Οι φράουλες είναι διατροφικός θησαυρός

Ίσως το πιο αγαπημένο ανοιξιάτικο φρούτο, οι φράουλες πέρα από νόστιμες και μυρωδάτες είναι και ένα σούπερ θρεπτικό φρούτο.

Οι φράουλες είναι διατροφικός θησαυρός

Σοβαρή υποψηφιότητα για την κορυφή της λίστας με τα πιο αγαπημένα φρούτα, οι φράουλες χρωματίζουν με το κόκκινο χρώμα τους αυτήν την περίοδο πάγκους μανάβικων, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αλλά και τα ψυγεία μας.

Μετά τα μύρτιλα και τα βατόμουρα, οι φράουλες κατατάσσονται στα κορυφαία τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Συγκεκριμένα, είναι πλούσιες σε φαινόλες (με κυρίαρχες τις ανθοκυανίνες, που τους δίνουν το κόκκινο χρώμα), βιταμίνη Α και C, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή του ματιού και μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση του καταρράκτη και την εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε κάλιο και μαγνήσιο, οι φράουλες συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης που προκαλείται λόγω του νατρίου, ενώ έρευνες υποστηρίζουν πως η καθημερινή κατανάλωση τους πιθανότατα μειώνει σημαντικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Όπως και κάθε φρούτο, οι φράουλες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες που βοηθούν στη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και στη αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, στη ρύθμιση των επιπέδων των λιπιδίων και του σακχάρου και προκαλούν υψηλή αίσθηση κορεσμού.

Βάσει ερευνών οι φράουλες, όπως και τα βατόμουρα, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής στις γυναίκες, ενώ θεωρούνται σύμμαχος του οργανισμού μας ενάντια στην «κακή» χοληστερόλη, πιθανότατα χάρη στις ανθοκυανίνες που περιέχουν.

Επιπλέον, παρέχουν λίγες θερμίδες, οπότε μπορούν να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους.

Μπορείς να τις βάλεις στη διατροφή σου, είτε νωπές ως κάποιο ενδιάμεσο γεύμα, είτε προσθέτοντάς τες σε κάποια σαλάτα λαχανικών ή στο γιαούρτι. Μπορείς επίσης να τις χτυπήσεις στο μπλέντερ με γάλα φτιάχνοντας ωραιότατα smoothie, είτε να τις συνδυάσεις με ξηρούς καρπούς και άλλα φρούτα σε δροσερές φρουτοσαλάτες.

Προσοχή όμως, οι φράουλες είναι μια από τις πιο επιβαρυμένες με φυτοφάρμακα τροφές, για αυτό καλό είναι να προτιμάς βιολογικές. Σε κάθε περίπτωση, πλένε τις με άφθονο νερό, στο οποίο μπορείς να προσθέσεις λεμόνι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v