ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ο αυτοάνοσος εφιάλτης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, μαθαίνουμε τα πάντα για την ύπουλη ασθένεια.

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ο αυτοάνοσος εφιάλτης

Η Σκλήρυνση κατά πλάκας αποτελεί ένα χρόνιο, αυτοάνοσο νόσημα το οποίο πλήττει περίπου 14.000 ασθενείς στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Παρά το γεγονός ότι η αιτιολογία της νόσου δεν έχει αποσαφηνισθεί πλήρως, οι γνώσεις για την παθογένεση και την θεραπευτική της αντιμετώπιση έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Τι είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας;

Όπως διαβάζουμε στο Iatronet.gr, η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση νόσος που εξελίσσεται βαθμιαία. Το προστατευτικό των νευρικών κυττάρων καταστρέφεται, και προκαλείται βλάβη στον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη. Ακόμα οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τι προκαλεί την ασθένεια, η οποία ανακαλύφθηκε το 1868. Το σίγουρο είναι πως η βλάβη στα νεύρα προκαλείται από φλεγμονή, αλλά τα αίτια αυτής της φλεγμονής είναι άγνωστα.

Ποιους απειλεί;

Από την ασθένεια πλήττονται άνθρωποι ανάμεσα στα 20 και τα 50, ενώ στις γυναίκες η πάθηση εμφανίζεται έως και δύο φορές συχνότερα από ό,τι στους άνδρες.

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;

Το πιο κοινό από τα αρχικά συμπτώματα είναι τα προβλήματα στην όραση, με την επιστημονική ονομασία οπτική νευρίτιδα. Η φλεγμονή επηρεάζει το οπτικό νεύρο και διαταράσσει την κεντρική όραση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θολή όραση στο ένα ή και στα δύο μάτια, διπλή όραση ή έλλειψη της αίσθησης των έντονων χρωμάτων.

Καθώς επηρεάζονται τα νεύρα του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης, στέλνονται διάφορα αντιφατικά σινιάλα στο σώμα. Κάποιες φορές, δεν υπάρχει τίποτα, που οδηγεί σε άλλο ένα συνηθισμένο σύμπτωμα: το μούδιασμα. Οι πιο κοινές περιοχές στις οποίες ο ασθενής μπορεί να νιώσει μούδιασμα είναι το πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια και τα δάχτυλα.

Ο χρόνιος πόνος και οι μυϊκοί σπασμοί είναι εξίσου συνήθεις στην σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι περισσότεροι σπασμοί και ο πόνος συγκεντρώνονται στα πόδια, αλλά ο πόνος της μέσης είναι εξίσου κοινός.

Επίσης, η ανεξήγητη κούραση και η αδυναμία επηρεάζουν περίπου το 80% των ασθενών σε αρχικό στάδιο. Συνήθως, η κούραση εμφανίζεται ξαφνικά και διαρκεί μέχρι και εβδομάδες μέχρι να καλυτερεύσει. Η αδυναμία γίνεται εμφανής κυρίως στα πόδια.

Οι ζαλάδες και τα προβλήματα με τον συντονισμό και την ισορροπία επηρεάζουν την κινητικότητα ενός ασθενή με σκλήρυνση κατά πλάκας, δημιουργώντας προβλήματα στο βάδισμα. Ο ασθενής μπορεί να νιώθει ζαλισμένος, ακόμα και να βιώνει ιλίγγους.

Άλλο ένα σύμπτωμα που χτυπάει μέχρι και το 80% των ασθενών είναι τα προβλήματα στην ουροδόχο κύστη - συχνή ούρηση, έντονη επιθυμία ή ακόμα και ακράτεια. Επίσης, οι μισοί περίπου ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα με τις γνωστικές τους λειτουργίες (μνήμη, γλώσσα, οργάνωση, διάσπαση προσοχής κ.α.).

Μερικά ακόμα πιθανά συμπτώματα, που εμφανίζονται κυρίως σαν κρίσεις είναι η έλλειψη ακοής, οι ανεξέλεγκτοι σπασμοί, προβλήματα στην αναπνοή και την ομιλία και δυσκολίες στην κατάποση.

Τέλος, η κατάθλιψη και άλλα συναισθηματικά προβλήματα είναι επίσης κοινά. Το στρες που προκαλεί η ασθένεια, επίσης, μπορεί να κάνει τον ασθενή οξύθυμο και να του προκαλέσει ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση.

Υπάρχει θεραπεία;

Παρ’ όλο που δεν υπάρχει ριζική ίαση, σήμερα διατίθενται πολυάριθμα ανοσοτροποποιητικά φάρμακα για την αντιμετώπισή της, ενώ αναμένεται η κυκλοφορία και νεότερων. Οι διαθέσιμες θεραπείες διακρίνονται σε: πρώτης επιλογής, ενέσιμες (ιντερφερόνες, οξική γλατιραμέρη) και από του στόματος (τεριφλουνομίδη, φουμαρικός διμεθυλεστέρας), δεύτερης επιλογής, από του στόματος (φιγκολιμόδη) και ενδοφλέβια (ναταλιζουμάμπη) και τρίτης επιλογής, ενδοφλέβιες ( αλεμτουζουμάμπη και μιτοξανδρόνη).

Στόχος των θεραπειών είναι αφ’ ενός ο καλύτερος έλεγχος της νόσου με την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του ασθενούς, χωρίς προβλήματα ασφάλειας σε βάθος χρόνου και αφ’ ετέρου η αναστολή ή η σημαντική επιβράδυνση της εξέλιξης της αναπηρίας.

Διαβάστε περισσότερα για την σκλήρυνση κατά πλάκας στο Iatronet.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ο ιδεαλιστής περπατά στις μύτες των ποδιών του, ο υλιστής στις φτέρνες του."

Malcolm de Chazal, Φιλόσοφος

  • 480 π.Χ. – Ναυμαχία του Αρτεμισίου: Ο ενωμένος ελληνικός στόλος υπό το Σπαρτιάτη ναύαρχο Ευρυβιάδη εξαναγκάζει σε υποχώρηση τον περσικό στόλο στο ακρωτήριο Αρτεμίσιο της Βόρειας Εύβοιας.
    1933 - Στην Ινδία αποφυλακίζεται κάτισχνος μετά από 8 ημέρες απεργίας πείνας ο Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος είχε ξεκινήσει την απεργία, διαμαρτυρόμενος για τη νέα σύλληψή του από τις βρετανικές αρχές.
    1939 - Υπογραφή Συμφώνου μη Επίθεσης μεταξύ Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης.

© 2002-2019 MEDIA2DAY