ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Αντικολλητικά σκεύη: Οι κίνδυνοι και τι να προσέξετε

Είναι ασφαλές το μαγείρεμα σε αντικολλητικές επιφάνειες; Ναι, αλλά με προϋποθέσεις. Όσα πρέπει να ξέρετε.

Αντικολλητικά σκεύη: Οι κίνδυνοι και τι να προσέξετε

Τα αντικολλητικά σκεύη είναι συνήθως τηγάνια και κατσαρόλες τα οποία επικαλύπτονται με ένα υλικό που ονομάζεται πολυτετραφθοροαιθυλένιο (PTFE), κοινώς γνωστό ως Teflon. Το Teflon είναι ένα συνθετικό χημικό που αποτελείται από άτομα άνθρακα και φθορίου και κατασκευάστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’30, προσφέροντας μια αντικολλητική και σχεδόν χωρίς τριβές επιφάνεια.

Η επιφάνεια αυτή κάνει τα μαγειρικά σκεύη που κατασκευάζονται από Teflon εύκολα για το μαγείρεμα και εξίσου εύκολα στο καθάρισμα. Παρ’ όλα αυτά την τελευταία δεκαετία η ασφάλεια από τη χρήση αντικολλητικών σκευών τέθηκε υπό αμφισβήτηση, με τις ανησυχίες να επικεντρώνονται σε μια χημική ουσία που ονομάζεται υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA), η οποία όμως σήμερα έχει πάψει να χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους.  Ένας άλλος παράγοντας κινδύνου που εξετάστηκε από διεθνείς οργανισμούς υγείας ήταν οι κίνδυνοι από την υπερθέρμανση του Teflon.

To Teflon και η έκθεση στο υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ

Όλα τα αντικολλητικά σκεύη από Teflon που κυκλοφορούν σήμερα είναι χωρίς PFOA. Παρ’ όλα αυτά η χημική ουσία χρησιμοποιήθηκε μέχρι και το 2013 και ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι της καιγόταν σε υψηλές θερμοκρασίες κατά την κατασκευή των σκευών, ένα μικρό μέρος τους παρέμενε στο τελικό προϊόν. 

Η έκθεση στο PFOA έχει συνδεθεί με αρκετές παθήσεις, μεταξύ των οποίων οι διαταραχές του θυρεοδή, η βλάβη στα νεφρά και το συκώτι και ο καρκίνος των όρχεων. Επίσης, συνδέεται με την υπογονιμότητα και το χαμηλό βάρος στα μωρά. (1, 2, 3, 4, 5)

Σε κάθε περίπτωση, έρευνες έδειξαν πως τα αντικολλητικά σκεύη από Teflon δεν αποτελούν σημαντική «πηγή» PFOA, ενώ ήδη από το 2006 στην Αμερική ξεκίνησε πρόγραμμα από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος το οποίο στόχευε στην εξάλειψη του χημικού από τα αντικολλητικά σκεύη.

Όλες οι κατασκευάστριες εταιρείες συμμορφώθηκαν με το πρόγραμμα, και έτσι όλα τα προϊόντα από Teflon, μεταξύ των οποίων και τα αντικολλητικά σκεύη είναι χωρίς PFOA από το 2013. 

Οι κίνδυνοι από την υπερθέρμανση

Σε γενικές γραμμές το Teflon είναι ασφαλές και σταθερό υλικό. Παρ’ όλα αυτά, σε θερμοκρασίες πάνω από 300 βαθμούς Κελσίου, η δομή του ξεκινά να διασπάται και απελευθερώνονται τοξικές ουσίες στον αέρα.  Η εισπνοή των ουσιών αυτών μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα αντίστοιχα με τις γρίπης μετά από 4-10 ώρες έκθεσης. 


Πώς τα χρησιμοποιούμε σωστά;

Το μαγείρεμα σε αντικολλητικό σκεύος είναι ασφαλές λοιπόν, αλλά θα πρέπει να λάβετε υπόψη κάποιες βασικές συμβουλές:

* Μην προθερμαίνετε ένα άδειο σκεύος, αφού τα άδεια σκεύη μπορούν να «πιάσουν» υψηλή θερμοκρασία μέσα σε λίγα λεπτά και να απελευθερώσουν τοξικές ουσίες.

* Μην μαγειρεύετε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, είναι καλύτερα να ρυθμίζετε την εστία στην μέτρια ένταση.

* Ανοίξτε τον απορροφητήρα και τα παράθυρα όταν μαγειρεύετε για καλύτερο εξαερισμό.

* Χρησιμοποιείτε ξύλινα ή πλαστικά σκεύη (κουτάλες, πηρούνες κτλ.) για το μαγείρεμα και πλένετε τα αντικολλητικά σκεύη στο χέρι ώστε να μη χαράσσεται η επιφάνεια.

* Αντικαταστήστε τα αντικολλητικά σκεύη όταν έχουν ορατές φθορές στην επιφάνειά τους – γρατζουνιές, «ξεφλούδισμα» κτλ.

Πηγή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Πίσω από κάθε μεγάλη περιουσία κρύβεται ένα έγκλημα."

Honoré de Balzac

  • 1719- Το Λιχτενστάιν κηρύττει ανεξαρτησία από την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους.

© 2002-2019 MEDIA2DAY