ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Απίστευτο: Λέιζερ σκοτώνει καρκινικά κύτταρα στο αίμα!

Μια επαναστατική μέθοδο καταστροφής καρκινικών κυττάρων στο αίμα με λέιζερ ανέπτυξαν επιστήμονες στην Αμερική.

Απίστευτο: Λέιζερ σκοτώνει καρκινικά κύτταρα στο αίμα!

Τα καρκινικά κύτταρα τα οποία απελευθερώνονται στη ροή του αίματος έχουν πλέον έναν νέο εχθρό: μια ακτίνα λέιζερ, η οποία εντοπίζει και σκοτώνει αυτά τα μεταστατικά κύτταρα.

Σε έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο Science Translational Medicine, οι ερευνητές ανέφεραν ότι το σύστημά αυτό εντόπισε με ακρίβεια αυτά τα κύτταρα  σε 27 από τα 28 άτομα που έπασχαν από καρκίνο, με ευαισθησία εντοπισμού περίπου 1000 φορές καλύτερη από την υπάρχουσα τεχνολογία.

Αυτό από μόνο του είναι επίτευγμα, όμως η ερευνητική ομάδα κατάφερε να εξοντώσει μεγάλο ποσοστό των καρκινικών αυτών κυττάρων σε πραγματικό χρόνο, ενώ βρίσκονταν μέσα στις φλέβες των ασθενών.

Αν αναπτυχθεί περαιτέρω, το εργαλείο αυτό μπορεί να δώσει στους γιατρούς μια ακίνδυνη, μη επεμβατική λύση στο να εντοπίζουν και να καταστρέφουν αυτά τα κύτταρα πριν σχηματίσουν νέους όγκους στο σώμα.

«Η τεχνολογία αυτή έχει τις προοπτικές να αναστείλει σημαντικά την εξέλιξη της μετάστασης», αναφέρει ο Βλαντιμίρ Ζάροβ, επικεφαλής του κέντρου νανοϊατρικής του University of Arkansas for Medical Sciences.

Η εξάπλωση του καρκίνου είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου σε ασθενείς. Ο καρκίνος εξαπλώνεται όταν τα κύτταρα από τους αρχικούς όγκους αποσπώνται και ταξιδεύουν στη ροή του αίματος και το λεμφικό σύστημα, σχηματίζοντας δευτερεύοντες όγκους σε άλλα σημεία.

Η εξαφάνιση αυτών των κυττάρων ενώ βρίσκονται στο αίμα πριν προλάβουν να «εγκατασταθούν» δημιουργώντας νέους όγκους μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να διαγνώσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια και να αντιμετωπίσουν τον μεταστατικό καρκίνο – κάτι που καμία συσκευή δεν έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει αποτελεσματικά.

Ο Ζάροφ και η ομάδα του εφάρμοσαν το σύστημα σε άτομα με μελάνωμα ή καρκίνο του δέρματος. Το λέιζερ στέλνει ενέργεια στη ροή του αίματος δημιουργώντας θερμότητα. Τα καρκινικά κύτταρα του μελανώματος απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ενέργειας σε σχέση με τα υγιή κύτταρα, κάτι που προκαλεί γρήγορη αύξηση στη θερμοκρασία τους και τα σκοτώνει.

Επίσης, η ομάδα του Ζάροφ έδειξε πως η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον εντοπισμό θρόμβων που σχετίζονται με τον καρκίνο- ένα σημαντικότατο αίτιο θανάτου μεταξύ καρκινοπαθών.

Πηγή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ποτέ δεν σκέφτομαι το μέλλον. Έρχεται αρκετά σύντομα."

Άλμπερτ Αϊνστάιν

  • 1929 - Αρχίζει το μεγάλο Κραχ του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και ακολουθεί η κατάρρευση της δυτικής οικονομίας.

© 2002-2019 MEDIA2DAY