ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας

Ποια είναι τα σημάδια της θερμοπληξίας, τι την προκαλεί, και πώς θα την αντιμετωπίσεις. Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την ασθένεια του καλοκαιριού.

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας

Αχ, καλοκαιράκι, παραλία, διακοπές, Μοχίτο στην ξαπλώστρα, ο ήλιος να χαϊδεύει το δέρμα σου, τι ωραία που περνάμε… Και ξαφνικά ζαλίζεσαι. Και ανακατεύεσαι. Και χτυπάει πιο γρήγορα η καρδιά σου. Τι έγινε ρε παιδιά; Όχι δεν σου έριξαν κάτι στο Μοχίτο (τα ναρκωτικά είναι ακριβά, κανείς δεν τα σπαταλάει σε αγνώστους). Θερμοπληξία λέγεται, και είναι απλό.

Πώς θα καταλάβω ότι παθαίνω θερμοπληξία;

«Όταν το σώμα αδυνατεί να αποβάλλει θερμότητα λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, της αυξημένης σχετικής υγρασίας και της απουσίας της κίνησης του αέρα του περιβάλλοντος, εμφανίζεται βαριά νοσηρή κατάσταση η οποία ονομάζεται θερμοπληξία» διαβάζουμε στο Iatronet.gr

«Στις ελαφρές περιπτώσεις το άτομο εμφανίζει κεφαλαλγία, μειωμένη αποδοτικότητα στην εργασία του, ταχύπνοια, ταχυκαρδία, αυξημένη εφίδρωση, ερυθρότητα στο πρόσωπο, ναυτία και λιποθυμία. Σε βαρύτερες καταστάσεις παρατηρείται θερμοκρασία 40-41 βαθμών Κελσίου, ηλεκτρολυτική διαταραχή, παραλήρημα, απώλεια συνείδησης, κώμα, ακόμα και θάνατος».

Πώς θα αποφύγω να πάθω θερμοπληξία;

Σύμφωνα πάντα με το Iatronet, παράγοντες που ευνοούν την πρόκληση θερμοπληξίας είναι η βαριά μυϊκή εργασία, η βαριά ενδυμασία, η υπερκατανάλωση τροφής, η παχυσαρκία και η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

Τι κάνουμε αν κάποιος πάθει θερμοπληξία;

«Η παροχή πρώτων βοηθειών σε άτομα τα οποία έχουν υποστεί θερμοπληξία μπορεί να αποβεί σωτήρια για τη ζωή τους» εξηγεί στο Iatronet.gr ο Λογγίνος Γιδαροκώστας, Υγιεινολόγος ΤΕ - Επόπτης δημόσιας Υγείας. Συστήνεται η μεταφορά του ατόμου σε σκιερό και δροσερό μέρος, απομάκρυνση των ενδυμάτων, ράντισμα του σώματος με δροσερό νερό, πόση άφθονων υγρών, και επικοινωνία με ιατρό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Δυο παράδοξα είναι καλύτερα από ένα. Μπορεί ακόμα και να υποδεικνύουν μια λύση."

Edward Teller, 1908-2003, Ουγγροαμερικανός πυρηνικός φυσικός

  • 1826 - Ο Γεώργιος Σαχτούρης και ο Κωνσταντίνος Κανάρης νικούν τον Τουρκικό Στόλο κοντά στη Σάμο.
    1906 - Καταστροφές ελληνικών ιδρυμάτων, εκκλησιών και σχολείων της Φιλιππουπόλεως από τους Βουλγάρους. 
    1945 - Αρχίζει να λειτουργεί το «Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας», που ιδρύθηκε με τη ΣΠ 54, με πρώτο διευθυντή τον Ηρ. Πετμεζά.

© 2002-2019 MEDIA2DAY