Τα ελληνικά τυριά που μας κάνουν υπερήφανους

Από τη σφέλα, στο μελίχλωρο κι από το Σαν Μιχάλη στο αρσενικό, αυτό το άρθρο μοσχομυρίζει υπέροχη τυρίλα κι είναι τιμή μας και καμάρι τους.

Τα ελληνικά τυριά που μας κάνουν υπερήφανους

Υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι στον πλανήτη που λέγεται Ελλάς. Από τη μία οι τυρολάγνοι κι από την άλλοι οι αλλόθρησκοι που δεν ψήνονται και πολύ να δοκιμάσουν. Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, ξέρεις και θα πορευτούμε μέχρι τέλους μαζί σε έναν δρόμο, γεμάτο τυρονοστιμιές. Αν ανήκεις στην δεύτερη κατηγορία, δώσε τη δέουσα προσοχή γιατί μάλλον ήρθε η ώρα να αλλαξοπιστήσεις και να γευτείς τα υπέροχα ελληνικά τυριά που μας κάνουν περήφανους εντός μα κι εκτός των τειχών της χώρας.

Αρσενικό Νάξου

Ένα μακρόσυρτο «Αχ!» ακούγεται κάθε φορά που κάποιος δοκιμάζει αρσενικό. Παράγεται στα υψίπεδα της Nάξου σε υψόμετρο 700μ και άνω, από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Ωριμάζει σε φυσικές κάβες και κουράρεται με ελαιόλαδο κατά τη διάρκεια της τρίμηνης ωρίμανσης του.

Γυλωμένη Μανούρα Σίφνου

Πρόκειται για ένα Σιφνιό τυρί που κάνει περήφανους όλους τους απόγονους του συντοπίτη Τσελεμεντέ. Πρόκειται για κρασοτύρι, από αιγοπρόβειο γάλα, σκληρό, με πολύ λίγη υγρασία και πικάντικη γεύση, ξεχωριστό άρωμα και χαρακτηριστική σκούρα καφεκόκκινη εδώδιμη επιδερμίδα.

Σφέλα Μεσσηνίας

Η σφέλα είναι ημίσκληρο τυρί άλμης που παράγεται στη νότια Πελοπόννησο. Αποτελεί παραδοσιακό προϊόν στην κτηνοτροφία της Μεσσηνίας και της Λακωνίας και φέρει σήμανση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Π.Ο.Π., από το 1994. Παρασκευάζεται από μίγμα γάλακτος αιγών και προβάτων και φέρει το προσωνύμιο τυρί ή φέτα «της φωτιάς» -μια που παράγεται με θέρμανση του τυροπήγματος, αν και κατά άλλη εκδοχή το όνομα αυτό οφείλεται στην πικάντικη γεύση της.

Μελίχλωρο Λήμνου

Το μελίχλωρο ή μελίπαστο είναι ένα τυρί που παράγεται παραδοσιακά στη Λήμνο. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα, το οποίο, μετά τη στράγγιση, εκτίθεται σε σκιερούς χώρους στις αρχές του καλοκαιριού, όταν η υγρασία της ατμόσφαιρας είναι χαμηλή, μέχρι να αφυδατωθεί.

Πηχτόγαλο Χανίων

Ειναι φρέσκο μαλακό τυρί που παρασκευάζεται αποκλειστικά στον νομό Χανίων της Κρήτης. Έχει απαλή κρεμώδη υφή και ελαφρά ξινή γεύση .Παράγεται από παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα.

Συσκευάζεται σε δοχεία των 10, 20 και 50 κιλών. Χρησιμοποιείται στον παραδοσιακό χανιώτικο ντάκο, στην σαλάτα και σε διάφορες παραδοσιακές συνταγές όπως μπουρέκι, κρεατότουρτα και μπουγάτσα Χανίων.

Καρίκι Τήνου

Το Καρίκι Τήνου είναι ένα σπάνιο και ιδιαίτερο τυρί ωρίμανσης, που παράγεται από ντόπιο -τηνιακό, αγελαδινό γάλα. Ωριμάζει με τρόπο φυσικό, σε νεροκολοκύθες και έχει άρωμα και γεύση, μεστή. Παρασκευάζεται με αγελαδινό γάλα, πυτιά και αλάτι.

Κοπανιστή Μυκόνου

Μαλακιά, πικάντικη με έντονα τα αρώματα της ζύμωσης, η Κοπανιστή του νησιού των ανέμων με το απαλό ροζ της χρώμα φτιάχνεται από πρόβειο γάλα ή από ανάμεικτο κατσικίσιο και πρόβειο ή αγελαδινό. Σερβίρεται ως ωραιότατο ορεκτικό, πάνω στη μόστρα (το μυκονιάτικο παξιμάδι), συνοδεία ντοματούλας.

Βολάκι Τήνου και Άνδρου

Πρεσβευτής της τυροκομικής παράδοσης των δύο νησιών, το φρέσκο ή ημίχλωρο βολάκι έχει τριφτή, πλούσια υφή, που γαργαλάει ερεθιστικά στον ουρανίσκο. Το όνομά του το παίρνει από το στρογγυλωπό σχήμα του, ενώ όταν ξεραθεί και ωριμάσει, η γεύση του θυμίζει πικάντικο κεφαλοτύρι.

Σαν Μιχάλη Σύρου

Το τυρί Σαν Μιχάλη Π.Ο.Π. Σύρου είναι ένα από τα πιο σπάνια τυριά παγκοσμίως, καθώς παράγεται μόνο σε 2 τυροκομεία σε ολόκληρο τον κόσμο, στο  νησί της Σύρου, μόνο με γάλα από τις λίγες αγελάδες του νησιού. Το Σαν Μιχάλη έχει πικάντικη γεύση και χρυσό δέρμα και ωρίμανση 8-12 μηνών. Η μάζα του είναι συμπαγής, με ακανόνιστες τρύπες.

Κασέρι από τον Σοχό



Το τυροκομείο Προίκα στον Σοχό Θεσσαλονίκης επιμένει παραδοσιακά και φτιάχνει ένα κασέρι που θεωρείται το κορυφαίο εν Ελλάδι. Βελούδινο, με μαστιχωτή υφή και ελαφρώς πικάντικες νότες, οφείλει τη δημιουργία του στους μοναχούς του Άγιου Όρους, οι οποίοι έμαθαν το 1890 στον Κώστα Προίκα τα μυστικά της τυροκομίας.

Ρετζάνα Ιδρύματος Τοσίτσα

Σου θυμίζει κάτι το όνομα; Πρόκειται για τη μετσοβίτικη εκδοχή της παρμεζάνας, πολύ μικρής παραγωγής και εξαιρετικής ποιότητας. Ένα πεντανόστιμο τυρί, το οποίο παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα και ωριμάζει για δύο χρόνια σε ξύλινα ράφια. Αν μας ρωτάς, είναι ίσως καλύτερη από την «ορίτζιναλ» με σκληρή υφή και πικάντικο τελείωμα που διαρκεί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v