Γιατί οι φακές είναι το πιο παραγνωρισμένο super food

Πάμφθηνες και πεντανόστιμες, οι φακές είναι εκτός των άλλων και ένας διατροφικός θησαυρός. Και μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί.

Γιατί οι φακές είναι το πιο παραγνωρισμένο super food

Με την υψηλή τους περιεκτικότητα τόσο σε φυτικές ίνες όσο και σε μη ζωική πρωτεΐνη, οι φακές δεν αποκαλούνται τυχαία «το κρέας του φτωχού». Είναι σούπερ για τη διατροφή σου, αφού μια μερίδα των 100 γραμμαρίων έχει μόνο 105 θερμίδες (σκέψου ότι μια κουταλιά ελαιόλαδο έχει 120) και θα σου δώσει παράλληλα 8,8 γρ. πρωτεΐνη, μόλις 0,7 γρ. λιπαρά, 16,9 γρ. υδατάνθρακες, 5,1 γρ. φυτικές ίνες, 3,5 mg σίδηρο, 40 μικρογραμμάρια σελήνιο και 30 μικρογραμμάρια φολικό οξύ.

Πάμε να δούμε σε τι μεταφράζονται αυτά, ήτοι τι όφελος έχουν οι φακές στον οργανισμό σου.

Μειώνoυν τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων ασθενειών

Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση φακών μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Αυτό οφείλεται στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε προστατευτικές φυτικές ενώσεις που ονομάζονται φαινόλες –οι φακές συγκαταλέγονται στα κορυφαία όσπρια σε φαινολική περιεκτικότητα. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν το γεγονός ότι οι φακές έχουν αντιοξειδωτική, αντιβακτηριακή, αντι-ιική και αντιφλεγμονώδη δράση και είναι καρδιοπροστατευτικές.

Συμβάλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος

Οι φακές είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε πρεβιοτικές ίνες που προάγουν την πεπτική λειτουργία και «τροφοδοτούν» τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου που είναι τόσο σημαντικά για την υγεία μας. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες σχετίζεται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Φροντίζουν την καρδιά

Οι φακές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και κάλιο, πράγμα που τις καθιστά εξαιρετική επιλογή για την καρδιά και για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Αποτελούν επίσης πηγή ενεργητικού σιδήρου και βιταμίνης Β1 που βοηθά στη διατήρηση σταθερού καρδιακού παλμού.

Ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα όσπρια γενικώς, και οι φακές ειδικώς, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) που επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο η ενέργεια που παρέχουν απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό βοηθά στη βελτίωση της διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες τα κάνει επίσης πολύ χορταστικά, πράγμα που βοηθά στον έλεγχο της όρεξης.

Είναι εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης

Οι φακές είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης, πράγμα που τις καθιστά μια εξαιρετική εναλλακτική για το κρέας ή το ψάρι. Το ένα τρίτο των θερμίδων από τις φακές προέρχεται από πρωτεΐνη, η οποία τις καθιστά την τρίτη υψηλότερη σε πρωτεΐνη τροφή κατά βάρος, από οποιοδήποτε όσπριο ή ξηρό καρπό. Όπως και άλλα όσπρια, οι φακές έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε μερικά από τα απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή μεθειονίνη και κυστεΐνη. Αυτό όμως αντιμετωπίζεται εύκολα, αρκεί να τις συνδυάσεις με δημητριακά όπως το ρύζι ή το σιτάρι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v