ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Τι θα πάθω αν κολυμπήσω σε ακατάλληλη παραλία;

Τι μπορούμε να πάθουμε αν κάνουμε μπάνιο σε ακάθαρτα ή ακατάλληλα νερά; Η δερματολόγος δίνει απαντήσεις.

Τι θα πάθω αν κολυμπήσω σε ακατάλληλη παραλία;

Το μπάνιο σε ακατάλληλα/ ακάθαρτα νερά, δηλαδή σε πισίνες οι οποίες δεν καθαρίζονται επαρκώς, λίμνες ή θάλασσες μπορεί να μας εκθέσει σε μια σειρά λοιμώξεων.

Ο λόγος, σύμφωνα με την κ. Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι η έλλειψη της εναλλαγής του νερού σε συνδυασμό με τη ζέστη και τον ήλιο, η οποία προκαλεί την ανάπτυξη διάφορων μικροοργανισμών. Αυτοί οι μικροοργανισμοί, συνήθως εμφανίζονται σε θάλασσες όπως οι κόλποι, με χαμηλά νερά και όχι μεγάλο βάθος, όπου δεν φυσά αέρας και άρα τα νερά τους δεν ανακυκλώνονται.

Η πιο συχνή λοίμωξη στις γυναίκες είναι η κολπίτιδα, η οποία οφείλεται σε μύκητες. Κάτι αντίστοιχο αναπτύσσεται και στους άντρες στη βάλανο, και ονομάζεται βαλανοποσθίτιδα. Η θεραπεία της περιλαμβάνει ενδοκολπικά υπόθετα σε συνδυασμό με αντιμυκητιασικό από το στόμα αν τα συμπτώματα επιμένουν, ενώ στους άντρες αντιμετωπίζεται με αντιμυκητιασικό από το στόμα και εφαρμογή κρέμας τοπικά.

Άλλες παθήσεις του δέρματος που μπορούν να εμφανιστούν μετά από βουτιές σε ακάθαρτα νερά είναι οι λοιμώξεις από κόκκους, όπως ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος και άλλες μολύνσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται από την εμφάνιση φλυκταινιδιών, ελκών με πύον ή και όλων αυτών μαζί.

«Το πιο χαρακτηριστικό είναι το μολυσματικό κηρίο, το οποίο οφείλεται στον σταφυλόκοκκο, και η θεραπεία του περιλαμβάνει χρήση αντιβιοτικών και τοπικών αλοιφών με αντιβίωση. Αναπτύσσεται και στους άντρες και στις γυναίκες και στα παιδιά κυρίως», αναφέρει σχετικά η κ. Λαμπρινοπούλου.

Εξίσου συχνές είναι και οι μυκητιάσεις στα νύχια, οι λεγόμενες ονυχομυκητιάσεις. Οι μύκητες αυτοί αναπτύσσονται σε χαμηλά, λιμνάζοντα νερά σε βράχια, μεταφέρονται από τα ζώα και προκαλούν βλάβες στα νύχια και κάτω από αυτά, οι οποίες μάλιστα μπορούν να μας ταλαιπωρήσουν αρκετά λόγω της ιδιομορφίας των νυχιών. Αντίστοιχες ζωοανθρωπονόσοι μπορούν να αναπτυχθούν και γενικά στο δέρμα, πάλι από τους ίδιους μύκητες. Η θεραπεία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο απλή, και περιλαμβάνει τη χρήση κρέμας και αντισηπτικού, ίσως και αντιμυκητιασικών σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις.

Ένας άλλος παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μικροοργανισμών στα νερά είναι τα κοντινά στην παραλία σπίτια. Λόγω της ύπαρξης βόθρων και μη σωστής στεγανοποίησης είναι πολύ πιθανό η θάλασσα να μολυνθεί με κωλοβακτηρίδια, αλλά και ψευδομονάδες, προκαλώντας μολύνσεις στο δέρμα. Σε αυτήν την περίπτωση, η μόλυνση δεν είναι απλά τοπική, αλλά μπορεί να συνοδεύεται και από πυρετό. Θεραπευτικά αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών.

Αναφορικά με το χρόνο εμφάνισης των συμπτωμάτων για όλες τις παραπάνω παθήσεις/ λοιμώξεις, η κυρία Λαμπρινοπούλου αναφέρει ότι οι κόκκοι, οι ψευδομονάδες και τα βακτήρια κάνουν… αισθητή την παρουσία τους μέσα σε 3-5 ημέρες αφού μολυνθούμε, ενώ οι μύκητες λίγο παραπάνω. Οι μύκητες των νυχιών πάλι, μπορεί και να εμφανιστούν ακόμα και ενάμιση μήνα μετά.

Πώς θα προστατευτούμε; Επιλέγοντας όσο το δυνατόν πιο ανοιχτές θάλασσες, που έχουν κριθεί κατάλληλες για κολύμβηση από το ΠΑΚΟΕ. Ακόμα και σε αυτές τις θάλασσες όμως, αν ο κόσμος είναι πολύς καλό είναι αμέσως μετά το μπάνιο να κάνουμε ντους και να αλλάζουμε μαγιό. Γιατί ναι μεν, μια σημαία μας κατοχυρώνει όσον αφορά την ασφάλεια των νερών, όμως οι μετρήσεις δεν γίνονται κάθε μέρα, έτσι τα νερά μπορεί να έχουν άλλη λοιμωξιογόνο δύναμη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και άλλη τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. 

Νικόλας Γεωργιακώδης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Είναι στη φύση του ανθρώπου να σκέφτεται λογικά και να ενεργεί παράλογα."

Ανατόλ Φρανς

  • 1906 - Το S-O-S υιοθετείται ως επίσημο σήμα ύπαρξης κινδύνου.

    1943 - Ο Λίβανος κερδίζει την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.

© 2002-2019 MEDIA2DAY