ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Μπορώ να είμαι υπέρβαρος και fit;

Μπορεί κάποιος υπέρβαρος να είναι ταυτόχρονα σε καλή φυσική κατάσταση; Δείτε τι αναφέρουν οι έρευνες.

Μπορώ να είμαι υπέρβαρος και fit;

Το να τρώμε κάθε μέρα πίτσα και σουβλάκι σίγουρα δε μας κάνει καλό και αυτό το ξέρουμε. Όμως αυτό που μπορεί να μας εκπλήξει, είναι πώς εκείνος ο παχύσαρκος τυπάκος στο διάδρομο μπορεί να είναι πιο υγιής από έναν αδύνατο που κάθεται όλη μέρα στον καναπέ.

Αρκετές έρευνες ανά τα χρόνια έχουν δείξει πως, ενώ το περιττό λίπος δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία, η άσκηση έχει θετικό αντίκτυπο, ανεξαρτήτως βάρους. Και κάποιες φορές αυτή η θετική επίδραση της άσκησης είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις τις παχυσαρκίας.

Σε αυτήν εδώ την μελέτη, για παράδειγμα, φάνηκε πως μεγάλη μερίδα των παχύσαρκων και υπέρβαρων ατόμων δεν κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο λόγω του βάρους τους, ενώ σε αυτήν εδώ αναφέρεται πως μια προσεγμένη διατροφή σε συνδυασμό με μέτρια άσκηση άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το σώμα των παχύσαρκων προς το καλύτερο, με τις αλλαγές αυτές να είναι ανεξάρτητες από τις αλλαγές στη ζυγαριά και στο ποσοστό λίπους. 

Σε έρευνα του 2014, φάνηκε πως η φυσική δραστηριότητα δρα θετικά στους βιοδείκτες σε κανονικούς, υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους, με τους υπέρβαρους (όχι παχύσαρκους) που ασκούνται να έχουν αντίστοιχο καρδιαγγειακό προφίλ με όσους έχουν φυσιολογικό βάρος και κάνουν καθιστική ζωή. Σε αυτήν εδώ τη μεγάλη έρευνα αναφέρεται πως όσοι κάνουν καθιστική ζωή είχαν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας, ανεξαρτήτως του αν είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Μια άλλη αναφέρει πως όσοι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ασκούνται συστηματικά τείνουν να έχουν μικρότερους δείκτες θνησιμότητας σε σχέση με άτομα φυσιολογικού βάρους που δεν ασκούνται.

Βέβαια όλα τα παραπάνω δεν αναιρούν το γεγονός πως το επιπλέον βάρος βλάπτει την υγεία. Συγκεκριμένα, άτομα με μεγάλη περιφέρεια μέσης (πάνω από 86 εκατοστά για τις γυναίκες και πάνω από 100 εκατοστά για τους άνδρες), έχουν σαφέστατα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σε σχέση με όσους έχουν φυσιολογική. 

Όμως σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, κάποιος μπορεί να είναι παχύσαρκος και σε καλή φυσική κατάσταση ήτοι «fit τύπος», αν και αυτός ο συνδυασμός δεν είναι ο ιδανικός. Το ζήτημα δεν είναι το κατά πόσο το φυσιολογικό βάρος σε συνδυασμό με άσκηση και διατροφή είναι καλύτερο για την υγεία συγκριτικά με την παχυσαρκία σε συνδυασμό με άσκηση και διατροφή. Σε γενικές γραμμές, οι αδύνατοι και γυμνασμένοι άνθρωποι είναι πιο υγιείς από τους παχύσαρκους και γυμνασμένους.

Το σημαντικό ερώτημα είναι το κατά πόσο κάποιος μπορεί να δει την υγεία του να βελτιώνεται απλώς και μόνο με το να ασκείται και να τρώει καλύτερα, ακόμα και αν τα περιττά κιλά δεν φύγουν αμέσως. Και η απάντηση σε αυτό είναι ένα ηχηρό «ναι». «Ναι» σε κάθε περίπτωση και για όλους; Φυσικά και όχι. Τα στατιστικά δεν αφορούν τον κάθε ένα προσωπικά. Όμως αν κάποιος είναι λίγα ή παραπάνω κιλά βαρύτερος από όσο θα ήθελε να είναι, ασκείται και νιώθει άσχημα με το πόσο δύσκολο του είναι να χάσει το περιττό βάρος, θα πρέπει να πάρει δύναμη από το γεγονός ότι η ευρωστία του σώματός του θα βελτιώνεται ανεξαρτήτως βάρους.

Η απώλεια βάρους είναι πάντα κάτι θετικό, το ίδιο όμως και το να γίνεται κάποιος περισσότερο υγιής απ’ ό,τι ήταν στο παρελθόν χάρη στην τακτική άσκηση.

Πηγή: https://www.popsci.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Ο πολιτισμός είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο κάτι περισσότερο από ένα ατύχημα του σύμπαντος."

Αντρέ Μαλρώ, 1901-1976, Γάλλος συγγραφέας & πολιτικός

  • 1912 - Ξεσπάει ο Α' Βαλκανικός Πόλεμος.
    1922 - Ιδρύεται το BBC.
    1979 - Ο Οδυσσέας Ελύτης τιμάται με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

© 2002-2019 MEDIA2DAY