοθήκη έχει και έναν μικρό αλλά πολύ cozy εσωτερικό χώρο με ξύλινη επένδυση και μαξιλάρες.

Αν πάλι είσαι του ηλεκτρονικού, ή των μεγάλων ωρών, θα βρεις και ebook επίσης εντελώς δωρεάν, όπως και το wifi που διατίθεται εδώ όλο το 24ωρο. Μπαίνεις από το κινητό σου, διαλέγεις το βιβλίο που θέλεις και διαβάζεις για όση και ό,τι ώρα θέλεις. Για να πάρεις και να αφήσεις χάρτινα βιβλία, η βιβλιοθήκη λειτουργεί Τρίτη με Παρασκευή 11.00-19.00 και τα Σαββατοκύριακα 10.00-15.00. Αυτές τις ώρες μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις, αντί για το κινητό σου, τις συσκευές ανάγνωσης που διαθέτει η βιβλιοθήκη για να διαβάσεις τα ebook της. Τόσο η βιβλιοθήκη όσο και ολόκληρο το Πάρκο Ελευθερίας είναι προσβάσιμα σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Η βιβλιοθήκη δεν είναι δανειστική, δεν μπορείς δηλαδή να πάρεις βιβλία για το σπίτι, παρά μόνο για να διαβάσεις μέσα ή έξω στο πάρκο.

@in2life_gr Το Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων βρίσκεται δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής και είναι μια μικρή βιβλιοφιλική όαση στην πόλη #booktok #ελληνικοτικτοκ #fyp #athens #greektiktok #βιβλιο #βιβλιοθηκη #booktiktok #inathens #μυστικα ♬ оригинальный звук - 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌𝚏𝚘𝚛𝚢𝚘𝚞

Έχει και πολλές ωραίες δωρεάν εκδηλώσεις για μεγάλους και παιδιά

Ήδη από τον Οκτώβριο έχουν ξεκινήσει πολλές και ενδιαφέρουσες δράσεις με ελεύθερη είσοδο, μέσα και γύρω από την βιβλιοθήκη. Για τις επόμενες μέρες, το πρόγραμμα έχει τα εξής:

«Έρωτες, έρωτες, έρωτες»: Το νέο μυθιστόρημα του Βαγγέλη Ραπτόπουλου
Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 19:00

Το Athens Book Space του Δήμου Αθηναίων και οι εκδόσεις Μεταίχμιο συνδιοργανώνουν την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βαγγέλη Ραπτόπουλου «Έρωτες, έρωτες, έρωτες». Το βιβλίο πραγματεύεται δώδεκα ιστορίες με πρωταγωνιστές που επιμένουν να παλεύουν για την ικανοποίηση της ερωτικής επιθυμίας τους. Δώδεκα παραλλαγές πάνω στο ίδιο θέμα, με την τελευταία και μεγαλύτερη να αγκαλιάζει όλες τις προηγούμενες. Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει η δημοσιογράφος και συντονίστρια του Athens Culture Net Δήμου Αθηναίων, Εριφύλη Μαρωνίτη.

Παρουσίαση του αρχείου της Συμβουλευτικής Επιτροπής επί της Καταρτίσεως των Νομοθετικών Διαταγμάτων (1970-1973) - Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων
Τρίτη 14 Νοεμβρίου, 19:00

Σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, το Athens Book Space οργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του αρχείου της Συμβουλευτικής Επιτροπής «επί της Καταρτίσεως των Νομοθετικών Διαταγμάτων». Η Συμβουλευτική Επιτροπή συγκροτήθηκε το 1970 και λειτούργησε έως το 1973, έχοντας γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό προς την κυβέρνηση της Δικτατορίας χαρακτήρα. Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης ταξινόμησης του αρχείου της, που φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, θα γίνει αναφορά στη λειτουργία της καθώς και στη συγκρότηση, τη δομή και τα περιεχόμενα του αρχείου.

Εισηγήτριες θα είναι η κ. Άντζελα Καραπάνου, Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινοβουλευτικών Αρχείων της Βιβλιοθήκη της Βουλής, και η κ.Ελευθερία-Νικολέτα Παπαδοπούλου υπάλληλος του τμήματος Κοινοβουλευτικών Αρχείων της Βιβλιοθήκη της Βουλής.

«Βελονιές της πρωτοπορίας»: Ζέφη Κόλια
Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 19:00

Με την ευκαιρία της παρουσίασης του νέου βιβλίου της Ζέφης Κόλια, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία της μόδας όπως αυτή διαμορφώθηκε στις ιστορικές εξελίξεις του 20ου αιώνα μέσα από σημαντικά γεγονότα.

Τον καιρό του Λοιμού - Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στις 19.00

Το Athens Book Space συνδιοργανώνει με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης μία συζήτηση με αφορμή το βιβλίο «Τον καιρό του Λοιμού» που εξετάζει τις επιδημίες στην αρχαιότητα που ξεπέρασαν την λογική, με ομιλητές το μεταφραστή, Στέφανο Παρασκευαΐδη, και το διευθυντή της σειράς "Διάλογοι με την αρχαιότητα" και καθηγητή, Δημήτρη Κυρτάτα.

Εξερευνώντας το Αρχαίο Σχολείο - Εκδόσεις Μέλισσα
Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2023 στις 11:30

Μια βαλίτσα γεμάτη από αντικείμενα, παιχνίδια, βιβλία ανοίγονται και ένας ολόκληρος κόσμος –η σχολική ζωή στην αρχαία Ελλάδα- παίρνει ζωή. Μαζί με τον εικονογράφο του βιβλίου Φίλιππο Αβραμίδη, τα παιδιά γράφου, διαβάζουν όπως παλιά και ανακαλύπτουν ξεφυλλίζοντας το βιβλίο των εκδόσεων Μέλισσα «Αρχαίο Σχολείο» τα χνάρια των Αρχαίων Ελλήνων, μέσα από διαδραστικά κουίζ και άλλες δραστηριότητες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v