Σούπερ μαγιάτικες συνταγές με φράουλες

Πεντανόστιμες και θρεπτικές, οι φράουλες είναι αυτή την εποχή στα καλύτερά τους. Κι εμείς σου βρήκαμε τέλειες συνταγές για να τις αξιοποιήσεις όπως τους αξίζει.

Σούπερ μαγιάτικες συνταγές με φράουλες

Ναι, γίνονται τέλεια φρουτοσαλάτα. Δεν εξαντλούνται, όμως, εκεί: Πρωταγωνιστούν και σε κέικ, μπαίνουν και σε κανονικές σαλάτες, γίνονται μέχρι και… ριζότο. Ρίξε μια ματιά στις πιο πρωτότυπες συνταγές με φράουλες που σου συγκεντρώσαμε, και πάρε ιδέες.

Ριζότο με φράουλες

Υλικά:
200 γρ. ρύζι arborio ή carnaroli, 150 γρ. φράουλες ψιλοκομμένες, 1 lt ζωμό λαχανικών, 50 ml λευκό κρασί, 25-30 γρ. παρμεζάνα τριμμένη, ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 5 ml ξύδι βαλσάμικο, 1 κ.σ. βούτυρο παγωμένο, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, φράουλες κομμένες σε λεπτές φέτες για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά περίπου, μέχρι να καραμελώσει. Έπειτα, προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά. Αμέσως μετά, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.

Μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε το ζωμό σε δόσεις και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, μέχρι να τελειώσει η ζύμωση και να βράσει το ρύζι. Αφού βράσει, αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τις φράουλες, το βούτυρο, την παρμεζάνα, το ξύδι βαλσάμικο και ανακατεύουμε συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα, ώστε να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Τέλος, σερβίρουμε το ριζότο με έξτρα φράουλες και σαλάτα.

Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη 

Κοτόπουλο με φράουλες

Υλικά:
500 γρ. στήθος κοτόπουλο, 5 φράουλες, 2 καρότα, 1 ξερό κρεμμύδι, 4 πιπεριές πολύχρωμες, 100 γρ. μανιτάρια, 1/2 φλυτζάνι σάλτσα σόγιας, 1 φλυτζάνι κέτσαπ, 1/2 φλυτζάνι νερό, 5 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο, 2 κουταλάκια μέλι

Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε τα καρότα, το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Σωτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να ασπρίσει και προσθέτουμε τα λαχανικά μέχρι να μαραθούν. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και σβήνουμε με σάλτσα σόγιας. Το τοποθετούμε ξανά στη φωτιά. Σε ένα μπολ έχουμε ανακατέψει το νερό μαζί με την κέτσαπ αφού γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα το προσθέτουμε και αυτό στο τηγάνι. Αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το μέλι και το μπαλσάμικο, αφήνουμε να πάρει μια βράση, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ψιλοκομμένες τις φράουλες, αφήνουμε λίγα λεπτά να μαραθούν και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Σαλάτα με σπανάκι, μαρούλι φριζέ και φράουλες

Υλικά:
200 γρ. σπανάκι baby, 1 μαρούλι φριζέ κομμένο σε κομμάτια, 250 γρ. φράουλες, 2 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι πολύ ψιλοκομμένο, 7 κ.γ. ξίδι βαλσάμικο, 1 κ.γ. μουστάρδα, ντιζόν, 1 κ.γ. σπιτική μαγιονέζα, λίγο αλάτι, 5 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τα κρουτόν: 3 φέτες ψωμί κομμένες σε κύβους, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Βάζουμε τα λαχανικά και τα φρούτα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε ελαφρά. Κάνουμε μια βινεγκρέτ με τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας μαζί το λάδι, τη μουστάρδα, το ξίδι και τη μαγιονέζα σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός. Ρίχνουμε το λάδι σταγόνα σταγόνα στην αρχή ανακατεύοντας πολύ καλά με το σύρμα μέχρι να δέσει το μείγμα και μετά λίγο πιο γρήγορα μέχρι να ενσωματωθούν και να γίνει μια ωραία σάλτσα ενώ ανακατεύουμε. Αν πήξει πάρα πολύ αραιώνουμε με λίγο νερό. Ραντίζουμε τη σαλάτα μας.

Για τα κρουτόν: Ψήνουμε τις φέτες ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C στον αέρα για 10-12 λεπτά σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Τις πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. λάδι και τις αλατοπιπερώνουμε. Πασπαλίζουμε τη σαλάτα με τα κρουτόν και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Κέικ λεμονιού με φράουλες & crumble

Υλικά για το κέικ:
230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ, ⅓ κ.γ. αλάτι, 180 γρ. ζάχαρη, ξύσμα από 2 λεμόνια, 160 ml ελαιόλαδο, 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 3 αυγά, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 10-12 φράουλες κομμένες στη μέση ή σε τέταρτα (αναλόγως το μέγεθός τους)

Υλικά για την επικάλυψη crumble:
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 50 γρ. νιφάδες βρώμης, 50 γρ. ζάχαρη καστανή, ¼ κ.γ. αλάτι, 40 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι στο μπολ με το αλεύρι. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα λεμονιού. Διαδοχικά προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα αυγά, το γιαούρτι, και τη βανίλια ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ομογενοποιημένο μείγμα. Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι στο μπολ και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, ίσα ίσα να ενσωματωθεί στο υγρό μείγμα. Ρίχνουμε το τελικό μείγμα σε λαδωμένη και περασμένη με λαδόκολλα φόρμα. Στρώνουμε τις φράουλες πάνω στο μείγμα, πιέζοντάς τες ελαφρά.

Ετοιμάζουμε την επικάλυψη. Σε μπολ ανακατεύουμε με πιρούνι το αλεύρι, τη βρώμη, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το μείγμα τριφτό. Πασπαλίζουμε με το μείγμα της επικάλυψης τις φράουλες, πιέζοντας ελαφρά να κολλήσει πάνω τους.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC στον αέρα, για περίπου 1 ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά και ξεφορμάρουμε προσεκτικά. Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v