ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Σοκ: Το τσιγάρο είναι πιο βλαβερό για τις γυναίκες

O κίνδυνος εμφράγματος φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερος για τις γυναίκες που καπνίζουν απ’ ό,τι για τους άνδρες, ειδικά μετά από κάποια ηλικία.

Σοκ: Το τσιγάρο είναι πιο βλαβερό για τις γυναίκες

Νέα βρετανική έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Μπορεί το κάπνισμα να αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και για τα δύο φύλα ανεξαρτήτως ηλικίας, ο κίνδυνος αυτός όμως είναι σημαντικά μεγαλύτερος για τις γυναίκες καπνίστριες, ιδίως όσες είναι κάτω των 50 ετών, από ό,τι για τους άνδρες καπνιστές.

Ωστόσο, η ίδια έρευνα επισημαίνει πως όταν μια γυναίκα κόβει το τσιγάρο, ο κίνδυνος εμφράγματος μειώνεται στα ποσοστά ενός ανθρώπου που δεν έχει καπνίσει ποτέ.

Η καρδιοπάθεια είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου για γυναίκες και άνδρες παγκοσμίως. Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι από τα πιο απειλητικά καρδιακά επεισόδια, καθώς προκαλείται από πλήρη έμφραξη στεφανιαίας αρτηρίας. Το κάπνισμα ενοχοποιείται σχεδόν για το 50% αυτών των περιστατικών.

Οι βρετανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Έβερ Γκρετς του Βόρειου Γενικού Νοσοκομείου του Σέφιλντ, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 3.343 σοβαρά εμφράγματα και διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο μείζονος εμφράγματος περισσότερο στις γυναίκες καπνίστριες όλων των ηλικιών, σε σχέση με τους συνομήλικους άνδρες.

Η μεγαλύτερη διαφορά κινδύνου μεταξύ των δύο φύλων αφορά την ηλικιακή ομάδα 50 έως 64 ετών, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις γυναίκες αφορά την ομάδα 18 έως 49 ετών. Μια γυναίκα καπνίστρια κάτω των 50 ετών έχει κατά μέσο όρο 13 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος σε σχέση με μια μη καπνίστρια, ενώ ένας άνδρας καπνιστής έως 49 ετών έχει 8,6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος έναντι ενός άνδρα μη καπνιστή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η ομορφιά ξεγελάει τη σάρκα για να πάρει την άδεια να φτάσει μέχρι την ψυχή."

Σιμόν Βέιλ

  • 1910 - Ξεσπά η Μεξικανική Επανάσταση υπό την ηγεσία του Φρανσίσκο Μαντέρο.

    1945 - Αρχίζει η Δίκη της Νυρεμβέργης, με 24 Ναζί να κάθονται στο εδώλιο ως εγκληματίες πολέμου.

© 2002-2019 MEDIA2DAY