Πώς να χρησιμοποιήσεις οικονομικά και αποτελεσματικά το κλιματιστικό

Όσο νυχτώνει ο καύσωνας φουντώνει και το κλιματιστικό προσπαθεί να ανταπεξέλθει. Αν δεν ξέρεις πώς και γιατί, εμείς είμαστε εδώ για σένα.

Πώς να χρησιμοποιήσεις οικονομικά και αποτελεσματικά το κλιματιστικό

Το φετινό καλοκαιράκι δοκίμασε για άλλη μια φορά τις αντοχές μας απέναντι στον πολυήμερο καύσωνα και στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αντίστοιχα δοκίμασε και τις αντοχές των κλιματιστικών μας. Χωρίς αυτά η κατάσταση θα ήταν αφόρητη και πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμη, αφού ο υδράργυρος σκαρφάλωσε ψηλά. Ωστόσο δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν άκριτη χρήση του κλιματιστικού με αποτέλεσμα το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας να τα δει κωλυόμενα αλλά κι οι ίδιοι να μην δροσίζονται περισσότερο. Για αυτό πήραμε την απόφαση να σου κάνουμε κάποια ταχύρρυθμα για τη σωστή χρήση του κλιματιστικού, προκειμένου να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι κι ενεργειακά φορτισμένοι.

Καθάρισε τα φίλτρα

Βεβαιώσου ότι τα φίλτρα του κλιματιστικού είναι καθαρά και απαλλαγμένα από σκόνη και βρωμιά. Αυτό βελτιώνει την απόδοση του κλιματιστικού και εξοικονομεί ενέργεια.

Καθάρισε την εξωτερική μονάδα

Μπορείς και μόνος σου να καθαρίσεις την εξωτερική μονάδα πολύ εύκολα! Αρχικά, θα χρειαστείς ένα λάστιχο για να την πλύνεις επιφανειακά με λίγο νερό. Θα καθαρίσεις βέβαια και το σωληνάκι, από το οποίο φεύγει το νερό του κλιματιστικού, αφαιρώντας τυχόν βρωμιά, φύλλα και σκόνες που έχει μαζέψει.

Βάλε την εξωτερική μονάδα σε σκιερό μέρος

Έρευνες παγκοσμίως έχουν δείξει ότι αν τοποθετήσεις την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού σου σε σκιερό μέρος, τότε αυξάνεις κατά 10% την απόδοσή του, βελτιώνοντας την κατάσταση του χώρου εντός του οποίου δουλεύεις.

Μην χρησιμοποιείς περιττές λειτουργίες

Απενεργοποίησε τις περιττές λειτουργίες, όπως τον φωτισμό LED ή τη λειτουργία "Turbo", εκτός εάν είναι πραγματικά απαραίτητες.

Ρύθμισε τη σωστή θερμοκρασία

Ξέχνα τα 16αρια το καλοκαίρι και τα 30άρια τον χειμώνα. Όταν ρυθμίζεις τη θερμοκρασία του κλιματιστικού πρέπει να έχεις κατά νου ότι οι ιδανικές θερμοκρασίες για το καλοκαίρι είναι μεταξύ 25 και 27 °C, ενώ τον χειμώνα αντίστοιχα μεταξύ 22 και 24 °C.

Ρύθμισε σωστά τις περσίδες

Όχι, αν σε χτυπάει κατακέφαλα δεν δουλεύει καλύτερα. Πάμε πάλι να επαναλάβουμε τα βασικά. Ο θερμός αέρας, που είναι πιο ελαφρύς, κατευθύνεται προς τα πάνω, ενώ ο ψυχρός αέρας ως πιο βαρύς παραμένει στο κάτω μέρος του δωματίου. Ρύθμισε αναλόγως τις περσίδες και θα δεις σημαντική βελτίωση.

Βάλε "Eco" και θα δεις

Εάν το κλιματιστικό σου έχει λειτουργία Eco, χρησιμοποιήσε την, καθώς η συγκεκριμένη λειτουργία βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Κλείσε παντζούρια και τράβα κουρτίνες

Κάνοντας και τα δύο θα εξασφαλίσεις μια μίνι «μόνωση» του σπιτιού σου την ώρα που δουλεύει το κλιματιστικό, έχοντας με αυτόν τον τρόπο αισθητά μικρότερες απώλειες ψύξης.

Μην ξεχνάς την συντήρησή του

Η σωστή και συστηματική συντήρηση του κλιματιστικού  είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη ώστε να διασφαλίσεις την καλύτερη δυνατή λειτουργία του μηχανήματός σου, αυξάνοντας τον μέσο όρο «ζωής» του.

Αέριζε το σπίτι το βράδυ

Το βράδυ που η θερμοκρασία πέφτει καθώς ο ήλιος μας αποχαιρετά, είναι η ιδανική στιγμή για να αερίσεις το σπίτι σου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v