ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

5 εργαλεία για να μετρήσεις το λίπος σου

Δείτε πέντε δημοφιλείς τρόπους υπολογισμού του «πάχους» στο σώμα, κάποιοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο ακριβείς.

5 εργαλεία για να μετρήσεις το λίπος σου

Υπολογισμός online

Στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλούς calculator σωματικού λίπους, οι οποίοι μετρούν κατά προσέγγιση το ποσοστό, χρησιμοποιώντας ως βάση το βάρος σας, την ηλικία, το ύψος και την περιφέρεια μέσης, γοφών και λαιμού. Οι υπολογιστές αυτοί είναι ενδεικτικοί, και το ποσοστό απόκλισής τους μεγάλο. Είναι όμως καλή επιλογή για να έχετε μια γενική εικόνα. Δείτε έναν εδώ. 

Βιοηλεκτρική Εμπέδυση

Ένα από τα πιο διαδεδομένα μηχανήματα λιπομέτρησης, το οποίο βρίσκεται στα περισσότερα γραφεία διαιτολόγων. Το μηχάνημα/ζυγαριά διοχετεύει χαμηλής έντασης ηλεκτρικό ρεύμα από τα άκρα (χέρια/πόδια) σε όλο το σώμα και με δεδομένο ότι το νερό αποτελεί το 73% της άλιπης μάζας του σώματος, εκτυπώνει το ποσοστό λίπους και της μυϊκής μάζας. Η μέθοδος είναι αρκετά αποτελεσματική, ανάλογα φυσικά με την ποιότητα του μηχανήματος και την υιοθέτηση συγκεκριμένου πρωτοκόλλου: δεν θα πρέπει να έχετε ασκηθεί τις τελευταίες δώδεκα ώρες, να μην έχετε φάει, να μην έχετε πιει νερό ή καφέ τις τελευταίες τρεις ώρες και να μην έχετε πάρει χάπια για την πίεση. Δείτε μερικές εδώ

Μέτρηση δερματικών πτυχών

Για την μέτρηση αυτή χρησιμοποιείται μια «τσιμπίδα» που ονομάζεται δερματοπτυχόμετρο και με την χρήση της λαμβάνονται μετρήσεις από μερικά σημεία του σώματος όπως ο τρικέφαλος, ο δικέφαλος, ο τετρακέφαλος, η ωμοπλάτη και η κοιλιακή χώρα. Με βάση το άθροισμα των μετρήσεων από τα παραπάνω σημεία του σώματος και με την χρήση ορισμένων εξισώσεων, υπολογίζεται το συνολικό επί τις εκατό λίπος ανά ηλικία και φύλο. Η χρήση του απαιτεί εξοικείωση ώστε τα αποτελέσματα να είναι ακριβή. Δείτε μερικά δερματοπτυχόμετρα εδώ και στο παρακάτω βίντεο πώς γίνεται η μέτρηση.Μετά την μέτρηση, τα στοιχεία προστίθενται στην παρακάτω εξίσωση:Πηγή: Δρ Γεωργία Τσιότρα, PhD

DEXA

Αποτελεί μια πολύ αξιόπιστη μέθοδο αξιολόγησης της λιπώδους και άλιπης μάζας, όπως επίσης και τις οστικής μάζας και πυκνότητας των οστών. Το άτομο ξαπλώνει σε ένα μηχάνημα, το οποίο τον «σκανάρει» από πάνω μέχρι κάτω για δώδεκα περίπου λεπτά με ακτίνες Χ. Το θετικό είναι ότι υπάρχει διαμερισματοποίηση, δηλαδή εμφανίζονται αναλυτικά τα ποσοστά λίπους/μυϊκής μάζας σε κάθε μέρος του σώματος – δεξί, αριστερό χέρι – πόδι κτλ. Το κόστος μιας λιπομέτρησης με την χρήση της μεθόδου DEXA ανέρχεται περίπου στα 70€.

Υπέρηχοι

Με τη συγκεκριμένη μέθοδο ανάλυσης σύστασης σώματος είναι εφικτή η παρατήρηση των ιστών (μυϊκού και λιπώδους) τοπικά, με τρισδιάστατη απεικόνιση του σώματος. Σημεία που εφαρμόζεται η μέθοδος είναι οι κοιλιακοί, ο μηρός, ο τρικέφαλος, η λαγόνια περιοχή, οι γοφοί και οι γλουτοί. Πρόκειται για μια γρήγορη και αρκετά αξιόπιστη μέθοδο, η οποία όμως δεν έχει την ίδια ακρίβεια με την DEXA. Το κόστος της ανέρχεται περίπου τα 40-70€.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Πίσω από κάθε μεγάλη περιουσία κρύβεται ένα έγκλημα."

Honoré de Balzac

  • 1719- Το Λιχτενστάιν κηρύττει ανεξαρτησία από την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους.

© 2002-2019 MEDIA2DAY