Δύο ελληνικά κρασιά τους New York Times

Δύο ελληνικές ετικέτες κρασιών συνυπάρχουν στην λίστα των καλύτερων 20 κρασιών κάτω των 20 δολαρίων που ετοίμασε διάσημος οινοκριτικός.

Δύο ελληνικά κρασιά τους New York Times

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγάλη άνθιση στον χώρο των ελληνικών κρασιών, αφού οι τανίνες μας αποθεώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο διάσημος οινοκριτικός των New York Times, Έρικ Ασίμοφ ετοίμασε μια λίστα με τα 20 καλύτερα κρασιά που κοστίζουν κάτω από 20 δολάρια κι ανάμεσά τους φιγουράρουν και δύο ελληνικά.

Πρόκειται για μια ρετσίνα κι ένα ξινόμαυρο Μακεδονίας, τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα του Ασίμοφ ο οποίος σημειώνει ότι οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των κρασιών το τελευταίο διάστημα τον ανάγκασαν να προσαρμόσει τη λίστα του.

Όπως αναφέρει ο ίδιος στο άρθρο του, ο πληθωρισμός μπορεί να έχει υποχωρήσει κάπως τους τελευταίους μήνες, όμως οι τιμές στα ράφια των καταστημάτων παραμένουν υψηλές, με αποτέλεσμα τα κρασιά που μέχρι πριν από μερικούς μήνες θα ταίριαζαν στη λίστα του λόγω τιμής, να είναι πλέον ακριβότερα των είκοσι δολαρίων.

Ο Ασίμοφ έπλεξε το εγκώμιο στη ρετσίνα Gaia Ritinitis, η οποία κοστίζει 16.99 δολάρια, γράφοντας ότι: «Η ρετσίνα είναι ένα είδος που παρασκευάζεται από την αρχαιότητα, στο οποίο το κρασί αναμειγνύεται με τη ρητίνη της Χαλέπιου πεύκης. Οι σοβαρές ρετσίνες, όπως αυτή εδώ, είναι εξαιρετικές. Η Gaia χρησιμοποιεί ροδίτη ορεινής καλλιέργειας και φρέσκο ρετσίνι για να παράξει αυτό το φρέσκο, έντονο και ευωδιαστό κρασί. Δοκιμάστε το με οποιοδήποτε είδος ελληνικού ή μεσανατολικού φαγητού ή απλά πειραματιστείτε».

Στην τελευταία θέση της λίστας του Ασίμοφ βρέθηκε το ξινόμαυρο-νεγκόστα των αδερφών Τάτση για το οποίο ο οινοκριτικός έγραψε πως:«Οι αδερφοί Τάτση, ο Περικλής κι ο Στέργιος, καλλιεργούν βιοδυναμικά στην Μακεδονία, την επαρχία στα βόρεια της Ελλάδας, φτιάχνοντας κρασιά με την ελάχιστη επεξεργασία. Το κρασί αυτό, φτιαγμένο από μείγμα ποικιλιών ξινόμαυρου και νεγκόσκα, είναι μια υπέροχη σύσταση. Είναι αρωματικό με αρώματα μενθόλης και γλυκόριζας και, παρότι από νεαρά αμπέλια, είναι αρκούντως δομημένο για αρνίσια παϊδάκια ή ψητά κρέατα».

Με πληροφορίες από την Καθημερινή

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v