ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας

Ποια είναι τα σημάδια της θερμοπληξίας, τι την προκαλεί, και πώς θα την αντιμετωπίσεις. Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την ασθένεια του καλοκαιριού.

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας

Αχ, καλοκαιράκι, παραλία, διακοπές, Μοχίτο στην ξαπλώστρα, ο ήλιος να χαϊδεύει το δέρμα σου, τι ωραία που περνάμε… Και ξαφνικά ζαλίζεσαι. Και ανακατεύεσαι. Και χτυπάει πιο γρήγορα η καρδιά σου. Τι έγινε ρε παιδιά; Όχι δεν σου έριξαν κάτι στο Μοχίτο (τα ναρκωτικά είναι ακριβά, κανείς δεν τα σπαταλάει σε αγνώστους). Θερμοπληξία λέγεται, και είναι απλό.

Πώς θα καταλάβω ότι παθαίνω θερμοπληξία;

«Όταν το σώμα αδυνατεί να αποβάλλει θερμότητα λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, της αυξημένης σχετικής υγρασίας και της απουσίας της κίνησης του αέρα του περιβάλλοντος, εμφανίζεται βαριά νοσηρή κατάσταση η οποία ονομάζεται θερμοπληξία» διαβάζουμε στο Iatronet.gr

«Στις ελαφρές περιπτώσεις το άτομο εμφανίζει κεφαλαλγία, μειωμένη αποδοτικότητα στην εργασία του, ταχύπνοια, ταχυκαρδία, αυξημένη εφίδρωση, ερυθρότητα στο πρόσωπο, ναυτία και λιποθυμία. Σε βαρύτερες καταστάσεις παρατηρείται θερμοκρασία 40-41 βαθμών Κελσίου, ηλεκτρολυτική διαταραχή, παραλήρημα, απώλεια συνείδησης, κώμα, ακόμα και θάνατος».

Πώς θα αποφύγω να πάθω θερμοπληξία;

Σύμφωνα πάντα με το Iatronet, παράγοντες που ευνοούν την πρόκληση θερμοπληξίας είναι η βαριά μυϊκή εργασία, η βαριά ενδυμασία, η υπερκατανάλωση τροφής, η παχυσαρκία και η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

Τι κάνουμε αν κάποιος πάθει θερμοπληξία;

«Η παροχή πρώτων βοηθειών σε άτομα τα οποία έχουν υποστεί θερμοπληξία μπορεί να αποβεί σωτήρια για τη ζωή τους» εξηγεί στο Iatronet.gr ο Λογγίνος Γιδαροκώστας, Υγιεινολόγος ΤΕ - Επόπτης δημόσιας Υγείας. Συστήνεται η μεταφορά του ατόμου σε σκιερό και δροσερό μέρος, απομάκρυνση των ενδυμάτων, ράντισμα του σώματος με δροσερό νερό, πόση άφθονων υγρών, και επικοινωνία με ιατρό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Η ανθρώπινη φαντασία είναι απίστευτα πιο φτωχή από την πραγματικότητα."

Τσέζαρε Παβέζε, 1908-1950, Ιταλός συγγραφέας

 • 1793 - Θάνατος του Γάλλου επιστήμονα και πολιτικού, Ζαν Σιλβέν Μπαγί.
  1840 - Γεννιέται ο γλύπτης Αύγουστος Ροντέν.
  1979 - Πεθαίνει ο γνωστός στιχουργός Πυθαγόρας Παπασταματίου.
  1990 - Στέφεται Αυτοκράτορας στην Ιαπωνία ο Ακιχίτο.
  1961 - Γεννιέται η Νάντια Κομανέτσι, Ρουμάνα αθλήτρια.
  1997 - Ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων, "κατ' άρθρο", το νομοσχέδιο για το Σχέδιο Καποδίστριας.

© 2002-2019 MEDIA2DAY