Μάστιγα οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που «γδύνουν ψηφιακά» γυναίκες

Το λεγόμενο deepfake porn που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη από φωτογραφίες γυναικών πρέπει επειγόντως να ρυθμιστεί νομικά, προειδοποιούν ειδικοί.

Μάστιγα οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που «γδύνουν ψηφιακά» γυναίκες

Αντιδράσεις σε όλο τον πλανήτη έχουν ξεσηκώσει οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που επεξεργάζονται φωτογραφίες για να δημιουργήσουν γυμνές γυναίκες. Με μια ψηφιακή επεξεργασία ανάλογη με εκείνη των φωτογραφιών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και έδειχναν τον Πάπα με λευκό φουσκωτό μπουφάν, οι εφαρμογές δημιουργούν γυμνές φωτογραφίες, βασισμένες σε πραγματικές φωτογραφίες (ντυμένων) γυναικών.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του AFP, η τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργήσει τις φωτογραφίες που έδειχναν τον Πάπα Φραγκίσκο με fly jacket, ή τον Ντόναλντ Τραμπ στη φυλακή, χρησιμοποιείται ευρύτατα και για τη δημιουργία μη συναινετικού πορνογραφικού υλικού που μπορεί να καταστρέψει τις ζωές γυναικών, παιδιών και οικογενειών.

Οι συγκεκριμένες εφαρμογές, που είναι διαθέσιμες δωρεάν και δεν απαιτούν τεχνικές γνώσεις, επιτρέπουν στους χρήστες να αφαιρούν ψηφιακά τα ρούχα από φωτογραφίες τους ή να εισάγουν τα πρόσωπά τους σε βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου σε αυτό το αποκρουστικό μοντάζ.

«Η άνοδος του πορνό που δημιουργείται με τεχνητή νοημοσύνη και του deepfake πορνό ομαλοποιεί τη χρήση της εικόνας μιας γυναίκας χωρίς τη συγκατάθεσή της», δήλωσε στο AFP η Sophie Maddocks, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια η οποία παρακολουθεί θέματα που έχουν να κάνουν με τη σεξουαλική κακοποίηση με βάση την εικόνα. «Τι μήνυμα στέλνουμε για τη συναίνεση ως κοινωνία όταν μπορείς να ‘γδύσεις’ ουσιαστικά οποιαδήποτε γυναίκα;».

Η Αμερικανίδα streamer του Twitch με το όνομα QTCinderella αποκάλυψε ότι και η ίδια βρέθηκε αντιμέτωπη με τέτοια κατάσταση που έχει να κάνει με deepfake porn, όταν παρενοχλήθηκε από κάποιους που της έστελναν αντίγραφα των deepfakes που την απεικόνιζαν. Το σκάνδαλο ξέσπασε τον Ιανουάριο κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης από τον επίσης streamer Brandon Ewing, ο οποίος πιάστηκε να κοιτάζει έναν ιστότοπο που περιείχε εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου πολλών γυναικών, μεταξύ των οποίων και η QTCinderella.

Η κοπέλα ανέφερε πως δεν πρόκειται απλά για παραβίαση, αλλά για κάτι σοβαρότερο και πρόσθεσε ότι η εμπειρία αυτή την «κατέστρεψε» χαρακτηρίζοντας αυτό που συνέβη «σουρεαλιστικό».

Τον περασμένο μήνα, το FBI εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με τα «sextortion schemes», στα οποία οι απατεώνες παίρνουν φωτογραφίες και βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δημιουργήσουν «σεξουαλικού περιεχομένου» deepfakes που στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για τον εκβιασμό με σκοπό την αποκόμιση χρημάτων.

Σύμφωνα με το FBI, στις υποθέσεις που έγιναν γνωστές περιλαμβάνονται και ανήλικα παιδιά. Η πληθώρα των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης έχει ξεπεράσει την όποια προσπάθεια για ρύθμιση. «Δεν πρόκειται για κάποια σκοτεινή γωνιά του διαδικτύου όπου δημιουργούνται και διαμοιράζονται αυτές οι εικόνες», δήλωσε στο AFP ο Dan Purcell, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας προστασίας εμπορικών σημάτων με τεχνητή νοημοσύνη Ceartas. «Είναι ακριβώς κάτω από τη μύτη μας. Και, ναι, ο νόμος πρέπει να τα προλάβει».

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση έχει προτείνει ένα νέο νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο που επιδιώκει να ποινικοποιήσει την κοινοποίηση πορνογραφικών deepfakes. Τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η Καλιφόρνια και η Βιρτζίνια, έχουν θέσει εκτός νόμου τη διανομή του deepfake πορνό, αλλά οι καταγγέλλουσες συχνά έχουν ελάχιστες νομικές δυνατότητες προσφυγής εάν οι δράστες ζουν εκτός αυτών των περιοχών.

Πηγή: AFP News 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v